[S-TRONIC] Czy są filtry w s-tronic FWD?
[S-TRONIC] Czy są filtry w s-tronic FWD?
Witam wszystkich
Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić czy moja skrzynia biegów S-Tronic posiada dwa filtry ?
W serwisie w Audi stwierdzono że moja skrzynia nie posiada żadnego filtra oleju itd
Kod skrzyni to PFW
Silnik to 2.0 TFSi 252 konie przód napęd
Z góry dzięki za pomoc
Czy jest ktoś w stanie wyjaśnić czy moja skrzynia biegów S-Tronic posiada dwa filtry ?
W serwisie w Audi stwierdzono że moja skrzynia nie posiada żadnego filtra oleju itd
Kod skrzyni to PFW
Silnik to 2.0 TFSi 252 konie przód napęd
Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez jakdyg, łącznie zmieniany 3 razy.
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Zewnętrzny filtr oleju to chyba każda ma? I do tego dochodzi jakiś filtr, którego się nie wymienia a który siedzi w środku skrzyni.
Jednak przy FWD uwierzę we wszystko - nawet w to, ze nie ma filtra
To tylko mat1324 może wyjaśnić 
Pytanie:
Dlaczego nazwałeś temat [S-Tronic+Q] (Q=quattro) skoro później piszesz, że przód napęd?
Jednak przy FWD uwierzę we wszystko - nawet w to, ze nie ma filtra

Pytanie:
Dlaczego nazwałeś temat [S-Tronic+Q] (Q=quattro) skoro później piszesz, że przód napęd?
- Pieterb
- Administrator
- Imię: Piotr
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A4 B7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 1.8T 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
jakdyg, popraw temat "pomoc" nie jest opisem problemu i jest niezgodne z regulaminem, albo pójdzie do kosza
_uwaga
_uwaga
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach - pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Zanim coś tu napiszesz!
Zanim coś tu napiszesz!
- KKgg
- Moderator
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2015
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Paliwo: Diesel
U mnie co prawda inny silnik ale jedyne filtry to "wewnętrzne" w mechatronice. Teoretycznie nie trzeba ich wymieniać (tak jak oleju przekładniowego) przez cały okres eksploatacji auta. Praktycznie ludzie to robią. W obiegu "zewnętrznym" (czyli jak rozumiem sprzęgłowym) olej jest wymieniany standardowo co 60kkm i tam nie ma filtra żadnego. Ja co prawda jeżdżę dizlem ale podejrzewam że u autora wątku może być podobna sytuacja.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Skrzynia 0CK (s-tronic z napędem FWD) owszem nie ma zewnętrznego filtra, który wymienia się podczas zmiany oleju sprzęgłowego, ale ma dwa (w sumie trzy) filtry wewnętrzne na mechatronice. Skrajne dwa (patrz zdjęcie poniżej) są papierowymi wkładami (standardowy olejowy jak w silniku), a trzeci zasysa olej i jest chyba tylko siatkowy, aby zatrzymać najgrubsze zanieczyszczenia. Z racji umiejscowienia nie wymienia się ich, ponieważ aby się do nich dostać trzeba wymontować całą mechatronikę. Serwis jej nie naprawia, więc montuje nową, która zawiera już filtry. Natomiast pozostałe warsztaty w teorii powinny je wymienić, bo są dostępne w ASO.
![Obrazek]()
- KKgg
- Moderator
Mówimy tu kolego o dwóch niezależnych obiegach oleju. Standardowo wymianie podlega wyłącznie olej sprzęgłowy. Producent nie przewiduje eksploatacyjnej wymiany oleju przekładniowego a to tam są filtry.
Moje modzenie: hak Ori, kamera cofania ori, komforty z masażem+dołożenie ogrzewania kanapy tył, dołożenie wzmacniacza+wymiana głośników, dołożenie grzanej kiery i Webasto
- KKgg
- Moderator
Whoops! O... To wybaczcie szerzenie dezinformacji. Ktoś mi kiedyś "sprzedał" taką wiedzę i ja szerzyłem
człowiek całe życie się uczy i umiera głupim...
Dobrze że jest tu taki ktoś jak Ty który cierpliwie i uprzejmie prostuje takie rzeczy. Dzięki
i raz jeszcze wybaczcie za wprowadzanie małego zamętu.
W takim razie - przy jakim przebiegu niezależni i znający temat specjaliści od S-troniców zalecają wymianę tych filtrów?

Dobrze że jest tu taki ktoś jak Ty który cierpliwie i uprzejmie prostuje takie rzeczy. Dzięki

W takim razie - przy jakim przebiegu niezależni i znający temat specjaliści od S-troniców zalecają wymianę tych filtrów?