Niniejszym chciałem się przywitać i przedstawić swój nabytek. Rodzinny Audi A6 sedan 3.0tfsi, wersja USA premium plus z małymi dodatkami typu felgi 20". Auto kupiłem w pełnej świadomości, po przygodzie (jak większość aut zza Atlantyku) po obejrzeniu kilkunastu egzemplarzy. Skusiła mnie kombinacja ogólnego stanu, wyposarzenia no i nienajgorsza cena. Do tej pory miałem same BMW, ale szczerze mówiąc im nowszy model tej marki tym ogólnie auto mniej charakterne i niestety znacznie bardziej awaryjne. Stąd szansa dla Audi

Auto oczywiście jeździ bardzo dobrze, ma niewielki przebieg, ale do wykonania jest kilka czynności, jak już będzie odpicowane na tip-top wrzucę kilka zdjęć.
Jak na 2 dni użytkowania mogę powiedzieć, że w porównaniu do BMW F10 (525d) czy E60 (550) jakimi jeździłem ostatnio mam wrażenie, że:
- środek wykonany jest lepiej, materiały są lepsze, lepiej spasowane.
- auto jest chyba nieco głośniejsze od wspomnianych beemek, ale może to być subiektywna opinia, bo silnika praktycznie nie słychać za to sporo szumu wiatru i opon. Silnik oczywiście daje o sobie znać, ale tylko przy mocniejszym wciśnięciu gazu i brzmi wspaniale. BMW tu musi popracować

- napęd quattro subiektywnie daje więcej neutralności i pewności w zakrętach niż BMW, ale na prostej drodze BMW wydaje się bardziej przyklejone do drogi.
- skrzynia tiptronic bardzo dobra, ale 8-mio biegowy automat w BMW jest nieco szybszy, choć ogólnie starałem się mieć wszystkie auta z manualem ze względu na radość z jazdy

- Audi ma więcej miejsca w środku.
Przede wszystkim jednak liczę, że będzie mniej awaryjny niż BMW

MM