Witam.
jak w temacie mam radio concert i podłączony pod nie mp3 player Xcarlink. To już drógi z rzędu concert bo w pierwszym nawalił przycisk do zgłaśniania a że było na gwarancji to sprzedawca (Audi serwis) przysłał mi następne. To podłączyłem i kilka razy zdarzyło mi się cos dziwnego. Radio zamiera na sekundę dosłownie czyli zanika głos i wyswietlacz gaśnie i jest ok na 3-5 sekundy i znowu zamiera i tak wkółko - to są objawy przy słuchaniu mp3 podłączonego pod zmieniarkę. Jak przełącze na radio to wogóle nic i wyswietlacz nic nie wyświetla. trwa tak z 15min a potem ok. Dzisiaj znowu oszalało aż wkońcu je całkiem odłączyłem i podłączyłem jeszcze raz. A teraz to już nawet nie mogę wprowadzić kodu bo napis SAFE tylko mruga z taką samą częstotliwością jak wyświetlacz przy słuchaniu mp3 a po naciśnięciu TP i RDS radio nie reaguje.
Co to może być?
[C5 2.4] radio concert dziwne zachowanie
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Forum Audi A6
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Te radia tak mają. Blaupunkt tak napisał oprogramowanie w tym radiu, że każda zmiana ustawień zapisywana jest do pamięci eeprom procesora. Pamięć eeprom ma ograniczoną liczbę cykli zapisu, nota katalogowa producenta podaje że powinien wytrzymać 10 tys. zmian.
Najczęściej w radiu zmienia się poziom głośności, procesor każdą zmianę zapisuje do swojej pamięci eeprom później zapisaną wartością reguluje poziom głośności. Po przekroczeniu 10 tys zmian, komórka traci swoje właściwości i nie pamięta co się do niej zapisało, tym samym procesor nie pamięta na jaką wartość ma ustawić głośność.
Na początku dzieje się to jak jest zimno, a później już cały czas. Można trochę podgrzać procesor aby odsunąć trochę w czasie te zjawisko.
Aby to naprawić należy wymienić procesor na nowy, nieużywany, który ma znów możliwość zapisania 10 tys. zmian.
Radia obecnie sprzedawane na allegro pochodzą w większości z wymiany radia przez sąsiadów zza Odry, gdzie stare uszkodzone radia sprzedają za grosze na tamtejszych bazarach. Potem takie radyjko przechodzi terapię zapalniczkową i na allegro z gwarancję rozruchową 1 miesiąc. W lato miesiąc radyjko wytrzymywało, gorzej zimą.
Najczęściej w radiu zmienia się poziom głośności, procesor każdą zmianę zapisuje do swojej pamięci eeprom później zapisaną wartością reguluje poziom głośności. Po przekroczeniu 10 tys zmian, komórka traci swoje właściwości i nie pamięta co się do niej zapisało, tym samym procesor nie pamięta na jaką wartość ma ustawić głośność.
Na początku dzieje się to jak jest zimno, a później już cały czas. Można trochę podgrzać procesor aby odsunąć trochę w czasie te zjawisko.
Aby to naprawić należy wymienić procesor na nowy, nieużywany, który ma znów możliwość zapisania 10 tys. zmian.
Radia obecnie sprzedawane na allegro pochodzą w większości z wymiany radia przez sąsiadów zza Odry, gdzie stare uszkodzone radia sprzedają za grosze na tamtejszych bazarach. Potem takie radyjko przechodzi terapię zapalniczkową i na allegro z gwarancję rozruchową 1 miesiąc. W lato miesiąc radyjko wytrzymywało, gorzej zimą.
- A6 Forum - fassi1
- Forum Audi A6 / A7
Ja nie kupiłem na allegro a na ebeyu od dealera audi, mam oryginalny paragon dealera.
W pierwszym jakie kupiłem wkońcu nawalił ten procesor a teraz radio jakby głupiało i się rozłączało na sekundę z jakąś częstotliwością a regulator głośności jest ok nawet rano jak jest zimno o ile radio nie zgłupieje bo wtedy to już nic nie działa. Wale jutro do dealera niech naprawiaja albo wymieniają na nowe.
W pierwszym jakie kupiłem wkońcu nawalił ten procesor a teraz radio jakby głupiało i się rozłączało na sekundę z jakąś częstotliwością a regulator głośności jest ok nawet rano jak jest zimno o ile radio nie zgłupieje bo wtedy to już nic nie działa. Wale jutro do dealera niech naprawiaja albo wymieniają na nowe.