Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

AUDI 100 C4 2.8 V6

Prezentacja w/w aut.
ODPOWIEDZ
radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

AUDI 100 C4 2.8 V6

Post autor: radeek9 » 15 mar 2010, 21:59

Witam
Cóż można napisać :) To mój drugi samochód - poprzedni to również Audi, "osiemdziesiątka" rocznik '85. Od tamtego czasu jakieś przywiązanie i "miłość" do tej marki zostały na dobre :)

Co można powiedzieć o setce.. Kupiona około 5 lat temu za dość niemałe pieniądze, choć nie powiem by był to nieudany zakup. Od samego początku starałem się o nią dbać i nie zawiodła mnie ani razu. Jest to samochód którym bez zadnych obaw można wyruszyć w dalekie dalekie trasy.

Poza kosztami eksploatacji typu klocki, przeguby itp. koszty jej utrzymania były znikome. Niestety błędem moim było powierzenie jej do naprawy osobie, cieszącej sie w mojej okolicy dobrą sławą, lecz jak się później okazało zupełnie niekompetentnej (sam niestety mechanikiem nie jestem) :( I od tego czasu zaczęły się problemy... Przy wymianie rozrządu nie została wymieniona w niej pompa wody, co o mały włos nie skończyło się wymianą silnika... po drodze skopany został też napinacz paska alternatora i kilka innych rzeczy... Koszty napraw po tym - niestety zabójcze (nie uznaję tańszych podróbek), choć na całe szczęście silnik nie ucierpiał na tym. Obecnie jestem przed chyba już ostatnią "partią" masowej wymiany części i w końcu mam nadzieję że uda mi się przywrócić auto do dawnej świetności.

Jednak pomimo tego jakoś nie żałuję ani jednej wydanej na ten samochód złotówki. Patrząc na nowe samochody, na "plastikowe" wnętrza, pełne guziczków i przycisków cieszę sie ze jestem posiadaczem akurat tego samochodu. Te nowe jakoś do mnie nie "przemawiają", nie czuć w nich tego "czegoś" gdy się je prowadzi... Dodatkowo ten silnik :) V6 2.8 AAH - to była miłość od pierwszego usłyszenia :P Nie jestem zwolennikiem szybkiego startu na światłach i moim zdaniem ten silnik sie do tego nie nadaje, za to w trasie... :) ten pomruk (prawie jak odkurzacz :) ) to poezja :)

Na chwilę obecna nie planuję zmiany samochodu. Dlaczego? z dwóch powodów. Pierwszy to taki, ze nie odczuwam takiej potrzeby:) A drugi - pieniądze które w niego włożyłem zdecydowanie przewyższają jego wartość (oczywiście materialną na rynku, nie sentymentalną), więc w tym momencie jest on już dla mnie można powiedzieć bezcenny i wiem że jeszcze przez długi długi czas mnie nie zawiedzie :)

Pozdrawiam wszystkich:)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2012, 21:50 przez radeek9, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
klax
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: klax » 16 mar 2010, 07:53

Bo C4 to naprawdę dobre auta. Trzeba tylko dbać i można jeździć :)
Powodzenia w przywracaniu do życia !
-Audi 100 Avant '92r. ABC (Rezanko: Soczewki, el. szyby, roletki tylnych drzwi, dekory, ori 3 światło stop, 8 fabrycznych głośników, podświetlane nawiewy)
-Poprzednio 4 inne OOOO

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 12 gru 2010, 14:22

update:
- wymieniony napinacz paska alternatora
- wymienione tylne klocki
- wahacz lewy
- oba przednie amortyzatory

jestem w trakcie eliminacji trzeszczenia plastików podczas jazdy oraz zmiany podświetlenia deski rozdzielczej i klimatronika, niestety moje miasto jest takie świetne że jednej żaróweczki nigdzie nie mogę dostać :)

Jedno mogę powiedzieć:
W KOńCU SAMOCHÓD ODÂŻYÂŁ I WRÓCIÂŁ TEN NIEZAPOMNIANY KOMFORT I ZADOWOLENIE Z JAZDY :)

[ Dodano: 2010-12-12, 14:21 ]
update:
-założona nowa instalacja gazowa (problemy same ustąpiły, może się dopasowała):
co-zrobic-gdy-zaklad-nie-umie-wyregulow ... t23034.htm
-wymienione listwy drzwi, dolne i górne:
audi-100-c4-sedan-listwa-na-drzwi-vt22695.htm
-wymieniony włącznik wentylatora przy chłodnicy
100-c4-28-aah-ciagle-pracuja-wentylator ... t25281.htm
-wymieniona podsufitka:
audi-100-c4-odklejajaca-sie-podsufitka-vt27439.htm
-założony nowy przepływomierz
-wymienione podświetlenie wnętrza
- komplet nowych letnich opon (Kleber Dynaxer HP2 205/60/15 91V)

W PLANACH:
- wymiana welurowego obicia siedzeń
- poprawki pod maską ;)
Ostatnio zmieniony 24 mar 2011, 22:02 przez radeek9, łącznie zmieniany 4 razy.

Awatar użytkownika
garo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: garo » 17 lut 2011, 15:21

Audik ładny, podoba mi się podejście do tematu, Audi nigdy niezawiedzie <okok> Jak tam prace na autkiem? Pozdrawiam <okok>
Audi A6 Avant 3.0TFSI ;)

radeek9
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: radeek9 » 03 mar 2011, 12:53

_

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C4 (1991-1997)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja