Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

A6 C7 3.0 TDI Stronic Skrzynia szarpie na wysokich obrotach

Układ napędowy i skrzynie biegów
ODPOWIEDZ
MarcinM
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

A6 C7 3.0 TDI Stronic Skrzynia szarpie na wysokich obrotach

Post autor: MarcinM » 24 maja 2019, 14:46

Witam Koledzy.
Mam taką przypadłość.
Auto w ruchu miejskim zmienia biegi pięknie, bez szarpnięć, o zmianie biegu świadczą tylko zmieniające się obroty, po prostu petarda od pierwszego biegu do siódmego i z powrotem.
Problemy zaczynają się w trakcie jazdy w trasie. Kiedy zaczynam np wyprzedzać inny samochód i daję ostro w palnik, przy zmianie biegów 3/4, 4/5, 5/6, 6/7 skrzynia szarpie w momencie zmiany biegu. Nie za każdym razem, ale często. Szarpnięcia określam jako mocniejsze i słabsze.
Taka jazda po pewnym czasie skutkuje komunikatem - Awaria przekładni, dalsza jazda możliwa. Na wyświetlaczu pojawia się żółty symbol zębatki, i co wtedy? Wtedy auto zaczyna zmieniać biegi po prostu pięknie. Zębatka się świeci, a biegi w każdej konfiguracji zmieniają się bezszelestnie.
Po wyłączeniu silnika zębatka gaśnie, i wszystko wraca do normy - po mieście skrzynia chodzi bez zarzutu, przy zmianach na wysokich obrotach znów zaczyna się szarpanie :(
Dodam, że rok temu wymieniona została mechatronika poza ASO. Problemy zaczęły się około 2 miesiące temu.
Wizyta w firmie która robiła mechatronikę (Sosnowski w Gdańsku) i podłączenie kompa nic nie dały. W pamięci zapisał się, cytuję "nic nie oznaczający błąd", który został skasowany.
Dodam jeszcze, że po pierwszym takim szarpaniu, dwa miesiące temu warsztat ten przeprowadził adaptację skrzyni, która nic właściwie nie dała.

Panowie, proszę o diagnozę, lub poradę co z tym dalej robić.

Pozdrawiam wszystkich.
MARCIN

Awatar użytkownika
damos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damos
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: damos » 27 maja 2019, 11:48

MarcinM pisze:Panowie, proszę o diagnozę,
powodów może być kilka:
1 - skrzynia źle odczytuje obroty na wałku biegu, który jest załączany (uszkodzona wiązka albo jeden z czujników)
2 - skrzynia źle steruje załączaniem sprzęgieł: zbyt gwałtownie jest zasprzęglany zestaw załączający nowy bieg (do wymiany albo elektrozawory sterujące sprzęgłami, albo ich uszczelki, albo kosz sprzęgieł - bo łapie szybciej, niż powinien, jeśli tarcze są przypalone)
3 - uszkodzona elektronika sterująca (przegrzana? uszkodzona wiązka?)

Zdalnie tego nikt nie zdiagnozuje :(
MarcinM pisze:lub poradę co z tym dalej robić.
Naprawić, lub delikatnie jeździć. Wiem, że to irytująca porada, ale nic więcej nie wymyślę :(

kitok3
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: kitok3 » 27 maja 2019, 16:03

Zdemontuj sterownik skrzyni biegów i wyślij do sprawdzenia. Za diagnozę sterownika nic nie zapłacisz tyle co koszt jego demontażu i wysyłki, jeżeli jest uszkodzony ok 400 zł wyniesie naprawa. Wyeliminujesz jedno z prawdopodobieństw awarii o których pisał damos.

MarcinM
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MarcinM » 28 maja 2019, 10:03

Dzięki za odpowiedź.

"2 - skrzynia źle steruje załączaniem sprzęgieł: zbyt gwałtownie jest zasprzęglany zestaw załączający nowy bieg (do wymiany albo elektrozawory sterujące sprzęgłami, albo ich uszczelki, albo kosz sprzęgieł - bo łapie szybciej, niż powinien, jeśli tarcze są przypalone)"

Czy tego podpunktu nie mogę wyeliminować od razu z uwagi, że jest to, w mojej ocenie, usterka mechaniczna, a w trybie awaryjnym auto zmienia biegi doskonale. Czy nie jest tak, że w przypadku usterki mechanicznej auto zmieniałoby biegi źle bez względu na tryb jazdy?

Poprawcie mnie, jeżeli błądzę :)
MARCIN

Awatar użytkownika
damos
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Damos
Rocznik: 2010
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Benzyna

Post autor: damos » 28 maja 2019, 12:52

MarcinM pisze:Czy tego podpunktu nie mogę wyeliminować od razu z uwagi, że jest to, w mojej ocenie, usterka mechaniczna, a w trybie awaryjnym auto zmienia biegi doskonale. Czy nie jest tak, że w przypadku usterki mechanicznej auto zmieniałoby biegi źle bez względu na tryb jazdy?
Nie, nie możesz :(
W trybie awaryjnym software inaczej steruje elementami wykonawczymi - stosuje mniejsza prędkość napełniania i większe odstępy pomiędzy kolejnymi etapami pracy. Dlatego nie dochodzi do sytuacji, kiedy oba sprzęgła są załączone lub następuje gwałtowne zasprzęglenie. Przy mniejszych ciśnieniach może jakiejś uszczelki pod elektrozaworem nie "przedmuchiwać" a przy większych może już dochodzić do "ucieczek" oleju z właściwego obiegu.

Tam spotykają się: software, elektronika, hydraulika i mechanika. Jedno nawali i już skrzynia pracuje niewłaściwie. Czasem nawet trudno zaklasyfikować usterkę, np: awaria czujnika magnetycznego to usterka mechaniczna czy elektroniczna? ;)

MarcinM
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: MarcinM » 02 cze 2019, 09:48

Dziękuję za poświęcony czas :)
MARCIN

karolina14
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[S-TRONIC] skrzynia biegow s-tronik

Post autor: karolina14 » 03 lip 2019, 10:56

Witam
Jestem wlascicielem Audi a6 3.0 tdi quatro rok 2013 i mam z nia problem i prosze o pomoc bo nie wiem czy powinieniem sie martwic. Mianowcie chodzi o to ze w zeszym roku byl robiony kapitalny remont owej skrzyni biegow. Problem polega na tym ze samochod czasem szarpie przy ruszaniu i dzieje sie to raczej juz gdy jest on rogrzany np. kiedy stoje na swiatlach. Owe szarpanie nie jest bardzo mocne odczuwalne ale czuc i dzieje sie to zazwyczaj tylko na prostej drodze i tylko jak sciagam noge z hamulca i chcem dodac gazu.Takie szarpanie nie jest wogole odczuwane przy wziesieniach lub gdy samochod ruszy z gorki i hamulca recznego. Poza tym nic innego sie nie dzieje. Moje pytanie brzmi czy to moze byc np winna ustawien oprogramowania, gdyz z taka opinia spotkalem sie na innych forach. Bede wdzieczny za cenne rady i uwagi.
Dziekuje :)

mat1324
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Mateusz
Rocznik: 2011
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Avant
Silnik: 3.0 CDYA 239KM
Skrzynia: Tiptronic
Paliwo: Diesel
Kontakt:

Post autor: mat1324 » 03 lip 2019, 12:44

Popraw dane w profilu, ponieważ są sprzeczne. Przeglądałeś podobny temat, a jednak utworzyłeś nowy. Dlatego scalam oba tematy ze sobą.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl