Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

potencjometr w radiu Chorus

Car Audio
ODPOWIEDZ
kkmichaś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

potencjometr w radiu Chorus

Post autor: kkmichaś » 20 sty 2014, 13:48

Witam Was,
Mam pytanie dotyczące potencjometru głośności w radiu (dokładnie takie samo)
Obrazek
Jak jest zimny to nie reaguje...albo pogłaśnia na full albo ścisza na minimum...a kiedy się w samochodzie nagrzeje to działa normalnie....
Z tego co wyczytałem....do tego radia nie można podpiąć zmieniarki...

Drugie pytanie bo szukałem i pewny nie jestem...mogę to radio zmienić na CD Concert?? Czy coś trzeba dokupić??

Oraz ostatnie bo też nie widziałem.....w tylnym lewym schowku gdzie klucze znalazłem coś takiego....może ktoś naświetlić do czego to???
Mam suba z prawej a z lewej tylko klucze....w sumie mam też hak....ale chyba to nie od niego... Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony 20 sty 2014, 14:11 przez kkmichaś, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Imię: Andrzej
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: Doc » 20 sty 2014, 14:27

kkmichaś, było o tym wiele razy ;) nie jest to uszkodzony potencjometr (takowy zresztą tam nie występuje bo jest zastosowany impulsator inaczej enkoder) ale procesor główny radia do wymiany. :) Najlepiej musisz kupić (koniecznie) Concert Panasonic.
http://allegro.pl/listing/listing.php?s ... rch_scope=
kkmichaś pisze:Drugie pytanie bo szukałem i pewny nie jestem...mogę to radio zmienić na CD Concert?? Czy coś trzeba dokupić??
Kup sobie emulator mp3, skoro będziesz miał concert'a :)
http://www.sklep.hadron.pl/product-pl-3 ... apter.html

Tutaj masz moją fotkę ;)
Obrazek
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

kkmichaś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kkmichaś » 20 sty 2014, 15:22

Dzięki za odpowiedź Doc... Ale chodzi mi czy Concert Audi będzie pasował... Tylko ten CD... Nie kaseta bo wtedy nie muszę emulatora kupować.
Tylko czy podejdzie, że moje wyciągam a tamto wkładam??
Pozdrawiam i dziękuję za wyjaśnienie tego "potencjometru"

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 20 sty 2014, 19:40

kkmichaś łap: ;)

1)
Jeśli chcesz kupić ORI radio CD (i bardzo dobrze ;) ) to Concert II + Can-Bus.
np: Audi Concert II 22 CM Chowane gałki
Obrazek
http://allegro.pl/oryginalne-audi-conce ... 64484.html

i koniecznie: Adapter emulator CAN-BUS z p. Grzegorzem, firmą:
Obrazek
http://allegro.pl/adapter-can-bus-audi- ... 54664.html
Koszt niestety spory.

2)
Jeśli masz kolejne radio Concert (z kasetą), to kup zmieniarkę CD.
Nie ma żadnego problemu. Może być ORI, albo Panasonic itd + kable. :)
Ostatnio zmieniony 24 maja 2018, 20:02 przez Doc, łącznie zmieniany 1 raz.

kkmichaś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kkmichaś » 20 sty 2014, 21:20

dziękuję za odpowiedź co do radia Doc...
a to w bagażniku to do czego???? Wie ktoś...

Awatar użytkownika
Doc
Administrator
Administrator
Kontakt:

Post autor: Doc » 21 sty 2014, 01:28

a to w bagażniku to do czego???? Wie ktoś...
Hmm... to był oryginalny wzmacniacz BOSE, wraz ze subwooferem. Tak naprawdę... szkoda, to był super dźwięk. Zobacz np:
ObrazekObrazek
Luknij jeszcze czy jest dobrze z anteną (wzmacniaczem anteny). Być może skurczysyn sprzedam specjalnie wszystko z BOSE przed sprzedażą auta.
2007-12-08, Doc / Andrzej - założyciel jako pierwszy, największy, znany forum Audi A6 / A7 w Polsce. Kontakt z redakcją.

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Audi Forum
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TFSI 300KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: kot919 » 21 sty 2014, 07:59

kkmichaś pisze:w tylnym lewym schowku gdzie klucze znalazłem coś takiego....może ktoś naświetlić do czego to???
Na 100% to złącze db25, i na 100% nie należy do fabrycznej instalacji AUDI (po prostu nie montowano takich wynalazków). Patrząc na fragment pokryty izolacją jestem pewien że to dokładana instalacja, w związku z czym nikt poza poprzednim właścicielem nie powie Ci co tam było podpięte. No chyba że dojdziesz po kablu dokąd został on podłączony.
kkmichaś pisze:Jak jest zimny to nie reaguje...albo pogłaśnia na full albo ścisza na minimum
Jak już wcześniej napisali Koledzy czeka Cię wymiana procesora, bądź wymiana radia. Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać kasy i co chcesz mieć założone w samochodzie:
1) Jeżeli chcesz podratować Twoje radio, to wystarczy wymienić procesor - ja 3lata temu zapłaciłem za proca z wyminą 150zł - teraz będzie pewnie tańsze, ale masz pewność że przez kolejne 10lat będzie chodziło tak jak trzeba (dużej pewnie i tak nie będziesz jeździł tym samochodem)
2) Kupić radio Panasonica - wtedy masz już obsługę zmieniarki i problem z potencjometrem również zginie - koszt pewnie w okolicy 300zł
3) Kupić inne radio Chorusa, z obsługą CD - cena koło 200-300zł, ale szansa trafienia wersji z dobrze działającą regulacją głośności raczej nikła (jeżeli nawet będzie działał, to niedługo pewnie padnie, no chyba że był po wymianie)
kkmichaś pisze:Drugie pytanie bo szukałem i pewny nie jestem...mogę to radio zmienić na CD Concert?? Czy coś trzeba dokupić??
Jeżeli celujesz w radia fabryczne, to przed liftem możesz wymieniać wszystkie plug&play. Jeżeli chcesz wepchnąć wersję polift do przedlifta, to konieczny jest adapter Can-bus - jak napisał Kolega Andrzej koszt koło 200zł. Możesz podłączyć bez niego, ale wiążą się z tym pewne niedogodności: brak podświetlenia, brak autostartu po przekręceniu stacyjki, wyłączanie co 30min, brak regulacji głośności w zależności od prędkości itp.

kkmichaś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kkmichaś » 21 sty 2014, 11:11

Doc pisze:Luknij jeszcze czy jest dobrze z anteną (wzmacniaczem anteny).
Właśnie...nie wiem czy to ma związek ale baaaardzo słabo działa mi antena w radiu...takie radio jak RMF czasem przerywa...i już myślałem o jakimś wzmacniaczu...
Czyli według tego antena jest wymięta i to właśnie ten kabel co widać obok wtyczki??
Doc pisze:Być może skurczysyn sprzedam specjalnie wszystko z BOSE przed sprzedażą auta.
Tylko w sumie w samochodzie nie ma emblemacików Bose....a znajomy, który ma seryjnie...to na każdej maskownicy ma emblemacik.

A co do subwoofera...to mam ale z prawej strony w schowku....hmmm....

kot919 pisze:Jeżeli celujesz w radia fabryczne, to przed liftem możesz wymieniać wszystkie plug&play. Jeżeli chcesz wepchnąć wersję polift do przedlifta, to konieczny jest adapter Can-bus - jak napisał Kolega Andrzej koszt koło 200zł. Możesz podłączyć bez niego, ale wiążą się z tym pewne niedogodności: brak podświetlenia, brak autostartu po przekręceniu stacyjki, wyłączanie co 30min, brak regulacji głośności w zależności od prędkości itp.
Czyli podłącze tego Conterta CD ale bez Can-busa nie będzie działał...tzn będzie ale bez tego wszystkiego co napisałeś...
jej....nie mogli dać w Audi zwykłych kostek jak kiedyś były :|

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 21 sty 2014, 12:17

kkmichaś pisze:Doc napisał/a:
Być może skurczysyn sprzedam specjalnie wszystko z BOSE przed sprzedażą auta.

Tylko w sumie w samochodzie nie ma emblemacików Bose....a znajomy, który ma seryjnie...to na każdej maskownicy ma emblemacik.

A co do subwoofera...to mam ale z prawej strony w schowku....hmmm....
Subwoofer Bose oryginalnie znajduje się po prawej stronie. U Ciebie w tym miejscu jest inny sub, więc ktoś musiałby zadać sobie wiele trudu, aby przełożyć instalację przed sprzedażą (moim zdaniem nieopłacalne, bo zawsze można podnieść cenę o kilkaset złoty aby się ona zwróciła :-) )
kkmichaś pisze:Czyli podłącze tego Conterta CD ale bez Can-busa nie będzie działał...tzn będzie ale bez tego wszystkiego co napisałeś...
Moim zdaniem jeżeli dostarczysz radiu napięcia, sygnał antenowy oraz wyjścia na głośniki to radio normalnie się uruchomi. Niestety nie będzie ono w pełni funkcjonalne - podświetlenie, auto włączanie i inne rzeczy o których wspomniałem.
kkmichaś pisze:ej....nie mogli dać w Audi zwykłych kostek jak kiedyś były :|
W sumie zmiana został jakoby wymuszona zastosowaniem CAN w samochodzie. Większość sygnałów została przerzucona ze starej architektury napięciowej na formę cyfrową. Prościej było zatem dostosować radio tak aby miało ono dostęp do nowych informacji, niż sztucznie dokładać urządzenie którego zadaniem byłaby konwersja sygnałów z jednej formy na drugą <okok>.
kkmichaś pisze:Czyli według tego antena jest wymięta i to właśnie ten kabel co widać obok wtyczki??
Nie zauważyłem wcześniej tej wtyczki antenowej ... Aby się dowiedzieć czy ma ona coś wspólnego z radiem musiałbyś 'przedzwonić' miernikiem, czy idzie ona właśnie do radia.
Teraz tak sobie myślę, może osoba, która sprzedała Ci samochód borykając się z problemem głośności radia, zastąpiła je niefabrycznym urządzeniem, a instalacja którą pokazałeś na zdjęciu, to jej pozostałość. Może był tam zainstalowany jakiś tuner TV, czy też odtwarzacz DVD <mysli>. A nie zauważyłeś jakiś zmian w okablowaniu (jakieś dodatkowe przewody) w przestrzeni za radiem?

kkmichaś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kkmichaś » 22 sty 2014, 11:15

kot919 pisze:Nie zauważyłem wcześniej tej wtyczki antenowej ... Aby się dowiedzieć czy ma ona coś wspólnego z radiem musiałbyś 'przedzwonić' miernikiem, czy idzie ona właśnie do radia.
Z tego co mi się wydaje to wygląda jakby to była wtyczka, która idzie od anteny z dachu...
kot919 pisze:Subwoofer Bose oryginalnie znajduje się po prawej stronie. U Ciebie w tym miejscu jest inny sub, więc ktoś musiałby zadać sobie wiele trudu, aby przełożyć instalację przed sprzedażą (moim zdaniem nieopłacalne, bo zawsze można podnieść cenę o kilkaset złoty aby się ona zwróciła )
Rozumiem....ale w prawym schowku też mam oryginalny Audi...bo tak pisze
Obrazek Obrazek

Czyli wracając do wtyczki z prawej strony....to nic fabrycznego w tym samochodzie.....to ktoś miał dużo roboty żeby tak wszystko ładnie pochować...bo wygląda jak seryjne :] A antena jest gdzieś "łączona" po drodze -radio-antena dach- czy jednolity kabel?? Bo muszę rozpracować ten słaby sygnał....czy faktycznie wypięta wtyczka czy antena do wymiany...

