Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ A6 C5] RNS-E oryginalny Tuner TV i kamera cofania +RCA18

Car Audio
ODPOWIEDZ
Tom PPP

[ A6 C5] RNS-E oryginalny Tuner TV i kamera cofania +RCA18

Post autor: Tom PPP » 08 sie 2011, 17:10

Witam.
Pomimo wielu godzin czytania forum nawet i tych w obcych językach kilku informacji nie znalazłem o RNS-E ie , ale po kolei.
Mam dołożoną nawigację RNS-E + Tel. BLUETOOTH + FIS + Tuner TV (z literką D wtyk 54 pin) + kamerę cofania + BOSSE. Tuner na oryginalnej wiązce do navi i do anten - czyli wiazka idzie do czegoś w stylu zwrotnicy antenowej ( cztery wtyczki podwójne wchodzą , dwie pojedyńcze są wole + wolna 3 pinowa wtyczka nie wiadomo do czego) i następnie do czterech wzmacniaczy antenowych a z nich wychodzi 8 anten własnej roboty.
Wszystko tak jest podłączone ze z kazdym modułem można się połączyć przez złącze diagnostyczne i odczytać błędy- których nie ma.
Tyle opisu konfiguracji a teraz problemy:

1. Obraz na TVP1 jest idealny i stabilny na innych kanałach jest niewiele gorszy ale przewija sie horyzontalnie czyli z prawej do lewej - czy to wina anten (wątpie) , czy trzeba by dostroić tuner tv a może zakodować.

2. Wszyscy piszą o możliwości podpiecia do oryginalnych anten w szybkach bocznych w avancie ale w limuzynie nigdzie sie nie dokopoałem do tego jak są rozwiązane fabrycznie anteny- mam tylko dwa paski w tylniej szybie ale to napewno antena radiowa.

3. Najciekawsza sprawa, mam podłączona kamere cofania do tunera TV poprzez adapter RCA18 ( wkład do wtyczki z dodatkowymi pinami av1 i av2 obydawa z audio L i P) i wszystko ładnie pokazuje ale po ręcznym przełączeniu sie na RNS-E na AV1 , czy jest taka możliwość (kodowanie, jakis dodatkowy kabelek) by się automatycznie pojawiał obraz z kamery po wbiciu wstecznego

To na tyle moich małych problemów - może ktoś pomoże :)

holekpiotr
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.6 ADP 101KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: holekpiotr » 08 sie 2011, 21:06

Tom PPP pisze:czy jest taka możliwość (kodowanie, jakis dodatkowy kabelek) by się automatycznie pojawiał obraz z kamery po wbiciu wstecznego
Raczej nie. Takie coś jest prawdopodobnie tylko możliwe po zastosowaniu adaptera multimedialnego.

Tom PPP

Post autor: Tom PPP » 08 sie 2011, 21:53

Raczej nie- niestety to trochę za mało, na jednej ze stron czytałem że ktoś miał taką konfigurację i ktoś inny na priv. polecał się że prześle schemacik jak tą kamerkę zsynchronizować ze wstecznym.
Niestety jak to powszednie wiadomo - można dużo gadac , jeszcze więcej pisać , a nic nie robić przezz co za bardzo nie wierze w takie deklaracje, ale moze ktos to robił i pomoże.

Tom PPP

Post autor: Tom PPP » 09 sie 2011, 22:52

Witaj.
1. Mam launcha x431 a tam kodowania są jakies chore więc nie wiele moge Ci napisac jakie jest kodowanie , ale jak potrzeba to zejde do auta i spisze - ale jak mówiłem kodowanie w x431 jest całkiem inne niz VAG/VCDS

2.To ciekawe z tymi antenami w tylniej szybie, pewnie ja nie mam przygotowania do tv bo sa tylko 2 paski a jak sie domyslam powinno ich byc przynajmniej 4 jak nie więcej

3.Krnąbrny , raczej nie, powiedział bym że pisze co myslę a to chyba lepsze od fałszywych uśmiechów, Foto story juz na forum jest jak co podłączyć więc to byłby tylko plagiat zresztą jak sie robi wszystko na gotowych wiązkach ( nie mylić z przejściówkami plug in play) to nie ma filozofi w podłączeniu czegokolwiek . ALE JAK KTOÂŚ MA JAKIEÂŚ PYTANIA TO Z przyjemnościa pomogę , bo w kilku miejscach było kilka zagwozdek np. w kablu z naviservice nie ma kabelka do diagnostyki ale wystarczy z pinu 21 ( wtyczka tunera 54pin) podłączyc sie do modółu parktronika pin 12 ( jest on niedaleko), ale mysle że takie proste sprawy każdy wie.

Tom PPP

Post autor: Tom PPP » 10 sie 2011, 07:00

Z kodowaniem na Lambo to wiedziałem ale wydaje mi sie mało eleganckie rozwiązanie ( podczas kodowania na lambo pewnie zmieniaja sie jakieś kanały na inne i wystarczyło by wiedzieć jakie i jaka wartośc i mozna by zrobić to podczas kodowania na A6) może się mylę ale tak mi się wydaje.

Nie do końca rozumiem co rozumiesz pod pojęciem podłączona pod inverse, ja mam podłączona pod AV1 przez rca18 w tunerze tv a kabelek wstecznego do emulatora can przy navi.

Tom PPP

Post autor: Tom PPP » 10 sie 2011, 17:30

Pytam bo myślałem że może jest inne rozwiazanie , ale skoro tak piszesz i jesteś tego pewny wieęc i ja pozostaje przy tym, ustawiam na Lambo, ekran startowy na "0" czyli mmi i po kłopocie.

Pozostaje sprawa przechodzacego obrazu z tunera ustawiony na "Europa East D/K"
jak sie z tym uporać

i

Jesli ktos ma sedana z Tv to fajnie było by zobaczyć fotke tej tylniej szyby z antenami by wiedziec czego szukać, wymienił bym nawet tylnia szybe bo nie lubie rozwiązań tymczasowych.

Tom PPP

Post autor: Tom PPP » 11 sie 2011, 07:29

Poczekam i dziękuję za zainteresowanie tematem.

Tom PPP

Post autor: Tom PPP » 11 sie 2011, 23:12

Witaj ponowne.
Widze że chodzimy podobnymi drogami , ale po kolei opisze co z czym:

1. Rano byłem na vcds-ie i nie majac innego już pomysłu przeszukiwałem kanały, wpadłem na jeden który dotyczył kamery cofania i ustawiłem na jeden ( było do wyboru tylko 1 i 0 ) chyba by to ten kanał o którym Ty piszesz - napewno był opisany jako kamera cofania actiw / inactiv

2. Dzieki za podpowiedź z kabelkiem bezpośredno +12V (po włączeniu wstecznego) podłączonego do RNS-E ( ja miałem tylko plus to modulatora CAN opisanego jako wsteczny- podobno potrzebny modulatorowi przy navi)
Po podł,ączeniu kabelka - przełancza się ale jak opisze poniżej :

- jeśli oglądamy tv to tylko obraz sie przesuwa
- jeśli słuchamy radia a wcześniej ogladaliśmy tv to przełancza się na TV
- jeśli słuchamy radia a wcześniej zamiast oglądania tv przełączyliśmy sobie na źródło sygnału pod które jest podłączona kamera (av1 lub av2) to przeancza się na kamerę

Pierwszy i drugi sposób owocuje przesunięciem obrazu w pionie i by normalnie oglądac tv trzeba sie ręcznie przełączyć na AV a potem na TV i obraz wraca do normalności

W trzecim przypadku wszystko pracuje normanie jak powinno

Więc mamy już połowę sukcesu, RNS-E przełącza się po wbiciu wstecznego na Tuner tv tylko tuner nie za bardzo sam się przełancza na kamerkę tylko pokazuje to co ostatnio było oglądane

ps. Szkoda że nie jesteś z gdańska - krata piwa była by obalona przy przyjemnym grilu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja