[A6 C4 AVANT] CB antena - problem z kablem.
[A6 C4 AVANT] CB antena - problem z kablem.
Nie znalazłem na forum odpowiedniego dla mnie rozwiazania, dlatego załozyłem nowy temat. Chodzi o dobre rozwiązanie położenia anteny oraz poprowadzenie kabelka do wew. pojazdu w KOMBI.
Obecnie używam CB z anteną magnetyczną President Florida. Mam problem z kabelkiem antenowym - w tej chwili przechodzi o na łączeniu tylnych lewych drzwi z nadwoziem, co powoduje przy predkosciach powyzej 100km/h denerwujący świst powietrza. Więc chętnie bym zrezygnował z tej opcji, ale jaką przyjąć w następstwie za właściwą??
1. Nie chce dziurawić dachu.
2. Do klapy bagażnika nie bardzo się da, ponieważ szyba jest na całej powierzchni.
3. Do relingu? No niby tak, ale którędy kabel poprowadzić... przez drzwi gwiżdże powietrze.
4. Magnesówke i z tyłu dachu, a kabelek wpuścić przy klapie?? Niestety w moim przypadku się nie da bo klapa za każdym razem, podczs zamykania obcinałaby kabel.
5. Widziałem również przypadki, gdy ludzie mieli magnesówki na masce z przodu:-/ W moim odczuciu tragedia.. Odpada.
Może ktoś ma jakiś sprytny sposób na ominiecie tych przeszkód??
Zapraszam do wypowiadania się w tym temacie :-D
Obecnie używam CB z anteną magnetyczną President Florida. Mam problem z kabelkiem antenowym - w tej chwili przechodzi o na łączeniu tylnych lewych drzwi z nadwoziem, co powoduje przy predkosciach powyzej 100km/h denerwujący świst powietrza. Więc chętnie bym zrezygnował z tej opcji, ale jaką przyjąć w następstwie za właściwą??
1. Nie chce dziurawić dachu.
2. Do klapy bagażnika nie bardzo się da, ponieważ szyba jest na całej powierzchni.
3. Do relingu? No niby tak, ale którędy kabel poprowadzić... przez drzwi gwiżdże powietrze.
4. Magnesówke i z tyłu dachu, a kabelek wpuścić przy klapie?? Niestety w moim przypadku się nie da bo klapa za każdym razem, podczs zamykania obcinałaby kabel.
5. Widziałem również przypadki, gdy ludzie mieli magnesówki na masce z przodu:-/ W moim odczuciu tragedia.. Odpada.
Może ktoś ma jakiś sprytny sposób na ominiecie tych przeszkód??
Zapraszam do wypowiadania się w tym temacie :-D
<b>WEBASTO</b> Feel the drive
kolego w sprawie anteny nastepujaca propozycja,jesli masz na dachu antene radiowa,zdemontuj ja a w jej miejsce montujesz antene cb.w miare prosto przeciagniesz kabel pod podsufitka do przodu,nastepne przednim slupkiem spuszczasz az do podlogi w nogach kierowcy.co do anteny radiowej to polecam ci zastosowanie splitera,urzadzonko ktore z anteny cb robi ci antene i do cb i do radia.po prostu wkrecasz w to antene cb a masz dwa kabelki wyjsciowe do cb i do radia.plusy tego takie ze poprawia sie zdecydowanie jakosc cb,po drugie kabel cb masz ciagniety z dala od jakichkolwiek zaklucaczy i innych kabli,uwiez ze wwalczylem z tym klopotem od roku,magnesowki itp,chowanie kabla w progach potem srodkiem,potem juz na zywca lezal kabel przewleczony tylko przy dzwiach,a w tej chwili jest naprawde rewelacja.taki spliter to koszt ok 30-60 zl.polecam.na radiu rowniez zero strat w jakosci odbioru.pozdrawiam
Kabla nie powinno ucinać bo przecież to jest oplot miedziany a wewnątrz gruby biały plastik. nie wiem jak jest w kombi ale muszą iść jakoś przewody do oświetlenia do lamp. Jak nie są nisko bardzo to może tamtędy wejdziesz i później jakoś kabel poprowadzisz. Jak w sedanie mam na klapie, a kabel puściłem właśnie tym otworem z którego wychodziły kable do lamp. owszem, trzeba było się naskakać przy kablu aby dobrze się ułożył (przypięty jest do ramienia klapy bagażnika). Dzięki temu jest estetycznie i nie przeszkadza w używaniu.
A6 C4 2.8 AAH quattro MT jest
A8 D2 2.8 AAH quattro MT sprzedane
S8 D2 FL - niestety sprzedane
A6 C5 Allroad 2,7 MT - projekt silnika RS4
A8 D2 2.8 AAH quattro MT sprzedane
S8 D2 FL - niestety sprzedane
A6 C5 Allroad 2,7 MT - projekt silnika RS4
tomkom1 przedstawiłeś dotąd mi nie znaną opcję. Podoba mi się, kwestia jaka jest jakość odbioru obu urządzeń. Zapodaj linkiem do tego splitera, którego Ty posiadasz.
Jaki masz model anteny CB?
Lechu:
sebos17:
Przewody do oświetlenia naturalnie są - obok zawiasów w gumowych otulinkach.
Mi chodziło o wejście kabla z zewnątrz pojazdu do wewnątrz, a nie z nadwozia do klapy
Jaki masz model anteny CB?
Lechu:
Zapewne mówisz o sedanie.Poza tym Audi C4 ma wbudowane anteny w słupki.
Zwróć uwagę, że ja mam AVANTa a Ty SEDANa. Jest nieco różnica w konstrukcji :-P Spójrz gdzieś przy okazji na sposób zamykania klapy w kombi, jak blisko schodzą się krawędzie klapy i dachu.A poza tym nie wiem jak klapa może Ci kabel ucinaćbo u mnie też idzie prze kabel i owszem trochę przyciska ale nie żeby uciąć, poza tym to są twarde kable

sebos17:
Kabla nie powinno ucinać bo przecież to jest oplot miedziany a wewnątrz gruby biały plastik. nie wiem jak jest w kombi ale muszą iść jakoś przewody do oświetlenia do lamp.
Przewody do oświetlenia naturalnie są - obok zawiasów w gumowych otulinkach.
Mi chodziło o wejście kabla z zewnątrz pojazdu do wewnątrz, a nie z nadwozia do klapy

<b>WEBASTO</b> Feel the drive
Michaelo, ja miałem takiego avanta jak Twój i uwierz mi, że kabel był puszczony przez klapę bagażnika i było całkiem spoko. Tak jak Lechowi tak i u mnie lekko przyciskało tę antenę. Najlepiej weź antenę i na "sucho" przymierz jak się będzie klapa zamykała z puszczonym przewodem, nie powinno Ci od razu zgilotynować 

- manieksoma
- Forum Audi A6 / A7
wita. ja w mojej audi tez mam antene magnetyczna co ułatwia jej sciaganie kiedy auto stoi na parkingu w obcym miejscu a kabel puszczony jest przez tylna klape tylko ze nie prosto na dach ale delikatnie obok w kanaliku do wody z deszczu. nigdy sie nie przycina i zawsze moge schowac cala antene do bagażnika.
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
najlepszym rozwiązaniem niestety jest antena na stałe i masz problem rozwiązany może podpatrzysz jak ja mam zrobione antena CB jest z przodu a radiowa z tyłu auta
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10856550
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10856550
Poturbowany
- Forum A6 C4
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: A6 C4 Forum
- Rocznik: 1994
- Moje auto: A6 C4
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.4 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual