no i 1sza awaria która mnie unieruchomiła. Przy probie zgaszenia silnika zablokowana stacyjka w położeniu 1 (zapłon). ani w lewo, ani w prawo, ani wyjąć - a kontrolki świecą...
Fakt że w pośpiechu niechcący chciałem zgasić mając bieg "D" ale to nie zmienia faktu że kluczyk powinien się kręcić w stacyjce...
miał ktoś kiedyś taką przypadłość w C4?
A6 C4 2.8 ACK Quattro Avant
Czekereke stacyjka i lewarek skrzyni biegów są ze sobą połączone linką, która zabezpiecza przed wyjęciem kluczyka ze stacyjki w innej pozycji niż P (zobacz zdjęcie). Może spróbuj poruszać lewarkiem parę razy by rozruszać linkę, poruszając jednocześnie kluczykiem w stacyjce. Pośrednią przyczyną może być blokada kierownicy w co powątpiewam ale klika ruchów kierownicą problemem nie jest a może pomoże (blokada współpracuje z wewnętrznym mechanizmem stacyjki) warto zaryzykować patrząc na alternatywę jaką jest demontaż części tunelu środkowego (lewarek) bądź półki i zegarów (stacyjka).
![Obrazek]()
dzieki. nie omieszkam popróbować przed odjazdem na serwis, ale próbowałem juz i tego 
dam znać jak było.
p.s. probowalem na miejscu tez ruszyć to odłączając i podłączając klemę (-). Wtedy blokada kluczyka przy stacyjce powinna odpuścić. Nie odpuściła także zganiam to póki co na sam mechanizm wewnątrz stacyjki.
[ Dodano: 2011-02-10, 14:16 ]
no to okazało się że uszkodzony był sam kluczyk. Zawinił najprawdopodobniej minimalny odprysk na ranciku wyżłobienia na grocie - wielkości główki od szpilki. 2gi kluczyk hula 8-)

dam znać jak było.
p.s. probowalem na miejscu tez ruszyć to odłączając i podłączając klemę (-). Wtedy blokada kluczyka przy stacyjce powinna odpuścić. Nie odpuściła także zganiam to póki co na sam mechanizm wewnątrz stacyjki.
[ Dodano: 2011-02-10, 14:16 ]
no to okazało się że uszkodzony był sam kluczyk. Zawinił najprawdopodobniej minimalny odprysk na ranciku wyżłobienia na grocie - wielkości główki od szpilki. 2gi kluczyk hula 8-)
- Jest: A6 C4 ACK Quattro Avant
- Było: 100 C3 1.8 SH - Na zawsze w pamięci...
- Było: 100 C3 1.8 SH - Na zawsze w pamięci...
-
- Forum Audi A6 / A7