2.0 tfsi czy 2.8 fsi
2.0 tfsi czy 2.8 fsi
Witam wszystkich. Z racji tego że 80 % kilometrów pokonuje w mieście to disel chyba nie ma sensu więc zastanawiam się nad 2.0 tfsi lub 2.8 fsi .Czy duża jest różnica w spalaniu między tymi silnikami ? Ogólnie który silnik byście bardziej polecali ?
Nie mam porównania z 2.8 FSI, ale mój 2.0 TFSI podczas roku użytkowania w podobnych jak Twoje warunkach (80% miasto) sprawował się znakomicie. W końcu silnik nagrzewa mi się do właściwej temperatury w połowie kilkukilometrowej drogi do pracy. Diesel najczęściej nie zdążał 
Spalanie 2.0 TFSI (manual, 180 KM zmodyfikowane na 250 KM, opony 18" 245/45) przy normalnej dynamicznej jeździe wygląda u mnie tak:
- 11-13l przy krótkich przejazdach (kilka km) we wrocławskich korkach
- 8-10l w trasie za miastem
- przy total kapelusz version da się zrobić nawet nieco poniżej 7l, ale to męka, a nie jazda
Raz spróbowałem testowo z ciekawości na odcinku kilkudziesięciu km i raczej nie będę powtarzał
To są naprawdę akceptowalne wartości, biorąc pod uwagę masę pojazdu.

Spalanie 2.0 TFSI (manual, 180 KM zmodyfikowane na 250 KM, opony 18" 245/45) przy normalnej dynamicznej jeździe wygląda u mnie tak:
- 11-13l przy krótkich przejazdach (kilka km) we wrocławskich korkach
- 8-10l w trasie za miastem
- przy total kapelusz version da się zrobić nawet nieco poniżej 7l, ale to męka, a nie jazda

To są naprawdę akceptowalne wartości, biorąc pod uwagę masę pojazdu.
@rtur
jest 245 KM i 372 Nm
jest 245 KM i 372 Nm