Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Audi a6c7, s tronic, gaśnie przy ruszaniu

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
Mazurinyo
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Piotr
Rocznik: 2014
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 4.0 V8 560KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Audi a6c7, s tronic, gaśnie przy ruszaniu

Post autor: Mazurinyo » 24 kwie 2024, 09:31

Cześć,
Jestem nowy na forum. Posiadam Audi a6c7 z 2015r., 2.0 tdi, skrzynia s tronic. 220 tys przebiegu. Używam auta już 3 lata. Przepraszam z góry nie jestem biegły w mechanice. Od jakiegoś czasu zacząłem mieć z nim problemy. Samochód, głównie na zimnym silniku, po odpaleniu, podczas cofania na wolnych obrotach - gaśnie. Następnie muszę ponownie odpalić i samochód zachowuje się normalnie. Rzecz się zdarzyła również przy ruszaniu do przodu pod niewielkie wzniesienie. Na początku było to sporadyczne, lecz powtarza się coraz częściej. Comp nie wykazał żadnych błędów w skrzyni. Jedynie jakiś błąd ABS i ciśnienia w oponach. Byłem z tym faktem u mechanika, zrobił adaptację, co nie pomogło. Zaproponował naprawę- koszt 6-8 tys.
Może ktoś miał podobny problem, z góry dziękuję za wasze porady. Pozdrawiam

Szajn
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Szajn
Rocznik: 2011
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Inne
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro

Re: Audi a6c7, s tronic, gaśnie przy ruszaniu

Post autor: Szajn » 24 kwie 2024, 09:48

Kolego ja na twoim miejscu bym zaproponował temu mechanikowi, żeby dał nura do kanału bez kasku. I po wszystkim szczelnie zamknij kanał, dopilnuj tego. <lol>
Przede wszystkim pewnie robił ci adaptacje takim komputerkiem, który nosi w tylnej kieszeni swoich "sztruksów", którym można co najwyżej skasować serwis olejowy w fiacie ducato z 2009 r. <lol>

Musisz kogoś znaleźć, kto zrobi ci adaptację sprzęgieł (punkty ślizgania i przesuwy) w ODISIE. Dopiero wtedy będziesz miał pewność, czy to coś pomoże, czy nie.
Jeżeli nie, to sprzęgła do roboty.
Ale po co jak od razu można kogoś zrobić w chuja i naciągnąć na grubszy chajs.
Ludzie nie dawajcie się robić w chuja tym pseudo mechanikom!!
Mazurinyo pisze:
24 kwie 2024, 09:31
Cześć,
Jestem nowy na forum. Posiadam Audi a6c7 z 2015r., 2.0 tdi, skrzynia s tronic. 220 tys przebiegu. Używam auta już 3 lata. Przepraszam z góry nie jestem biegły w mechanice. Od jakiegoś czasu zacząłem mieć z nim problemy. Samochód, głównie na zimnym silniku, po odpaleniu, podczas cofania na wolnych obrotach - gaśnie. Następnie muszę ponownie odpalić i samochód zachowuje się normalnie. Rzecz się zdarzyła również przy ruszaniu do przodu pod niewielkie wzniesienie. Na początku było to sporadyczne, lecz powtarza się coraz częściej. Comp nie wykazał żadnych błędów w skrzyni. Jedynie jakiś błąd ABS i ciśnienia w oponach. Byłem z tym faktem u mechanika, zrobił adaptację, co nie pomogło. Zaproponował naprawę- koszt 6-8 tys.
Może ktoś miał podobny problem, z góry dziękuję za wasze porady. Pozdrawiam

mat822
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2015
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0 TDI 150KM
Napęd: FWD

Post autor: mat822 » 03 gru 2024, 17:04

Dzień dobry. Czy udało rozwiązać problem z gaśnięciem przy ruszaniu. U mnie jest to samo. Czy może ktoś jeszcze spotkał się z czymś takim i czy udało się znaleźć przyczynę?

banieczka
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Karol
Rocznik: 2013
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: RWD

Post autor: banieczka » 11 gru 2024, 20:55

Witam u mnie ten sam problem, na zimnym silniku ruszając do przodu lub do tyłu samochód zaczyna się krztusić i w 90% wypadków gaśnie, dodam że puszczając hamulec kiedy wjeżdżam na wzniesienie czasem agresywnie szarpie do przodu czasem do tyłu i również zdarzyło się zgasnąć, nie wiem też czy to normalne ale czasem dodam gazu i dopiero przy 4k obrotów zmieni bieg. I ogólnie jakoś powoli się toczy puszczając hamulec jakby chciał a nie mógł. Czy ktoś miał ten problem i go rozwiązał?

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl