Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

[A6 C5]Pytanie o subwoofer i radio Concert

Car Audio
ODPOWIEDZ
wojciech007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TDI 136KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

[A6 C5]Pytanie o subwoofer i radio Concert

Post autor: wojciech007 » 04 cze 2013, 02:58

Witam
Posiadam w samochodzie instalację bez systemu Bose. W bagażniku subwoofer. Interesuje mnie jedna rzecz.
Czy to urządzenie w bagażniku spełnia rolę wzmacniacz na tylne głośniki czy tylko przesyła sygnał z radia.
Czy w oryginalnym radiu Concert wyjście na tył i na przód ma taką samą moc?

Awatar użytkownika
HattoriHonza
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 1994
Moje auto: A6 C4
Nadwozie: Avant
Silnik: 1.9TDI AVF 131KM

Post autor: HattoriHonza » 04 cze 2013, 16:07

W standardowym audio Blaupunkta w Audi masz wzmacniacz napędzający subwoofer oraz zestaw tylnych głośników - przednie są napędzane przez samo radio. W przypadku BOSE radio wysyła wszystko do wzmacniacza, który napędza wszystkie głośniki w aucie.
Wynikałoby z tego, że w radio Concert wyjście na przednie głośniki ma ,,wysoką" moc wyjściową, natomiast tył to tylko lineout napędzany wzmacniaczem.

wojciech007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Wojtek
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0 TDI 136KM

Post autor: wojciech007 » 05 cze 2013, 23:52

Właśnie o taką informację mi chodziło.
Mam zmienioną instalację w samochodzie (poprzedni właściciel założył car audio). Spiąłem wszystkie głośniki jak należy, ale przy radiu pozostały mi cztery przewody i tak kombinuję jak je podłączyć. Myślałem, że przód podłączę tak jak w oryginale, a na tył wezmę sygnał, który idzie do wzmacniacza. Jeżeli jest tak jak piszesz to mam kolejny problem. Będę musiał chyba zmostkować przewody i wszystko podłączyć pod przód.
Chociaż gdzieś kiedyś czytałem, że te radio ma wyjście 2x20W na przód i 2x20W na tył, ale skoro jest tak jak piszesz to lipa.

malutki2001
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: malutki2001 » 06 cze 2013, 08:32

Dlaczego lipa?
Skoro miałeś instalację do caraudio, to strukturę masz już w aucie, przednie głośniki pod radio, a tył przez wzmacniacz, skoro go masz, albo małym kosztem dodatkowy wzmacniacz i tyle.

Ewentualnie możesz sprawdzić czy w progach nie została fabryczna instalacja, jeżeli tak jest to zasadniczo nie ma tematu, ja tak właśnie zrobiłem, że położyłem wszystkie kable obok, tak, ze przy sprzedaży podłącze ori i będzie jak fabryka.

pm82pm
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: pm82pm » 19 lip 2013, 12:48

może pod ten temat się podepnę żeby nie śmiecić za co już dostałem po głowie ;)

problem znany powszechnie - mam radio Concert (chyba I kaseta rok `97) orginał który siedzi w samochodzie od kiedy wyjechał z salonu, problem jest taki że na dzień dzisiejszy nie grają głośniki tył i nic nie pokazuje się na FIS, nie wiem od kiedy, właśnie wszedłem w posiadanie samochodu wiec dla mnie "od zawsze" :)

- nie mam bose
- nie mam zmieniarki
- mam FISa
- mam suba
- radio concert kaseta
- nie mam multimedialnej fajerki
- nie mam instalacji telefonu

przy ustawieniach VAG 00204 które są wg mnie poprawne dla mojego zestawu nie przy próbie zmiany FAD pojawia sie info FAD OFF...
przy każdych innych ustawieniach VAG jakie probowalem nawet jak FAD sie odblokowuje głośniki z tyłu nie grają
jutro przyjrze się czy sam sub działa i czy dochodzi do niego + jednak prośba o info:

- jaki dokładnie kod powinienem miec wpisany dla mojego zestawu (na kilku stronach patrzyłem i wychodzi że mi że albo 00205 albo 00204, próbowałem też innych ale nic nie pomaga
- no i czemu na FIS nic sie nie pojawia? zakładam że powinien się pojawiać RDS, Fis nawet działa, ma kilka trafionych linii ale bez dramatu góra też raczej działa (ostatnio mi się pojawiła info o płynie do spryskiwaczy

[ Dodano: 2013-07-25, 14:28 ]
nikt nie pomoże?
odnośnie FISa doczytałem się jeszcze że problem może być również z kodowaniem zegarów,
badam jeszcze temat bo nie jest to dla mnie do końca jasne,

tak czy siak dziś chcę wyjąć radio i sprawdzić czy wszystko jest tam dobrze wpięte, podobno było wyciągane żeby sprawdzić nr seryjny i kod

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl