Witam,
w trakcie jazdy na wyświetlaczu wyskoczył mi komunikat "przekładnia:awaria systemu..." i samochód stanął. Odcięło moc, skrzynia przestała pracować. Po podłączeniu pod komputer wyskoczyła masa błędów.
Po skasowaniu zostały 3.
W parametrach wariują głównie:
- zawór chłodzenia oleju: zakres 600-1050 mA z chwilowym zanikiem do 1,3mA
- główny zawór ciśnienia: 350-850 mA
- zawór części skrzyni biegów 1: 400-1150 mA
- zawór, moduł zmiany biegów 1-3: 450-1030 mA.
Samochód nie ruszy nawet centymetra. Czeka mnie wymiana całej mechatroniki czy coś możliwe, że coś mniej kosztownego padło?
S-tronic problem ze skrzynią
-
Donkosirok
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Dawid
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
S-tronic problem ze skrzynią
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Donkosirok
- Forum Audi A6 / A7

- Imię: Dawid
- Rocznik: 2012
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: S-tronic problem ze skrzynią
Temat wygląda następująco: samochód do ok 1km jeździ normalnie, biegi zmieniają się w pełnym zakresie, czuć bardziej zmianę biegów niż wcześniej lecz działają. Po przejechaniu kilometra na biegach nieparzystych wyskakuje komunikat "awaria przekładni" i wybija te biegi. Parzyste biegi działają dobrze.
Po przeczytaniu masy podobnych tematów, zajrzałem do zaworu chłodzenia oleju przekładniowego bład P275500 i rzeczywiście, była tam wilgoć i całkowicie brak przejścia. Idąc dalej tym tropem sprawdziłem wiązkę łączącą się ze skrzynią. Lecz tam zero wilgoci, piny w stanie idealnym. Prosiłbym o poradę, co mogło paść i czy mogę coś jeszcze we własnym zakresie spróbować zrobić. Myślałem jeszcze, o wymianie oleju i ewentualnej płukance. Może to coś pomóc?
Po przeczytaniu masy podobnych tematów, zajrzałem do zaworu chłodzenia oleju przekładniowego bład P275500 i rzeczywiście, była tam wilgoć i całkowicie brak przejścia. Idąc dalej tym tropem sprawdziłem wiązkę łączącą się ze skrzynią. Lecz tam zero wilgoci, piny w stanie idealnym. Prosiłbym o poradę, co mogło paść i czy mogę coś jeszcze we własnym zakresie spróbować zrobić. Myślałem jeszcze, o wymianie oleju i ewentualnej płukance. Może to coś pomóc?