Moje poprzednie Auto to Golf II stylizowany na wersję GTI
Od 1 czerwca jestem szczęśliwym posiadaczem Audi A6C5 1.9TDI AVF. Szukając nowego auta najarany byłem na A8 D2, lecz stan techniczny dostępnych egzemplarzy do 20tysięcy nie powalał i zdecydowałem się na zakup A6. Czego ani trochę nie załuję. Co prawda nie będzie jakiś to gruby projekt z mega glebą i spasami ale chcę przedstawiać wam historię metamorfozy mojego auta. Auto robi sporą liczbę kilometrów, choć poczatkowo w 1.5 misiąca zrobiłem 10,000km to teraz w sumie nie cale 20,000. Olej wymieniam co 10tysięcy na półsyntetyk Motula 5w40. Lubię jak moje auto cieszy moje oko i mi się podoba a więc będzie w nim kilka zmian.
A6 C5 2003 rok
Kolor LZ9W - Czarna perła
Silnik - 1.9 Tdi AVF 130KM + skrzynia 6b
Koła - Lato 16" zima 15"
Zawieszenie i Hamulce - Ori
Wnętrze- czarna skóra
Udogodnienia - ABS, ESP, Elektryczne Szyby, Grzane pupy przód, Czujniki parkowania, Climatronic dwustrefowy
Przebieg 274784 km - Wydaje się realny. W kraju od 2005 w rękach jednego właściciela który od 2014 robil +/- 16 tysiecy km rocznie. Historii za granicą wg. CEPIKU nie posiada.
Zmiany dotychczas :
- Zmiana lusterek z chrom na kolor.
- Zakup rolety do bagaznika
- Wymiana podlokietnika (urwane uchwyty)
Plany:
Mechaniczne
- zmiana rozrzadu i przegubów
- lekki program
- wieksze hamulce
- Być może gwint jakiś bardziej komfortowy do lekkiego obniżenia bądź zawieszenie z S-ki
Wizualnie:
- Koła 19" na lato
- Odświeżenie lakieru i lamp przednich
- Czyszczenie wnętrza (podsufitka dywan itd.)
- Tylna wycieraczka out.
Co kuleje?
- Prawy podnośnik szyby (linka czeka na zalożenie)
- Musze uszczelnić i skręcić relingi bo cieknie do środka
- Brak podświetlenia nóg
- Do wymiany czujnik parkowania
- Do wymiany czujnik pod pedałem od ABS-u jak powoli dohamowuje do skrzyzowania to lubi rozłączyć ABS i ESP
- Do pociągnięcia stały plus do wzmacniacza z tyłu bo brakuje aby hulał (chyba że ma ktoś pomysł gdzie najczęściej dochodzi do usterki przewodu plusowego stałego w wiązce głosnika)
- Do wymiany czujnik w misce olejowej
- Lewarek zmiany biegów będzie w przyszlości do wymiany bo wyrobiła się kulka z panewka w lewarku i raz mi sie rozczepiło.
[ Dodano: 2018-04-04, 06:46 ]
jako, że przerzucili mi tryb pracy i mam mało czasu to też mało zrobiłem. Póki co auto dostało rozrząd SKF oraz przeguby SPIDANa.
Golf się sprzedał, a ja już długo nie wytrzymałem... brat już mówi do mnie ty chory poj*bie

JR22 19" 9,5j et40 x4

[ Dodano: 2018-04-18, 11:32 ]
Aktualizacja:
Felgi na aucie od tygodnia ale dopiero teraz znalazłem czas aby umyć auto i cyknąć fotkę

Teraz zastanawiam się jakby trochę obniżyć... Gwint czy odrazu Air