Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

AUDI A6 C5 3.0 Air ride by Krecik

Prezentacja w/w aut.
Awatar użytkownika
karolkrecik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

AUDI A6 C5 3.0 Air ride by Krecik

Post autor: karolkrecik » 08 kwie 2012, 17:38

Nadszedł czas na kilka fotek oraz dane mojego maleĂąstwa.

Dane techniczne:
-Audi A6 C5 2002r.
-Kod lakieru LY7W
-Silnik 3.0 ASN
-Skrzynia multitronic
-Możliwość zmiany biegów przy kierownicy
-8x Air bag
-Bi-xenon
-Webasto + pilot
-Solar dach
-EDS
-ASR
-ABS
-NIVO
-Pełny FIS
-Lusterka fotochrom
-Kierownica wielofunkcyjna
-Telefon nokia/audi oryginalnie zamontowany w podłokietniku z zestawem głośnomówiącym
-Podwójne szyby
-Navi plus+tuner TV (soft w jezyku PL)
-Nagłosnienie system bose
-Fotele Recaro elektrycznie regulowane w każdej pozycji
-Podgrzewane fotele+kanapa
-Dzielona tylna kanapa
-2x podłokietnik
-Auto alarm
-Centralny zamek
-Parko tronik przód+tył
-Możliwość otwierania klapy bagażnika z pilota

Zdjęcia z dnia zakupu 06.10.2010r

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Dnia 13.05.2011r. przyszły kolejne graty tym razem kolej była na zmianę rozrządu wraz z filtrami.

Obrazek

Wymiana filtrów:
-kabinowy został zastąpiony filtrem węglowym firmy MAN
-Silnika zastąpiony został wkładka sportowa K&N

Obrazek Obrazek

Kilka dni później nadeszła chwilka na zmianę rozrządu,filtra paliwa,filtra oleju i płynów wraz z płynem wspomagania.

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Po dwóch miesiącach samochód chodził nie równo przy dodaniu gazu poszarpywał troszkę się przestraszyłem
po podłączeniu vaga okazało się ze zapłon wypadał trzeba było wymienić siwce no ale nie dało to rezultatu,
wyczytałem z forum ze jest akcja serwisowa wymiany cewek zapłonowych w serwisie audi.Po czym umówiłem się na wymianę 08.2011r. Wymienili wszystkie 6 na nowe nie wadliwe i problem znikł oczywiście nic nie zapłaciłem ;)

Następnym etapem było przerobienie reflektorów na wersje "US" czyli obrysy w kierunkowskazach

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No i przyszedł czas na LPG ;)
Instalacja "Elpigaz" nie znam się na podzespołach jakie są zamontowane ale dobrze chodzi na gazie no i na spalanie także nie narzekam;)
Obrazek

Jak zakupiłem samochód to lusterko fotochromowe od strony kierowcy było rozlane cale ciemne po czasie wylatywał ten płyn co w środku był i zrobiła się plama ciemna,było to uciążliwe na razie sobie to naprawiłem w sensie takim ze jest jak zwykły wkład bo się nie ściemnia ale wszystko widać;) z czasem zakupie sobie fotochromatyczne <luzik>
Obrazek

03.2012r
Z racji nie dużego budżetu trzeba było wybrać albo dobra felgę i zawieszenie seryjne lub felgę mniejsza i nie taka wyczesana jak jest bentley czy roti i do tego air ride. Przespałem się z ta myślą kilka dni no i dostałem telefon czy nie chce tanio kopic felg od audi A8 18"x8,5J z oponkami goodyear 205x45 (7mm bieżnika) prędzej jeździły na Vw bora wiec postanowiłem kopić na pewien okres te felgi i zacząć prace nad Air.. ;)

Zdjęcie felg na borze z której zostały ściągnięte.
Obrazek

Był i czas żeby założyć je na kumpla c5 ale w sedanie i cale zderzaki są w kolorze
Obrazek

Puki co na moja kozę zostały założone (zdjęcia z telefonu dlatego kiepska jakość)
Obrazek

Cały czas pracujemy nad Air.
Kilka zdjęć z tego co zostało zrobione od początku miesiąca już praktycznie etap koĂącowy ;)

Butla została wycięta od starej maszyny od pneumatyki układu hamulcowego w środku czysta i nie zardzewiała była wiec idealnie się nadawała do mojego samochodu ;)
Obrazek Obrazek

Trzeba było ją oszlifować i wspawać mufki spawalnicze 1/2 cala 3 sztuki,oraz proszkowo pomalować.
Obrazek Obrazek Obrazek

Troszkę czasu się spędziło nad panelem kontrolnym wraz z przyciskami wykonany z płyty MDF i pomalowany w czarny mat. No niestety nie ma zegarów Viair bo strasznie drogie są.l wiec zamontowałem innej firmy i podświetliłem je diodami SMD koloru białego tak jak licznik jest.
Obrazek Obrazek Obrazek

Kolejny etap położenie przewodów, węży i zamontowanie zaworów wraz z osuszaczem powietrza podłączenie wszystkiego żeby działało jak należy oraz sprawdzenie szczelności;)
Obrazek Obrazek Obrazek

Nadepnie trzeba było zrobić pomiary okoć pod samochód i tokarz wytoczył. Poskładanie, uszczelnienie, sprawdzenie szczelności (kompi kompi ;) ) i czekają na dzieĂą dzisiejszy na montaż.
-Poduszki 3 barankowe firmy Ruben
-okucia przód z twardego aluminium z w otworem na złączkę 1/4" waz fi 8
-pierścienie na poduszce pomalowane proszkowo w czarny kolor
-amortyzatory gwintowane Firmy MTS
no i jak zwykle kilka fotek
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

No tył także został już złożony i założony na samochód okucia zostały wytoczone ze stali i pomalowane proszkowo w czarny mat.

Kilka fotek niestety telefonem robione ale niedługo wstawię jakieś normalne ;)

Plany:
-zderzaki plus progi w kolor nadwozia
-blenda "US"
-listwy drzwiowe od wersji S-Line
-monitory w zagłówki
-zmiana felg na 19" lub 20"
Ostatnio zmieniony 04 cze 2012, 19:36 przez karolkrecik, łącznie zmieniany 9 razy.

Awatar użytkownika
ADA$KO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ADA$KO » 08 kwie 2012, 18:09

A skad air ride w temacie? furka zacna w koncu ktos z pomorza. Jakies mody w planie? <luzik>

Awatar użytkownika
karolkrecik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karolkrecik » 08 kwie 2012, 18:22

Dokładnie Air jest prawie kompletny :> na dniach zaczynam go zakładać ;) dopiero co zacząłem opisywać projekt także będę wrzucać zdjęcia i opisywać jak wszystko przebiegało od kupna samochodu dużo się pozmieniało :)
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2012, 11:39 przez karolkrecik, łącznie zmieniany 1 raz.

3.0 BMK 224KM

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 09 kwie 2012, 00:54

ÂŁadny ASN:) bezawaryjności!

Awatar użytkownika
ADA$KO
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: ADA$KO » 09 kwie 2012, 01:37

to czekamy na rezultaty;)

3.0 BMK 224KM

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 09 kwie 2012, 12:10

Apropos gdzie montujesz poduchy i całą tą instalację? masz jakieś namiary?

Awatar użytkownika
karolkrecik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karolkrecik » 09 kwie 2012, 12:31

Tyle co się orientuje to na pomorzu nikt się tym nie zajmuje. Mam trochę pojęcia na temat motoryzacji wraz z dwojga znajomymi samemu montujemy i toczymy okucia ;)

3.0 BMK 224KM

Post autor: 3.0 BMK 224KM » 10 kwie 2012, 20:01

aa no to życzę udanych modów :)

Greedo

Post autor: Greedo » 10 kwie 2012, 21:20

dopaszczona C5, zobaczymy jak siadzie na glebe <lol>
felga jakiś Bentek, Roti, Meś? :>

Awatar użytkownika
_cichyy_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: _cichyy_ » 11 kwie 2012, 00:31

Za te obrysy mogą śmiało dowód zabrać , ja mam właśnie wersje US i myśle jak przerobić żeby te kierunki nie świeciły <lol> ( albo świeciły ale zrobie wyłącznik w razie kontroli ) i gdzie umiejscowić żarówke pozycyjną białą , bo w oryginalnych lampach US jej wogole nie ma.

