Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

Wibracje przy ok 120 km/h oraz pojedyncze stuki

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
mgajder
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Martin
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Wibracje przy ok 120 km/h oraz pojedyncze stuki

Post autor: mgajder » 02 sie 2025, 19:21

Witajcie Panowie, chetnie poznam Wasze opinie i doswiadczenia odnosnie problemu mojej kochanej A6.

Pacjent to A6 C7 190km CNHA Stronic, naped tylko na przod. Przebieg 198k km.

Problem rozpoczal sie od wibracji przenoszonych na cala karoserie ale tylko i wylacznie na 7 biegu, obrotach w okolicy 1400-1700, predkosci w przedziale 120km/h delikatnie dodawajac gaz.
Jesli wiecej gazu dodam to skrzynia redukuje na 6 bieg i wibracje ustaja od reki. Przy wiekszych predkosciach lub wiekszym dodawaniu gazu dane wibracje nie wystepuja.

Po jakis 3 miesiacach doszly pojedyncze stuki (przegub wew?) podczas ruszania oraz hamowania (tylko i wylacznie podczas manewrowania na parkingu zeby wjechac/wyjechac)
Podczas normalnej jazdy oraz jazdy na rondzie lub ostrym skrecaniu w prawo/lewo stuki nie wystepuja.
Manchety wahaczow nie sa uszkodzone, jedynie co moge dodac to podczas zmiany biegu D<->R czasem jest takie male szarpniecie ale jest to juz od bodajze 4 lat, procz tego skrzynia pracuje prawidlowo i brak jakichkolwiek bledow.
Ostatnia wymiana oleju w skrzyni byla ok 20k km temu i byl zalany oczywiscie oryginal.

Bylem na szarpakach i niestety diagnosta nic nie znalazl, a moj mechanik jest jeszcze 2 tyg na urlopie.

Moze ktos mial podobne objawy i bedzie mogl mnie nakierowac na rozwiazanie problemu.
Podejrzenia kieruje na:

-przeguby wew
-drazki kierownicze
-banany (dorzucam zdjecia, bo gumy nie wygladaja zbyt ciekawie--->https://imgur.com/a/5oLBEzi)

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja