[A6 C5 ALL] Ikonka "antenki" obok zegara
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2003
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.5TDI BDH 180KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
[A6 C5 ALL] Ikonka "antenki" obok zegara
Często widzę na zdjęciach taką ikonkę - wg instrukcji jest to sygnalizacja synchronizacji zegarka z czasem podawanym przez stacje radiową (RDS). U mnie nigdy się ta ikonka nie pojawiła, czy ktoś wie dlaczego? Nie jest mi to do niczego potrzebne, pytam z ciekawości.
- PrZeMo_A6
- Forum Audi A6 / A7
Jest to elektroniczne (radiowe) sterowanie zegarkiem.
Czyli mówiąc po naszemu, jak włączymy radio, ikonka sama pobiera ze stacji godzinę i ustawia zegarek automatycznie.
Z tego co wiem wychodziła chyba po roku 2000 z białymi zegarami, jednak mogę się mylić i mogła być to opcja za dopłatą
Pozdrawiam! 8-)
Czyli mówiąc po naszemu, jak włączymy radio, ikonka sama pobiera ze stacji godzinę i ustawia zegarek automatycznie.
Z tego co wiem wychodziła chyba po roku 2000 z białymi zegarami, jednak mogę się mylić i mogła być to opcja za dopłatą

Pozdrawiam! 8-)
CCCO - przewaga dzięki technice 

-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
To jest informacja, że zegar jest synchronizowany drogą radiową, ale nie ma to nic wspólnego z radiem
. Po prostu zegarek odbiera sygnał nadawany na falach długich, który służy do ustawienia czasu.
Nadajniki znajdują się koło koło Frankfurtu nad Menem, a drugi gdzieś w Anglii (w Anthorn). Więcej informacji macie tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/DCF77 . Można też znaleźć informacje u producentów zegarków, nie będę tu robił reklamy
.
Tak swoją drogą to ja mam zegarek na rękę i kilka zegarków w domu, które synchronizują się "drogą radiową". Odpada problem regulacji zegarków i przestawiania z czasu zimowego na letni i odwrotnie

Nadajniki znajdują się koło koło Frankfurtu nad Menem, a drugi gdzieś w Anglii (w Anthorn). Więcej informacji macie tu: http://pl.wikipedia.org/wiki/DCF77 . Można też znaleźć informacje u producentów zegarków, nie będę tu robił reklamy

Tak swoją drogą to ja mam zegarek na rękę i kilka zegarków w domu, które synchronizują się "drogą radiową". Odpada problem regulacji zegarków i przestawiania z czasu zimowego na letni i odwrotnie

Kogel-mogel FB 
Fora to jest biwak.

Fora to jest biwak.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 ALF 165KM
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
Może to jakieś rozwiązanie, tylko pamiętaj, że możesz zablokować radio! Jak masz ori radyjko od Audi, to będziesz musiał wpisać kod.kuna pisze:A może odłącz na chwilę akumulator - zegar się wtedy zresetuje i byc może ruszy .U mnie po odłączeniu i ponownym podłączeniu aku , zegarek po jakims czasie sam się ustawił .
Kogel-mogel FB 
Fora to jest biwak.

Fora to jest biwak.

-
- Forum Audi A6 / A7
Temat stary ale dodam dokładny opis - http://www.vagcom.org/modifications/rad ... led-clock/