Napisz coś więcej o tej akcji serwisowej wymiany cewek ? dotyczy to aut także sprowadzonych ?
Ja u siebie własnie ostatnio musiałem wymienić jedną , bo padła.
Teraz:
Audi A6 C6 Avant 3.0 TDI 233KM quattro, 2007r
Audi A8L D3, 4.2 TDI, 07r.

Było :
A6 C5 3.0 V6 220KM quattro, 2002r
A6 C5 Avant 2.7 Biturbo, 2000r.

Awatar użytkownika
karolkrecik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karolkrecik » 15 kwie 2012, 20:55

_cichyy_, no musisz w pl mieć światło pozycyjne ale światła obrysowe Tobie nic nie zrobią bo np volvo maja a wychodzą na rynek europejski i nawet nigdzie nie ma w prawie ze nie mogą być światła obrysowe chyba ze się mylę może ktoś jeszcze się wypowie na ten temat ;) Jeśli chodzi o cewki gdzieś na tym forum był już ten temat. po prostu musisz do najbliższego twojego serwisu audi zadzwonić i się o ta akcje po serwisowa wymiany wadliwych cewek zapłonowych. Tak na auta sprowadzone także podlega ta akcja. będziesz musiał podać im vin samochodu i stwierdza czy to są te wadliwe czy nie. także śmiało dzwoĂą i pytaj ;) także jak już pojedziesz na wymianę to stara wsadź a nowa zostaw sobie w domku na zapas ;) jak już będziesz coś wiedział to napisz co tobie powiedzieli :>

[ Dodano: 2012-04-15, 20:58 ]
Greedo pisze:dopaszczona C5, zobaczymy jak siadzie na glebe <lol>
felga jakiś Bentek, Roti, Meś? :>
W planach jest bentely 19" ale czas pokaże ten rok pośmigam na 18"x8,5" od audi a8 na oponkach 205/45 tuszkę idzie w naciąg. znajdę chwilkę czasu to profil uaktualnię opisem i zdjęciami. ;)

[ Dodano: 2012-04-15, 21:05 ]
neimaD pisze:aa no to życzę udanych modów :)
dziękuje

daniel1997

Post autor: daniel1997 » 15 kwie 2012, 21:12

karolkrecik, powinno się przydać rozdział III światła http://www.abc.com.pl/du-akt/-/akt/dz-u-03-32-262 pozdrawiam.

Awatar użytkownika
_cichyy_
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: _cichyy_ » 17 kwie 2012, 12:01

Ok , ale światła obrysowe z założenia mają być widoczne z boku auta , a nie od przodu , i tak jest np w Volvo.
Tutaj światło świeci centralnie od przodu i w tym jest problem, że nie będzie zaliczone jak obrysowe.

A co do cewek , zadzwoniłem do ASO , i byłem na wymianie serwisowej , zepsutą ( ale oryginalną ) cewke założyłem przed wyjazdem , i zostały wymienione 4 cewki ( 2 już były nieoryginalne i nie kwalifikowały się do wymiany serwisowej ). Także warto było zadzwonić i zapytać :]
Teraz:
Audi A6 C6 Avant 3.0 TDI 233KM quattro, 2007r
Audi A8L D3, 4.2 TDI, 07r.

Było :
A6 C5 3.0 V6 220KM quattro, 2002r
A6 C5 Avant 2.7 Biturbo, 2000r.

Awatar użytkownika
SebaZSW
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: SebaZSW » 18 kwie 2012, 13:10

air,bentki...zapowiada sie ciekawy projekt :D

Awatar użytkownika
karolkrecik
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: karolkrecik » 22 kwie 2012, 21:28

Projekt został częściowo uaktualniony jeżeli dobiegnie do koĂąca montaż pneumatyki, to umawiam się na sesje zdjęciowa w terenie, także będą fotki i może uda się złożyć jakiś filmik;) a z świateł obrysowych jednak zrezygnuje <uoee> nie chce żeby w razie jakiejś stłuczki nie przyznali mi winy ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl