Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Audi A7 4K 2.0 TDI Pytanie do użytkowników

Silniki wysokoprężne
ODPOWIEDZ
danielus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Audi A7 4K 2.0 TDI Pytanie do użytkowników

Post autor: danielus » 08 sty 2025, 11:00

Witajcie
Jestem świeżym (czy szczęśliwym jeszcze nie wiem)posiadaczem samochodu Audi a7 2.0tdi 2024r
Samochód nowy
Chciałbym Was podpytać o pewną przypadłość....otóż cyklicznie co jakiś czas samochód podbija sobie wolne obroty do 1000 i nie ma reguły kiedy to sie wydarzy(ciepły czy zimny,jazda miejska czy autostradowa)
Uprzedzając -nie jest to klasyczne wypalanie dpf.
Nie włacza sie wtedy procedura.
Czasem zdarza się to co np. 30km czasem 100km.Ciężko jednoznacznie stwierdzić,bo zauważam dopiero stojąc np. na skrzyżowaniu.
Oczywiście błędów brak,z autem nic innego się nie dzieje.Gdybym nie patrzył na obotomierz,nie spostrzegł bym ów przypadłości.
Aso wysłało zapytanie do producenta,a ja chciałbym zaczerpnąć wiedzy od użytkowników,czy u Was coś takiego macie.
Dobrego dnia
AEL avant quattro i ośka

Awatar użytkownika
Wurst
Moderator
Moderator
Imię: Em-ka
Rocznik: 2006
Moje auto: Allroad C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 TDI 233KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel

Re: Audi A7 4K 2.0 TDI Pytanie do użytkowników

Post autor: Wurst » 08 sty 2025, 15:04

danielus pisze:
08 sty 2025, 11:00
Witajcie
Jestem świeżym (czy szczęśliwym jeszcze nie wiem)posiadaczem samochodu Audi a7 2.0tdi 2024r
Samochód nowy
Chciałbym Was podpytać o pewną przypadłość....otóż cyklicznie co jakiś czas samochód podbija sobie wolne obroty do 1000 i nie ma reguły kiedy to sie wydarzy(ciepły czy zimny,jazda miejska czy autostradowa)
Uprzedzając -nie jest to klasyczne wypalanie dpf.
Nie włacza sie wtedy procedura.
Czasem zdarza się to co np. 30km czasem 100km.Ciężko jednoznacznie stwierdzić,bo zauważam dopiero stojąc np. na skrzyżowaniu.
Oczywiście błędów brak,z autem nic innego się nie dzieje.Gdybym nie patrzył na obotomierz,nie spostrzegł bym ów przypadłości.
Aso wysłało zapytanie do producenta,a ja chciałbym zaczerpnąć wiedzy od użytkowników,czy u Was coś takiego macie.
Dobrego dnia
A jaka jest zależność, temperatura niska jest? Może dogrzewa się szybciej... ciekawy przypadek

danielus
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Re: Audi A7 4K 2.0 TDI Pytanie do użytkowników

Post autor: danielus » 08 sty 2025, 16:30

Nie ma w tym żadnej logiki
Potrafi to zrobić czasem jadąc autostradą ciągiem odcinek 200km,zatrzymując sie na chwile,a czasem po 5 km po mieście.
Napewno kiedy to sie stanie nie ma ochoty sam z siebie zrzucić tych obrotów na postoju(zostawiłem go tak na 40min i trzymał 1000 jak przyklejony.
Auto ma na ten moment 2500km,a wychwycony 1 raz przy 100km )więc też za wiele tych testów nie udało sie zrobić.
AEL avant quattro i ośka

ODPOWIEDZ

Wróć do „A7 4K (2018- )”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl