[ S-TRONIC+Q] wyciek oleju między przekładnią a skrzynią
- Tomas Tomski
- Forum Audi A6 / A7
[ S-TRONIC+Q] wyciek oleju między przekładnią a skrzynią
Witam,
wczoraj robiłem duży serwis i przy okazji zauważyłem, że mam jakieś pocenie się między przekładnią a skrzynią, widzę, że jest tam jakaś uszczelka. Olej w skrzyni zmieniany przy 60tys km w Audi UK (obecnie 96tys km). Żadnych najmniejszych problemów z pracą skrzyni nie zauważyłem.
1. Czy dobrze myślę, że olej w skrzyni i olej w przekładni to dwa odrębne obiegi?
2. Czy trzeba wyjąć skrzynię czy wystarczy to jakos rozebrać, zlać olej, wymienić uszczelkę i skręcić z powrotem bez większej zabawy?
3. Czemu w ogóle mogło zaistnieć zjawisko takiego pocenia?
4. Jakie zbliżone koszty operacji?
Dzięki wielkie za wszelką pomoc.
fotki:
https://1drv.ms/f/s!AlgMwVXUKv71gaZEtOVDH4j6CZ8wrQ
wczoraj robiłem duży serwis i przy okazji zauważyłem, że mam jakieś pocenie się między przekładnią a skrzynią, widzę, że jest tam jakaś uszczelka. Olej w skrzyni zmieniany przy 60tys km w Audi UK (obecnie 96tys km). Żadnych najmniejszych problemów z pracą skrzyni nie zauważyłem.
1. Czy dobrze myślę, że olej w skrzyni i olej w przekładni to dwa odrębne obiegi?
2. Czy trzeba wyjąć skrzynię czy wystarczy to jakos rozebrać, zlać olej, wymienić uszczelkę i skręcić z powrotem bez większej zabawy?
3. Czemu w ogóle mogło zaistnieć zjawisko takiego pocenia?
4. Jakie zbliżone koszty operacji?
Dzięki wielkie za wszelką pomoc.
fotki:
https://1drv.ms/f/s!AlgMwVXUKv71gaZEtOVDH4j6CZ8wrQ
- Tomas Tomski
- Forum Audi A6 / A7
- Tomas Tomski
- Forum Audi A6 / A7
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Benzyna
Chyba dobrze ci powiedział, ale ty nam to źle przekazałeśTomas Tomski pisze:A czy dobrze w ogóle mechanik mi powiedział że to łączenie na śrubach jest między skrzynią a przekładnią ?

To nie jest łączenie między skrzynia a przekładnią, tylko między dwiema częściami skrzyni. Jedna z tych części to właśnie przekładnia a druga to część zawierająca między innymi mechatronikę i elektronikę.
Zależy - jakie "coś"Tomas Tomski pisze:czyli jak coś to nie trzeba spuszczać oleju ze skrzyni?

Tam są dwa obiegi oleju: ATF i MTF. MTF smaruje przekładnię z zębatkami i torsenem a ATF pracuje w części mechatronicznej (która ma siłowniki przestawiające zębatki) i chłodzi elektronikę.
Każdy ma osobny korek spustowy. Żeby rozebrać skrzynię na kawałki - trzeba spuścić oba oleje. Ale nie zawsze trzeba rozbierać skrzynię na kawałki

- Tomas Tomski
- Forum Audi A6 / A7
- damos
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damos
- Rocznik: 2010
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Paliwo: Benzyna
Najpierw trzeba ustalić - skąd cieknie?Tomas Tomski pisze:pytanie tylko czy wystarczy wymienić uszczelnienie
Koszt wyjęcia skrzyni zależy od warsztatu. raczej nie da się wymienić uszczelnień bez wyjmowania skrzyni.
Ucieczka płynu góra może świadczyć o zbyt dużym poziomie płynu lub o przegrzewaniu się skrzyni.
- Tomas Tomski
- Forum Audi A6 / A7
- Tomas Tomski
- Forum Audi A6 / A7
- Tomas Tomski
- Forum Audi A6 / A7
Wyciek nie jest taki mały bo zauważyłem co jakiś czas pojawia się świeża plamka oleju w miejscu gdzie zwykle parkuję. Jutro mam wizytę w serwisie Audi, jednak wolę żeby to oni naprawili to będę miał jakąś gwarancję gdyby coś się z tym działo w przyszłości. Mają zdjąć tylko tylną obudowę skrzyni, dać pastę uszczelniającą i skręcić nowymi śrubami.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2017
- Moje auto: A7 4K
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 3.0 DDVE 231KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Diesel
Re: [ S-TRONIC+Q] wyciek oleju między przekładnią a skrzynią
Mam podobny problem u siebie podcieka olej z polaczenia skrzyn, ktos przerabial temat? Duzo roboty?
2.0 TDI CNHA S-Tronic FWD
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2014
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
- Paliwo: Diesel
Re: [ S-TRONIC+Q] wyciek oleju między przekładnią a skrzynią
U mnie tez widać olej w tym miejscu. Proszę o info jesli sie komuś uda to ogarnąć.
U mnie tez widać olej w tym miejscu. Proszę o info jesli sie komuś uda to ogarnąć.