Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ a6 c5] Kaseta magnetyczna przestała działać

Car Audio
ODPOWIEDZ
Furtek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ a6 c5] Kaseta magnetyczna przestała działać

Post autor: Furtek » 12 kwie 2009, 20:51

Witam, niedawno kupiłem tak ową kasetę do tego odtwarzacz mp3 i na radyjku concert sobie to śmigało (nie muszę chyba pisać że właśnie mam na kasety a nie cd :) )

Problem pojawił się ja wymieniłem akumulator, oczywiście radio się zakodowało. Wpisałem kod i radio działa jak przed zmianą baterii ale jak się okazało nie do końca. Otóż przestała mi działać ta opcja z kasetą, nie wiem co należy zrobić, pomoże ktoś?

Dodam że próbowałem w innym samochodzie i mp3 z kasetą działa.

Potrafi ktoś pomóc
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2009, 21:14 przez Furtek, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
7agan
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Kontakt:

Post autor: 7agan » 12 kwie 2009, 21:41

A 3y jak wlozysz normalna kasete z muzykĂĄ to normalnie gra??
Obrazek

Furtek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Furtek » 12 kwie 2009, 22:00

No zapomniałem dodać że działają zwykłe kasety :) Sory

Awatar użytkownika
erick
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: erick » 12 kwie 2009, 22:57

Może przez przypadek wcisnąłeś autorewers w radiu. Miałem tak w Alpine, wcisnąłem i zagrało, a szukałem problemu przez kilka dni.
<quattro>

Furtek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Furtek » 12 kwie 2009, 23:15

Wspomniałem że zwykłe kasety śmigają :)

Nie wiem co jest, chyba słyszę jak idzie kaseta ale dźwięku nie ma, jak dam na fula to słyszę szelest tylko, dźwięk w rodzaju "pauza"

Awatar użytkownika
erick
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: erick » 12 kwie 2009, 23:20

Zwykłe kasety będą ci śmigać, bo głowica obraca się i jednocześnie zaczyna kręcić taśmą w jedną bądź drugą stronę. A w przypadku magnetycznej głowice radiowa i w kasecie muszą się zgrać. Inaczej nic nie bedziesz słyszał. W Alpine miałem obrotową głowicę i w jednej z pozycji po prostu się nie zgrywały. Być może u Ciebie jest podobny problem.
<quattro>

Furtek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Furtek » 12 kwie 2009, 23:29

Nie wiem jak to możliwe że w innym samochodzie działa,

Nie do końca rozumiem co napisałeś, znaczy że mam obracać kasetą raz w przód a raz tył ? jeśli tak to robiłem tak i nie skutkowało... a jeśli o czym innym piszesz to wyjaśnij mi bardziej plis :)

Awatar użytkownika
erick
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: erick » 12 kwie 2009, 23:39

Na zwykłej kasecie z jednej strony taśmy masz nagraną jedną ścieżkę (czyli stroną A) a po drugiej stronie drugą ścieżkę (strona B). ÂŻeby odtworzyć obydwie strony musisz albo obrócić kasetę (stare odbiorniki) lub wcisnąć autorewers. Wtedy obraca sie głowica (która czyta jedną ze stron taśmy) i zaczyna kręcić taśmą w drugą ze stron.
Kasetę magnetyczną możesz włożyć tylko jedną stroną i nie ma możliwości obrócenia jej, stąd ułożenie głowicy w niej jest możliwe tylko w jednym położeniu (np. strona A). Jeżeli głowica w radiu samochodowym jest ustawiona odwrotnie, do odtwarzania strony B to nie bedzie słychać dźwięku. Należy wcisnąc autorewers i wtedy głowica przestawi się na odtwarzanie strony A i powinno wtedy zadziałać (głowica samochodowa zgra się z głowicą kasety magnetycznej).
Mam nadzieję, że trochę jaśniej, a najlepiej to bedzie spróbować w samochodzie i sprawdzić czy działa, a powinno bo piszesz, że w innych działa.
<quattro>

Furtek
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Furtek » 13 kwie 2009, 00:03

Nie wiem jak inne ale tą akurat się da wsadzić tak jak piszesz stroną A i B , obojętne,

bo masz kabelek zawijany wzdłuż kasety który nie przeszkadza w zmianie pozycji A czy B

Awatar użytkownika
erick
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: erick » 13 kwie 2009, 12:25

Co mogłem to podpowiedziałem, opisałem jak to wyglądało u mnie, jeżeli nie pomaga to trudno, musisz się pogłowić dalej.
<quattro>

borussia_CK

Post autor: borussia_CK » 18 lis 2011, 18:43

Faktycznie jest taka fatalna jakosc dzwieku jak sie podlaczy odtwarzacz mp3 do radia cocncert przez tzw. kasete?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja