[S-Tronic] Wysoka temperatura przekładni
Gość, który robił mi mechatronikę twierdził, że temperatura oleju w tych skrzyniach wyliczana jest przez komputer poprzez uślizg sprzęgła, dlatego ważny jest niewyeksploatowany olej. Nie wiem ile w tym prawdy, ale jeśli to prawda to mogą być winne sprzęgła. Przy wymianie sprzęgieł i tak robi się obligatoryjnie ten zestaw naprawczy mechatroniki (bo to ją się podejrzewa o przypalanie sprzęgieł) i wymienia się olej, bo trzeba go i tak spuścić do całej naprawy. Jak będziesz robił mechatronikę to od razu możesz sprawdzić jakie daty mają wybite na sobie wymieniane elementy i sprawdzić czy cokolwiek rzeczywiście było robione. Jak zrobisz mechatronikę, a problem nie ustanie to jesteś w plecy tylko o koszt oleju, a jak problem ustanie to jesteś do przodu parę tysięcy.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Jacek
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.7 TDI
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Dzieki za podpowiedz. Olej u mnie byl wymieniany w ASO ok 17tys km temu. Czekam na odpowiedz firmy pod Poznaniem i bede jechal na naprawe. Troche niebezpieczny ten problem bo po chwili stania na skrzyzowaniu dzisiaj chcialem sie wcisnac szybko na droge z pierwszenstwem a tu akurat wyskoczyl ten komunikat i ograniczylo mi moment obrotowy tak,ze wkulalem sie prawie na ta droge.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Napisalem na pw
[ Dodano: 2018-10-27, 12:23 ]
[/URL]
Tak wyglada moj blad. Caly czas ten sam i caly czas sporadyczny. Temperatura oleju nie wyglada na wysoka. Moze to jednak nie sprzegiel wina?moze jakas zwara sie robi?kolega damos kiedys pisal,ze u siebie robiac skrzynie mial gdzies plyn chlodniczy na wtyczce czy gdzies tam a mi troche ubywa plynu.
[ Dodano: 2018-10-29, 10:08 ]
Wstepna diagnoza przez telefon Pana Pawlaczyka to taka,ze moga to byc jednak tarczki. Jestem umowiony na nastepny poniedzialek na zostawienie im auta do sprawdzenia.
[ Dodano: 2018-10-27, 12:23 ]
Tak wyglada moj blad. Caly czas ten sam i caly czas sporadyczny. Temperatura oleju nie wyglada na wysoka. Moze to jednak nie sprzegiel wina?moze jakas zwara sie robi?kolega damos kiedys pisal,ze u siebie robiac skrzynie mial gdzies plyn chlodniczy na wtyczce czy gdzies tam a mi troche ubywa plynu.
[ Dodano: 2018-10-29, 10:08 ]
Wstepna diagnoza przez telefon Pana Pawlaczyka to taka,ze moga to byc jednak tarczki. Jestem umowiony na nastepny poniedzialek na zostawienie im auta do sprawdzenia.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Kontakt:
Dzieki damos, powiem o tym w poniedzialek jak bede auto zostawial. Kurde na chlopski rozum to tu chyba nie o doslowne przegrzewanie chodzi. Potrafi komunikat pokazac sie zaraz po rozpoczeciu jazdy albo po lekkim rozgrzaniu auta kilka razy pojawi sie co kilka sekund a pozniej spokoj jakis czas. Ekspertem nie jestem ale wyglada to raczej na elektryczny(elektroniczny)blad a nie mechaniczny.
[ Dodano: 2018-11-06, 18:12 ]
Temat zalatwiony. Przyczyna:czujnik temperatury oleju-zwarcie do masy. Diagnoza po 2 godzinach. Duzy zestaw naprawczy z zaworami,adaptacja skrzyni i jezdzi jak nowe. Oczywiscie u Pana Pawlaczyka w Baranowie. Bardzo w porzadku facet,zaden bufon. Koszt 2750zl w tym literek oleju wlewal ale nie dopytalem po co. Stary olej zostawil bo na nim 17kkm dopiero zrobione. Przy okazji dowiedzialem sie ze mam prawa poduche skrzyni walnieta co widac po silniku po przygazowaniu🙂
[ Dodano: 2018-11-06, 18:12 ]
Temat zalatwiony. Przyczyna:czujnik temperatury oleju-zwarcie do masy. Diagnoza po 2 godzinach. Duzy zestaw naprawczy z zaworami,adaptacja skrzyni i jezdzi jak nowe. Oczywiscie u Pana Pawlaczyka w Baranowie. Bardzo w porzadku facet,zaden bufon. Koszt 2750zl w tym literek oleju wlewal ale nie dopytalem po co. Stary olej zostawil bo na nim 17kkm dopiero zrobione. Przy okazji dowiedzialem sie ze mam prawa poduche skrzyni walnieta co widac po silniku po przygazowaniu🙂
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Darek
- Rocznik: 2011
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI
- Skrzynia: S-tronic
Witam. Mam C7 od trzech tyg. Wlasnie pokazal sie komunikat o zbyt wysokiej temp. oleju w skrzyni. Skrzynia byla wymieniona na nową przed dwoma laty wstecz i zrobila okolo 35tys. km. Komunikat pojawil sie przy spokojnej jezdzie przy predkosci 30km/h. Zrobilem diagnostykę Delphi 150 i zadnych błedów. Jest jeszcze jakas opcja wykrycia przyczyny tego komunikatu? pozd