Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Szaroniebieski Avant Shadow Line A6 C5

Prezentacja w/w aut.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
herbu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Szaroniebieski Avant Shadow Line A6 C5

Post autor: herbu » 25 sie 2014, 09:09

W weekend zostałem posiadaczem takiego oto auta:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Audi wyprodukowane zostało w 2002 roku, wyposażone jest w silnik 1.9 TDI o mocy 131KM i oznaczeniu AWX oraz manualną 5-biegową skrzynię biegów. Obecny przebieg to 284 tys. km
Auto zostało zakupione w Warszawie, sprzedającym był bank - auto jednak jest mi znane i użytkowane od 2006 roku, więc się zdecydowałem, bo wiedziałem co i jak :) Pierwszy raz kupowałem auto w ten sposób, bez jazdy próbnej, choć oczywiście wiedziałem jak jeździło wcześniej.
Pierwsze spotkanie z autem i niestety akumulator kaput. Ponoć stał miesiąc nieodpalany. Myślę więc, ok - może tak być - radio i alarm wyciągnęły z niego resztki energii. Po podłączeniu zewnętrznego zasilania, o dziwo, odpalił i to od dotknięcia. Zaraz po wyjeździe z banku pierwsze tankowanie do pełna, bez wyłączania silnika (akumulator ciągle bym jeszcze nienaładowany) i w trasę na południe Polski.
Trasa przebiegła bezproblemowo. Auto dojechało do celu, spalając przy tym średnio 4,8 litra/100km :) przy spokojnej jeździe. Po drodze mijając inne A6, zacząłem zastanawiać się, że moje Audi jakoś nie lśni chromem jak inne - okazało się, że wokół okien, na relingach, na klapie bagażnika i na grillu nie ma śladu chromu (poza emblematem audi na grillu)- wszystko jest w czarnym macie. Spodobało mi się to, ale zastanawiam się, czy to jest seryjne, czy ktoś sobie tak przerobił? W domu już na miejscu sprawdziłem, że to fabryczna specyfikacji Shadow Line - wygląda to super.
Na miejscu dokonałem pierwszych bardziej wnikliwych oględzin. Jest kilka spraw do poprawienia, ale to drobnostki:
- przekaźnik kierunkowskazów niekiedy nie działa - zrobione
- schowek na trójkąt w tylnej klapie nie zamyka się - zrobione
- roleta bagażnika nie zwija się - zrobione
- tapicerka wymaga wyprania
- z rzadka odzywa się nieśmiało któryś z wahaczy po prawej stronie (w zasadzie tylko podczas przejazdu przez nierówne torowisko to słychać, poza tym cisza)
- zmatowiałe lampy przednie - jedna już wypolerowana, druga w planach, brakło czasu :)
Jest też sporo zalet:
- silnik odpala od dotknięcia, nie dymi, ładnie przyspiesza na każdym biegu
- turbo suche, nie zawiesza się
- dwumas nie daje zauważalnych objawów zużycia
- rozrząd wymieniony 29 tys. km temu
- klima ładnie chłodzi
- nadwozie i podwozie bez żadnej rdzy - miernik jedynie wykrył malowanie dolnej części tylnego błotnika
- opony całkiem niezłe
- komputerowa diagnostyka pompowtryskiwaczy wypadła super, jak i cała reszta po podpięciu pod vaga
- nowe klocki i tarcze z przodu

Wyposażenie auta:
- ABS
- 6 x Airbag
- elektryczne szyby przód/tył
- elektryczne lusterka
- Światła przeciwmgielne przód/tył
- ESP
- ASR
- Tempomat
- Centralny zamek
- Wspomaganie
- Dekory w kolorze ciemnego drewna
- 7 otworowe alusy 16"
- Immobilizer
- Klimatronik 2 strefowy
- Podłokietnik przód/tył
- Siedzenia przednie regulowane elektrycznie
- Przednie fotele ogrzewane
- Skórzane obszycie kierownicy i dźwigni zmiany biegów
- Czujniki parkowania tył
- Lakier metalic
- Hak kolowniczy
- Radio z nawigacją Blaupunkt
- 8 głośników
- Zmieniarka CD
Plany są - najpierw wymiana płynów, filtrów, czujnika temperatury, następnie czyszczenie wnętrza, a później usuwanie wszystkich zauważonych wad.
Ostatnio zmieniony 02 lis 2014, 08:42 przez herbu, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
Mazdomania
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Gosia
Rocznik: 2001
Moje auto: S6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.2 326KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: Mazdomania » 25 sie 2014, 09:15

Gratulacje udanego zakupu <okok> Oby bezawaryjnie służył :)
herbu pisze:okazało się, że wokół okien, na relingach, na klapie bagażnika i na grillu nie ma śladu chromu (poza emblematem audi na grillu)- wszystko jest w czarnym macie. Spodobało mi się to, ale zastanawiam się, czy to jest seryjne, czy ktoś sobie tak przerobił
Jak najbardziej wychodziły takie modele, przy kupnie nowego był do wyboru pakiet czarny jak u Ciebie lub chrom <okok>

Awatar użytkownika
Adriano007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adrian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG
Kontakt:

Post autor: Adriano007 » 25 sie 2014, 10:46

Fajna bryka. Ja mam taki sam kolor i pełny pakiet chrom więc jak odszukasz mój profil zatytułowany ,,Rodzinny Avant w wersji na +" czy coś w tym stylu, to sobie porownasz jak wyglądałby twój w chromach. Ogólnie wersja schadow line też jest bardzo ładna. Jak ogarniesz mechanikę to polecam założyć ładniejszą felgę w rozmiarze 18" w graficie i będzie kox. Powodzenia i bezawaryjności.

Awatar użytkownika
herbu
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: herbu » 25 sie 2014, 10:50

Adriano007 pisze: Ogólnie wersja schadow line też jest bardzo ładna. Jak ogarniesz mechanikę to polecam założyć ładniejszą felgę w rozmiarze 18" w graficie i będzie kox.
Nad takimi felgami faktycznie pomyślę, ale to pewnie na przyszły sezon. Teraz powoli poraz na szukanie zimówek :)

Awatar użytkownika
Adriano007
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Adrian
Rocznik: 1998
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.4 ARJ 165KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG