Witam!
mam pytanie odnośnie akumulatora
padł mi właśnie mój oryginalny akumulator była tam założony z oznaczeniem AGM czy muszę również kupić agm`a?
mam na oku taki akumulator : https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-grom-premium-80ah-740a-en-dtr-niski/
czy da sobie to rade?
co jeśli nie założę agm?
Jaki akumulator kupić?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2017
- Moje auto: Allroad C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Re: Jaki akumulator kupić?
Producent zaleca AGM, zresztą nie bez powodu. Choćby ze względu na system start/stop czy dużą prądożerność nowych samochodów.darkow pisze: ↑10 sty 2022, 09:02Witam!
mam pytanie odnośnie akumulatora
padł mi właśnie mój oryginalny akumulator była tam założony z oznaczeniem AGM czy muszę również kupić agm`a?
mam na oku taki akumulator : https://akumulatoryspecpart.pl/produkt/akumulator-grom-premium-80ah-740a-en-dtr-niski/
czy da sobie to rade?
co jeśli nie założę agm?
Ponadto przy zmianie typu/pojemności akumulatora musisz to przekodować w sterowniku. Teoretycznie AGM powinien mieć też dłuższą żywotność niż normalny.
W poprzedniej A6 jak padł mi aku, wymieniłem na ten sam typ i pojemność.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Paweł
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.0TDI CAHA 170KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
A ja polecam Molla w technologii EFB. Kosztuje mniej, ma 3 lata gwarancji i też się nadaje do systemu start-stop. Na dniach będę musiał u siebie wymienić, faktycznie akumulator fabryczny AGM mam od nowości, czyli od końcówki 2010 roku. Nowy akumulator 92Ah w ASO wykonany w technologii AGM kosztuje 2 000zł, 95Ah EFB Molla kosztuje 600zł. Ile musiałby wytrzymać ten z ASO, by koszt był porównywalny? Oczywiście nikogo nie namawiam, każdy wydatkuje pieniądze jak chce.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomasz
- Rocznik: 2017
- Moje auto: Allroad C7
- Silnik: 3.0 TDI 272KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
A po co z ASO? Bosch lub Varta w technologii AGM można dostać za ~700 PLN. (95Ah)pawcio81 pisze: ↑10 sty 2022, 20:30A ja polecam Molla w technologii EFB. Kosztuje mniej, ma 3 lata gwarancji i też się nadaje do systemu start-stop. Na dniach będę musiał u siebie wymienić, faktycznie akumulator fabryczny AGM mam od nowości, czyli od końcówki 2010 roku. Nowy akumulator 92Ah w ASO wykonany w technologii AGM kosztuje 2 000zł, 95Ah EFB Molla kosztuje 600zł. Ile musiałby wytrzymać ten z ASO, by koszt był porównywalny? Oczywiście nikogo nie namawiam, każdy wydatkuje pieniądze jak chce.