Dzień dobry wszystkim forumowiczom,
Jestem od niedawna posiadaczem Audi A6 C7 Avant 3.0TFSI (310KM) (przebieg ~109 tys.).
Po przejechaniu ok 2 tys. kilometrów zauważyłem że moje średnie spalanie w cyklu mieszanym wynosi 14-15l/100km. Dodam że mierzę te dane na pamięci krótkookresowej, przy rożnej długości trasach oraz różnego typu - generalnie cykl mieszany, bez zbytnio sportowej jazdy, raczej na spokojnie, a jakiekolwiek przyspieszanie gwałtowniejsze stanowią myślę jakieś 5% mojej jazdy.
Przy jeździe sportowej spalanie wynosi ok 16-18l/100km (mierzyłem osobno na pamięci krótkookresowej).
Z tego co zdążyłem zaobserwować z raportów innych użytkowników, jest to trochę więcej niż im wychodzi.
Oprócz tego zaobserwowałem także że podczas postoju przy wyłączonym systemie start-stop spalanie rośnie mniej więcej o 0,1 na sekundę. Czyli podczas takie przykładowego postoju na światłach potrafi wzrosnąć do 40l/100km. Bardzo mnie to niepokoi, tym bardziej że benzyna jednak schodzi dość szybko.
Chciałbym Was zapytać o opinię na ten temat. Czy sądzicie że coś jest nie tak? Jeśli tak to co?
Dodam jeszcze w roli ścisłości że posiadam opony 255/40 na flegach 19 cali. Samochód od spodu czysty i suchy, żadnych wycieków czegokolwiek, chodzi płynnie, choć czasem pod odpaleniu przy zimnym silniku dostaje trochę lekkich wibracji, tak że samochodem lekko wyczuwalnie zatrzęsie. W tym momencie z reguły lekko zadrży wskazówka obrotomierza. Jednak zdarza się to sporadycznie.
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam,
Wojtek
Podwyższone spalanie paliwa podczas jazdy oraz na postoju
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Coś jest nie tak. Takiego zachowania u siebie nie zauważyłem:
Jakie masz spalanie przyjeździe na tempomacie 50kph i 90kph?
Ja bym podłączył auto do kompa i zobaczył "co w trawie piszczy".podczas postoju przy wyłączonym systemie start-stop spalanie rośnie mniej więcej o 0,1 na sekundę. Czyli podczas takie przykładowego postoju na światłach potrafi wzrosnąć do 40l/100km
Jakie masz spalanie przyjeździe na tempomacie 50kph i 90kph?