Swiezo po zakupie A7 z 2013r z silnikiem CTUA 3.0 TFSi.(jak dobrze wyczytalem wystepowal ten motor rowniez w innych modelach AUDI) Jako ze to moje pierwsze AUDI (cale zycie jezdzilem BMW) tak wiec mam kilka pytan (na niektore samemu sobie odowiadam i prosze was o ewentualnie rzucenie okiem i potwierdzenie -> forum przejrzalem, poczytalem ale niestety za duzo o tym silniku nie moge zlokalizowac)
Auto z USA z moca 310koni - aktualnie 80tys km. Kupione od rodziny wiec na szczescie nie zaden ulep

1) Czy olej 5W40 8100 XClean Motula jest odpowiednim olejem do tego silnika? Czy moze 5W40 XCess 8100 bedzie lepszym wyborem? Chyba ze polecacie totalnie inny olej.
2) Czy wymiana oleju w dyfrze quattro jest zalecana? Jesli tak to jaki olej?
3) Skrzynia to stety/niestety tiptronic 8HP - jezdzilem z taka w BMW i mialem troszke problemow. Rozumiem ze normalny zestaw startowy olej + filtr + uszczelka nie zaskodzi? Ewentualnie kasowanie adaptacji?
4) Jak sprawy maja sie z rozrzadem? Wymieniac? Przy jakim przebiegu? W 2.0 TFSI wyciagaja sie lancuszki, czy tu tez jest taki problem?
4a) Polecacie jakiegos konkretnego mechanika w woj. lodzkim? Ogarniajacego zarowno rozrzad jak i prostsze sprawy ?:)
5) Elektronik w wojewodztwie lodzkim? Ktos kto zarowno przekoduje auto z US na EUR, jak i ewentualnie np. ogarnie wymiane lamp na poliftowe ledy

6) Czy w aucie warto podnosic software do najnowszej wersji ? (pytam bo w BMW niejednokrotnie sporo sie poprawialo)
7) Na co zwrocic uwage i co ewentualnie wymienic/dokupic/zadbac w takim A7? (o bagnecie oleju juz wyczytalem i mam zamiar go zamowic - z tym ze finalnie nie wiem czy w koncu jest mozliwosc jego dolozenia czy nie)
(czy ten silnik tez ma problemy z nagarem w kolektorze jak slabsze odmiany TFSI?)
8) Co z ukladem zaplonowym? Wymieniac swiece itd od razu?
PS. Przepraszam jesli umiescilem temat w niewlasciwym dziale - trudno mi bylo dopasowac odpowiedni - albo zadalem glupie pytanie

Z gory dziekuje za odpowiedz