[INNY] Spalanie na postoju
-
- Forum Audi A6 / A7
[INNY] Spalanie na postoju
hej,
Mam A6 2012, 2.8 FSI, zastanawiam się jakie powinno być/jakie jest spalanie na postoju - wcześniej mając Skodę, diesela - komputer pokazywał wartość w l/h, w Audi nie ma takiego wskaźnika (Skoda 2.0 TDI 170km pokazywała ok 0,8 l/h). Stojąc na światłach widać tylko jak rośnie średnie spalanie/100km. To, że wartość średniego spalania rośnie jest logiczne bo przejechane tyle samo km a paliwa ubyło.
Jednak zastanawiam się jaka wartość l/h jest/powinna być w Audi?
Mam A6 2012, 2.8 FSI, zastanawiam się jakie powinno być/jakie jest spalanie na postoju - wcześniej mając Skodę, diesela - komputer pokazywał wartość w l/h, w Audi nie ma takiego wskaźnika (Skoda 2.0 TDI 170km pokazywała ok 0,8 l/h). Stojąc na światłach widać tylko jak rośnie średnie spalanie/100km. To, że wartość średniego spalania rośnie jest logiczne bo przejechane tyle samo km a paliwa ubyło.
Jednak zastanawiam się jaka wartość l/h jest/powinna być w Audi?
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
To jest dla mnie fenomen tych samochodów... Może się okazać, że samochód za prawie 300k nie ma podstawowych funkcji... Pierwszym takim zaskoczeniem był dla mnie brak składanych lusterek. Gdzie w dwóch poprzednich samochodach (Superb) był to standard.
Wracając. Mam MMI 3G+, zegary wyglądają jak na zdjęciu
Da się jakoś aktywować te wskazania?
Wracając. Mam MMI 3G+, zegary wyglądają jak na zdjęciu
Da się jakoś aktywować te wskazania?
-
- Forum Audi A6 / A7
Niestety w trybie konsumentów energii mam tylko jeden ekran - ten, który pokazuje konkretne urządzenia, kręcenie rolką nic nie dajedamos pisze:Znajdź ekran, który pokazuje ci spalanie chwilowe w czasie jazdy (będąc na konsumentach energii pokręć rolką). Tam w momencie postoju powinno okazać się spalanie chwilowe w L/h
Inne ekrany pokazujące spalanie również, podczas postoju nie przełączają się i nie pokazują spalania l/h,
-
- Forum Audi A6 / A7
Sprawdziłem w każdym dostępnym menu czy są jakieś dodatkowe ekrany i nie ma. Nie wiem też nic, żeby samochód miał wgrywany inny soft, zmieniający układ menu itp. od nowości był serwisowany tylko w audi a serwis chyba tak ot takich "aktualizacji" nie robi. Tym bardziej, że z samochodem się nic nie działo.
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Więc niczego takiego nie masz?
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Wiele rzeczy można, ale nie da się włączyc takiego wskaźnika spalania chwilowego, jaki jest u kolegi (jeśli ma się to, co u mnie), to trzeba mieć fabrycznie:qujot pisze:A czy aby czasem w opcjach w MMI nie można tego przestawić bo vcdsem jestem prawie na 100% pewny, że tak
- qujot
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 TFSI 310KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
U siebie pasek z drugiego zdj. mam, ale w krótkookresowej mam tak https://photos.app.goo.gl/Mdx9cYGhibPGy1pU9
Więc vcds pozostaje.
Więc vcds pozostaje.
-
- Forum Audi A6 / A7
U mnie ekran "pamięć krótkookresowa" wygląda tak,
W opcjach MMI nie znalazłem.
Czyli pozostaje mi odblokowanie zielonego menu?
[ Dodano: 2019-05-30, 11:18 ]
Jeszcze kwestia dlaczego się "uczepiłem" tego wskazania l/h. Jak samochód stoi to martwi mnie po prostu, że od razu pasek chwilowego spalania idzie na maksa w prawo i tak się utrzymuje.
![Obrazek]()
W opcjach MMI nie znalazłem.
Czyli pozostaje mi odblokowanie zielonego menu?
[ Dodano: 2019-05-30, 11:18 ]
Jeszcze kwestia dlaczego się "uczepiłem" tego wskazania l/h. Jak samochód stoi to martwi mnie po prostu, że od razu pasek chwilowego spalania idzie na maksa w prawo i tak się utrzymuje.