Trudno Ci pomóc bo po pierwsze masz skąpe informacje a po drugie jeżeli masz radio, to powinno być napisane z jakimi sterownikami pracuje i jeżeli na tej liście nie jest wymieniony Twój sterownik z kierownicy, to szansa że będzie działać ot tak, po podłączeniu jest raczej marna.
A może jest napisane, że radio zawiera w sobie sterownik i potrzeba do niego podłączyć przyciski z kierownicy jak zwykłe switch'e, no ale nie wiem czy taśmy wtedy wystarczy.
Na przykład jak podłączałem tuner TV do RNSE i chciałem żeby całe sterowanie z kiery działało ze wszystkimi odbiornikami, to musiałem poszukać takiego sterownika, który będzie kumał to co śmiga na CAN samochodu z jednej strony, a z drugiej musiał umieć tłumaczyć to na sterowanie TV
Dlaczego są stosowane sterowniki do kierownicy? Ano dlatego, że taśma ma ograniczoną ilość przewodów i nie sposób byłoby "analogowo" przekazać stan wszystkich przełączników. Dlatego sterownik przekazuje po magistrali szeregowej (w C6 LIN) do radia informacje o stanie przycisków a do kierownicy rozkazy np. zmiany jasności podświetlenia, włączenia świateł itp.
To nie jest tak, że wystarczy połączyć kabelkami i ma działać, takie czasy to odległa historia.
Pozdrawiam,
Piotrek