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 22 sty 2014, 12:15

kkmichaś pisze:Z tego co mi się wydaje to wygląda jakby to była wtyczka, która idzie od anteny z dachu...
Wszystkie wtyczki kabli koncentrycznych wyglądają podobnie. Pamiętam jak dziś, że podczas demontażu anteny dachowej (malowałem dach), były do niej podłączone 3 wtyczki koncentryczne, ale bardzo małe - bardziej przypominały SMA (małe - około 5mm średnicy), niż tę która jest u Ciebie.
kkmichaś pisze:Rozumiem....ale w prawym schowku też mam oryginalny Audi...bo tak pisze
Jasne że ori - Audi wypuszczało wersje bez subwoofera, z subwooferem oraz z audio przygotowanym przez firmę Bose :-) ... U Ciebie jest wersja środkowa <okok>
kkmichaś pisze:to ktoś miał dużo roboty żeby tak wszystko ładnie pochować...bo wygląda jak seryjne
Ja praktycznie każdą dokładaną instalację ukrywam tak, że z punktu użytkownika wszystko wygląda jak ORI. No może ktoś podczas ewentualnego serwisu się troszkę zdziwi co to za 'dołożone' ustrojstwo :-)
kkmichaś pisze: A antena jest gdzieś "łączona" po drodze -radio-antena dach- czy jednolity kabel??
Doświadczenie z przewodami koncentrycznymi podpowiada, że kabel ten nie powinien być łączony - w ten sposób unika się problemów z nadmiernym tłumieniem itp (inny sygnałowy bełkot :) ) ... Moim zdaniem kabel od radia powinien iść prosto do anteny łącząc się około 20cm od niej w podsufitce - możesz to sprawdzić, demontując tą osłonę pomiędzy podsufitką a uszczelką klapy (łączenie będzie gdzieś w połowie odległości pomiędzy zawiasami klapy). Schematy z ELSY zdaje się potwierdzają moje zdanie, jednak są one bardzo rozbudowane z uwagi na zawarcie w nich szeregu rozszerzeń takich jak Tuner TV, Navigację, webasto, telefon itp. Każde z urządzeń wymaga dodatkowego traktu antenowego, i w takim przypadku (nie jestem w stanie tego potwierdzić) jest możliwe że sygnał z anteny zostaje gdzieś podzielony.

Optymalnie byłoby sprawdzić miernikiem przejście od radia do anteny, oraz do tego przewodu który jest u Ciebie.

Jeszcze słowo odnośnie samego sygnału - w ori instalacji wzmacniacz antenowy jest umieszczony w podstawie anteny i jest on zasilany przez ori radio. Może ktoś zastosował inną antenę dachową wymagającą zewnętrznego wzmacniacza, i właśnie do tego było to złącze po lewej stronie - to tylko domysły. Niestety bez rozebrania i sprawdzenie niewiele więcej mogę pomóc <okok>

kkmichaś
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kkmichaś » 23 sty 2014, 13:47

kot919 pisze:Jeszcze słowo odnośnie samego sygnału - w ori instalacji wzmacniacz antenowy jest umieszczony w podstawie anteny i jest on zasilany przez ori radio. Może ktoś zastosował inną antenę dachową wymagającą zewnętrznego wzmacniacza, i właśnie do tego było to złącze po lewej stronie - to tylko domysły. Niestety bez rozebrania i sprawdzenie niewiele więcej mogę pomóc
Czyli można założyć, że wtyczka antenowa z lewego schowka jest faktycznie od anteny dachowej (ale to domysł) Wszystko sprawdzę jak się troszkę ociepli hehe (bo garaż nie ogrzewany i zimno) po rozebraniu tego łączenia tapicerki przy końcu podsufitki...może czegoś się dopatrzę.

A co do subwoofera....to zawsze po prawej stronie?? Nie było w jakiejś wersji z lewej? Albo jaki sprzęt na taką wtyczkę mógł być z lewej?

No nic...puki co dziękuję za pomoc ;)

Awatar użytkownika
kot919
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kot919 » 23 sty 2014, 14:22

kkmichaś pisze:Czyli można założyć, że wtyczka antenowa z lewego schowka jest faktycznie od anteny dachowej (ale to domysł)
Dokładnie tak jak napisałeś - to tylko strzał w ciemno <okok>
kkmichaś pisze:A co do subwoofera....to zawsze po prawej stronie?? Nie było w jakiejś wersji z lewej?
Każdy fabryczny sub był montowany po prawej stronie, nie było odmiany z wersją po lewej - no chyba że ktoś sam sobie zainstalował.
kkmichaś pisze:Albo jaki sprzęt na taką wtyczkę mógł być z lewej?
Jest tam standardowa wtyczka db25 + wtyczka koncentryczna, zatem sprzęt który był tam zainstalowany musiał wypuszczać, bądź otrzymywać sygnały o wysokiej częstotliwości (radiowe, telewizyjne, bądź też jakieś inne). Co to mogło być - to również strzelanie w ciemno (możliwe typy napisałem wcześniej - Tuner TV, Navi, DVD, itp)

Daj znać jak coś odkryjesz - dowiemy się zawsze czegoś nowego <okok>

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl