Witam
Dziś pękł mi pasek w trakcie jazdy...Za chwilę miałem komunikat o braku ładowania...jakoś dojechałem do garażu.
Pytanie może trywialne ale kolega radzi hol do warsztatu..JA zaryzykowałbym jazdę..Usunę pęknięty pasek..On odpowiada tylko za ładowanie? Bo jak rozumiem w tym silniku 2.0 TFI 177 km. pompa wody i wspomaganie sa na innym pasku?
Proszę o pomoc co zrobić.
Pękł pasek wielorowkowy w trakcie jazdy..PYTANIE
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
Nie będzie działać sprężarka oraz alternator. Bez pierwszego można przeżyć, a alternator nie będzie ładował akumulatora, więc jak odpalisz auto, to zgaś je dopiero u mechanika
. Powinieneś przejechać spokojnie kilkanaście km, ale wyłącz wszystko co bierze prąd: radio, światła (dzienne mogą być) itd.
[ Dodano: 2019-06-13, 19:52 ]
Sprawdź tylko czy pasek w nic się nie wkręcił.

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bartosz
- Rocznik: 2013
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Multitronic
Pasek usunięty.Na szczęście nic się nie wkręciło..Dla bezpieczeństwa zlawetowałem i kolega w warsztacie pasek wymienił..ale to rozwiązanie tymczasowe..Rolki do wymiany...póki co wszystko sprawne..ale przy okazji zamierzam wymienić teżsprzegło alternatora.. INA , SKF ? jakiej firmy kupić lepiej?mat1324 pisze:Nie będzie działać sprężarka oraz alternator. Bez pierwszego można przeżyć, a alternator nie będzie ładował akumulatora, więc jak odpalisz auto, to zgaś je dopiero u mechanika. Powinieneś przejechać spokojnie kilkanaście km, ale wyłącz wszystko co bierze prąd: radio, światła (dzienne mogą być) itd.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Mateusz
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Bez różnicy, ważne, aby było markowe
.
[ Dodano: 2019-06-14, 09:12 ]
U mnie też się zerwał pasek w 3.0 TDI i nie miałem chłodzenia (pompa wody jest na pasku), ładowania, wspomagania oraz klimy
. Pasek rozniosło w drobny mak. Był nawet na wygłuszeniu maski, ale w ASO wymienili tylko pasek, bo reszta nie była ruszona. W taki sposób jechałem prawie 30 km, aby zdążyć zanim serwis zostanie zamknięty. Na desce była choinka błędów, ale auto jechało. Po zgaszeniu na parkingu przed ASO już nie chciała odpalić, ale to już serwis musiał się tym martwić. Na drugi dzień o ok. 9 auto było już do odebrania.

[ Dodano: 2019-06-14, 09:12 ]
U mnie też się zerwał pasek w 3.0 TDI i nie miałem chłodzenia (pompa wody jest na pasku), ładowania, wspomagania oraz klimy