Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Brak głośników z tyłu, jak podłączyć

Car Audio
ODPOWIEDZ
Bostorn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Brak głośników z tyłu, jak podłączyć

Post autor: Bostorn » 04 kwie 2016, 19:11

Witam

zdziwił mnie brak grania z tyłu. Radio oem.

Dzisiaj rozebrałem drzwi i okazało się że nie mam głośników, ani tweeterów z tyłu. Natomiast mam jakieś zagłuszone przewody, tak jak by 1 do tweeterów i 1 do głośnika, jednak po ich podłączeniu nic nie gra.

Czy ktoś się z czymś takim spotkał?

Dodam tylko że wszystko było zaślepione fabrycznymi zaślepkami.

Tego typu auto, tej klasy i nie ma głośników?! :/

Co zrobić i jak podłączyć głośniki aby wszystko grało odpowiednio?

Awatar użytkownika
CykCyk
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysztof
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 1.8T AEB 150KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: CykCyk » 04 kwie 2016, 20:21

Wyjmij radio i zobacz czy nie masz tam przerobionej wiązki. Ktoś pewnie miał tam inne radio i jakieś swoje głośniki, a przy sprzedaży wstawił oryginalne, a głośniki zabrał.
Zobacz też czy masz suba w bagażniku, tylne głośniki są fabrycznie do niego podłączone, a dopiero potem do radia.

Awatar użytkownika
stefank
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Stefan
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C8
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: stefank » 04 kwie 2016, 20:46

Racja, w sumie były chyba 3 opcje:
1. głośniki tylko z przodu - zasilane z radia,
2. DSP, głośniki z przodu zasilane z radia + głośniki z tyłu zasilane ze wzmacniacza zamontowanego w bagażniku razem z subwooferem blaupunkt,
3. BOSE, wszystkie głośniki zasilane ze wzmacniacza zamontowanego w bagażniku razem z subwooferem bose.

Wiec jeżeli to przewody głośnikowe to może masz suba w bagażniku pod prawą osłoną albo ktoś go usunął. Widziałem taki przypadek, że po rozebraniu tapicerki bagażnika sterczał tylko obcięty kikut wiązki do wzmacniacza i suba :)

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 05 kwie 2016, 07:21

W moim poprzednim A6 miałem oryginalnie tylko przednie głośniki. Nie było z tyłu ani głośników ani suba w bagażniku. Oczywiście instalacja była tylko zaślepiona oryginalnie jak u kolegi. Jak nie jesteś audiofilem i chcesz bez problemu to rozbudować, to polecam kupić wszystko fabryczne. Ja tak zrobiłem i było po problemie. Zależy oczywiście jakie masz radio jednakowoż ja zamontowałem głośniki w drzwiach bez najmniejszego problemu. Potem suba w bagażniku i tu jest haczyk - tylne głośniki są napędzane właśnie z niego nie zaś z sygnału z radia. Reasumując - 4 zimne piwka i 2 h roboty

Bostorn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bostorn » 05 kwie 2016, 22:07

A więc tak :

Radio fabryka, instalacja fabryka, nic nie zmieniane, nic nie docinane itp itd.

Nie jestem specem, ale w kilku poprzednich autach bawiłem się systemem audio i nie miałem problemów aby podłączyc suba, wzmacniacz i moje radio Pajoniera.

Ale do rzeczy, Audi A6 i taka tandeta? 2 głośniki i 2 tweetery? kpina.. z full opcji brakuje mi tylko grzanych foteli, webasta, tempomatu :( , nawigacji w środkowym panelu, a mam w komputerze, i wlasnie owych głośników.

Ale teraz tak, podłączałem na krótko, fakt byle jak bo nie miałem zadnych lepszych narzędzi i końcówek , ale mimo to nie grało nic. Postaram się jakoś to rozgryźć i dać porządne końcówki.

Przedni lewy głośnik mi strasznie charczał, dorwałem bose z mazdy 6, i gabarytowo niemal identyczny, a jakość grania naprawde fajna.

Czy orientujecie się czy moje radio (oem) pociągnie z fabrycznymi koncowkami tylne nagłośnienie, czy musze coś kombinować?
Przyda się do Waszej oceny zdjęcie okablowania i radia?

dzięki za pomoc :)

Awatar użytkownika
stefank
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Stefan
Rocznik: 2018
Moje auto: A6 C8
Silnik: 3.0 TDI 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: stefank » 05 kwie 2016, 22:56

Jakie radio? Niektóre miały wyjście tylko na przednie głośniki...

atlas audi a6

Post autor: atlas audi a6 » 06 kwie 2016, 11:02

Bostorn pisze:A więc tak :

Radio fabryka, instalacja fabryka, nic nie zmieniane, nic nie docinane itp itd.

Nie jestem specem, ale w kilku poprzednich autach bawiłem się systemem audio i nie miałem problemów aby podłączyc suba, wzmacniacz i moje radio Pajoniera.

Ale do rzeczy, Audi A6 i taka tandeta? 2 głośniki i 2 tweetery? kpina.. z full opcji brakuje mi tylko grzanych foteli, webasta, tempomatu :( , nawigacji w środkowym panelu, a mam w komputerze, i wlasnie owych głośników.

Ale teraz tak, podłączałem na krótko, fakt byle jak bo nie miałem zadnych lepszych narzędzi i końcówek , ale mimo to nie grało nic. Postaram się jakoś to rozgryźć i dać porządne końcówki.

Przedni lewy głośnik mi strasznie charczał, dorwałem bose z mazdy 6, i gabarytowo niemal identyczny, a jakość grania naprawde fajna.

Czy orientujecie się czy moje radio (oem) pociągnie z fabrycznymi koncowkami tylne nagłośnienie, czy musze coś kombinować?
Przyda się do Waszej oceny zdjęcie okablowania i radia?

dzięki za pomoc :)

jak już wyżej wspominałem, jeżeli masz radio z wyjściem na suba to sub właśnie napędzi ci głośniki swoją końcówką mocy

Bostorn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: Bostorn » 06 kwie 2016, 16:08

za chwilę idę montować przedni głośnik i przy okazji wstawię zdjęcie radia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl