Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Audi A6 C5 1.9TDi AFN

Prezentacja w/w aut.
ODPOWIEDZ
MarcinC
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Audi A6 C5 1.9TDi AFN

Post autor: MarcinC » 10 lis 2013, 20:33

Witam. Od ponad 4-ech miesięcy jestem posiadaczem Audi A6 C5 napędzanej starym poczciwym AFN'em. Szału może nie ma, ale za to spalanie bardzo pozytywne i o to właśnie chodziło ;) Dzień po zakupie wychodzę z domu, a auto leży lewym tyłem powiedzmy "na ziemi" i w ten oto sposób dowiedziałem się, że ma pneumatyczne zawieszenie, co było dla mnie totalnym zaskoczeniem. Po dłuższym szperaniu w internecie podjąłem decyzję, że pneumatyczne zawieszenie zastąpi zawieszenie standardowe. Za jednym zamachem zmieniony kompletny rozrząd wraz z pompą wody (na oryginałach) + napinacz paska wielorowkowego, bo już krzywo stał + oczywiście wszystkie filtry, płyn chłodniczy i olej 5W40 <okok> Za jakiś czas do wymiany poszły przednie tarcze hamulcowe, a co za tym idzie klocki.

Poza standardowym wyposażeniem jak wspomaganie, abs czy centralny zamek jest:
-klimatronik 2-strefowy
-pełny FIS
-tempomat
-podgrzewane fotele przód + tylna kanapa
-podwójne wszystkie szyby (oryginalne, wszystkie z tego samego rocznika !)
-szyberdach
-webasto
-6 poduszek
-lusterko wsteczne fotochromowe + boczne (wsteczne nie działa, a boczne były wylane ? cena mnie zabiła więc są zwykłe z grzaniem)
-elektroniczna blokada dyferencjału
-czujniki cofania
-elektryka foteli góra-dół + regulacja odcinka lędÂźwiowego

Jak tylko znajdę trochę czasu i pogoda choć trochę pozwoli by ogarnąć auto to wrzucę jakieś normalne zdjęcia, a nie z kalkulatora :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
giganteusz
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: giganteusz » 10 lis 2013, 23:25

piękna seria dbaj o nią :) planujesz jakieś mody? gleba, gwint ? <rotfl>
Obrazek

MarcinC
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MarcinC » 11 lis 2013, 09:50

Sam dobrze wiesz po jakich drogach jeżdżę więc gleby nie będzie na 100%. Zresztą jeden dzień miałem założone Vogtlandy bodajże -50mm auto siadło no i "wymęczyłem" się strasznie - to nie dla mnie <okok> Jeden mod mam już za sobą, zamiast nie wysuwającej się szufladki w kokpicie mam dwa uchwyty na kubek he, drugi mod w planach to wymiana oleju <rotfl>

krzychc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: krzychc » 11 lis 2013, 11:18

Gratuluję zakupu. Mam również AFNa z 1998r. i jestem bardzo zadowolony - komfortowy, ładny i tani w eksploatacji. A na "szału nie ma" jest sposób - 140KM oraz 340Nm - auto zaczęło sprawiać dodatkowo przyjemność z jazdy, wyprzedza bez wstydu i strachu. Jest to wg mnie minimum, przy którym nie odczuwa się masy auta jak przy fabrycznych 110KM. Nie oszczędzam auta a średnia utrzymuje się w okolicach 6.5l/100 Można oczywiście jeździć AFNem oszczędniej ale nie ma frajdy. Masz bogate wyposażenie, fajnie, mi brakowało do szczęścia odtwarzacza CD więc zmieniłem konsolę na 2DIN, radio i głośniki. I najważniejsze to zmieniłem oświetlenie na oryginalne ksenony - różnica olbrzymia ale dopiero po zakupie nowych palników. ÂŻyczę radości z bezproblemowego użytkowania. Pzdr

MarcinC
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MarcinC » 11 lis 2013, 14:17

Ciągle się zastanawiam nad programem, bo jednak trochę więcej mocy by się przydało, ale jak już to po nowym roku. ÂŚwiatła to fakt, są słabe, ale to pewnie jakoś na wiosnę przy okazji czyszczenia i polerowania lamp, bo jedna zaczęła mi właśnie parować. Myślałem nad HID'em 4300, spełnia to swoją rolę ?

krzychc
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Krzysiek
Rocznik: 2005
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.7TDI 180KM
Napęd: FWD
Skrzynia: Manual
Paliwo: Diesel

Post autor: krzychc » 11 lis 2013, 17:12

MarcinC pisze:Ciągle się zastanawiam nad programem, bo jednak trochę więcej mocy by się przydało, ale jak już to po nowym roku. ÂŚwiatła to fakt, są słabe, ale to pewnie jakoś na wiosnę przy okazji czyszczenia i polerowania lamp, bo jedna zaczęła mi właśnie parować. Myślałem nad HID'em 4300, spełnia to swoją rolę ?
Przerabiałem temat HID4300 w kilku autach i o ile sprawdzały się świetnie tzn. duża poprawa w np. Lancii Kappa w reflektorze odbłyśnikowym i Mercedesie c180, również odbłyśnik to w A6 C5 z reflektorem soczewkowym, który jest lepszym materiałem na wsadzenie HIDów (strumień światła jest bardzie skupiony) po ich zamontowaniu złożyłem reklamację u sprzedawcy, że dają za mało światła. Kupiłem dwa inne komplety palników 4300 i nie było poprawy. Najlepiej świeciły Osramy Night Breaker ale to mnie też nie zadowalało. Udało mi się kupić na allegro oryginalne ksenony za 300zł komplet do tego polerka, płukanie od środka, nowe palniki i wreszcie widać poprawę. Jest na forum wątek o HIDach, są zadowolone osoby a ja zostałem z nowymi przetwornicami HID digital i trzema kompletami palników 4300.

A co do programu, to będziesz żałował, że tak późno się zdecydowałeś - wiem z autopsji :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C5 (1997-2005)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja