Sklep Ipart
Sklep
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive

Wykodowany Adblue - sprzedaż auta

Silniki wysokoprężne
Jarson86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2015
Moje auto: A6 C7
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD
Skrzynia: S-tronic
Paliwo: Diesel

Wykodowany Adblue - sprzedaż auta

Post autor: Jarson86 » 19 mar 2025, 16:26

Cześć wszystkim,

Planuję sprzedać swoje Audi A6 C7 Avant 2.0 TDI 190KM, FWD, rocznik 2015, kupione w polskim salonie, jestem drugim właścicielem.

Jakiś czas temu miałem problem z AdBlue – zapaliła się kontrolka, a mechanik doradził mi, że naprawa może być kosztowna i nieopłacalna, bo wiele razy to naprawiali i potem tak system AdBlue często ponownie sprawiał problemy. W związku z tym zdecydowałem się na wykodowanie AdBlue.
Teraz zastanawiam się, czy w razie sprawdzenia auta w ASO mogą wykryć wykodowanie i np. włączyć AdBlue ponownie albo nie pozwolić mi wyjechać z serwisu? Czy w ogłoszeniu o sprzedaży mogę otwarcie napisać, że AdBlue jest wykodowane, czy lepiej tego unikać?

Chętnie wysłucham Waszych opinii i doświadczeń. Może ktoś z forumowiczów będzie zainteresowany zakupem? :)

Z góry dzięki za pomoc!

bLACK_61094
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Cezary
Rocznik: 2018
Silnik: 2.0 TDI
Napęd: Quattro

Re: Wykodowany Adblue - sprzedaż auta

Post autor: bLACK_61094 » 19 mar 2025, 17:44

Ja bym w ogłoszeniu napisał prawdę żeby potencjalny kupujący wiedział po co przyjeżdża. Kto będzie miał z tym problem po prostu odrzuci ogłoszenie i tyle. A kto nie będzie miał z tym problemu albo i tak by planował to zrobić to ma z głowy i nie będzie sprawdzał wtedy może w ASO samochodu.

maciekpkow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciek
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM
Skrzynia: Tiptronic

Post autor: maciekpkow » 19 mar 2025, 18:17

Takiego drutowanego samochodu bym nie kupił...nie stać Cię na naprawę auta to nie stać Cię na samochód. Tyle

ollyon86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: olyon86
Rocznik: 2016
Moje auto: A7 4G
Nadwozie: Liftback
Silnik: 3.0 TDI 326KM

Post autor: ollyon86 » 19 mar 2025, 18:51

maciekpkow pisze:
19 mar 2025, 18:17
Takiego drutowanego samochodu bym nie kupił...nie stać Cię na naprawę auta to nie stać Cię na samochód. Tyle
Chłopie co ty pitolisz , wykodowanie adblue to tylko plus dla nastepnego właścicela a nie żadne druciarstwo . Chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie są koszty naprawy adblue i jak często są tego awarje. Chyba nigdy nie miałes auta z adblue?

Dodano po 1 minucie 24 sekundach:
Jarson86 pisze:
19 mar 2025, 16:26
Cześć wszystkim,

Planuję sprzedać swoje Audi A6 C7 Avant 2.0 TDI 190KM, FWD, rocznik 2015, kupione w polskim salonie, jestem drugim właścicielem.

Jakiś czas temu miałem problem z AdBlue – zapaliła się kontrolka, a mechanik doradził mi, że naprawa może być kosztowna i nieopłacalna, bo wiele razy to naprawiali i potem tak system AdBlue często ponownie sprawiał problemy. W związku z tym zdecydowałem się na wykodowanie AdBlue.
Teraz zastanawiam się, czy w razie sprawdzenia auta w ASO mogą wykryć wykodowanie i np. włączyć AdBlue ponownie albo nie pozwolić mi wyjechać z serwisu? Czy w ogłoszeniu o sprzedaży mogę otwarcie napisać, że AdBlue jest wykodowane, czy lepiej tego unikać?

Chętnie wysłucham Waszych opinii i doświadczeń. Może ktoś z forumowiczów będzie zainteresowany zakupem? :)

Z góry dzięki za pomoc!
Pisz normalnie w ogłoszeniu , to tylko plus dla nowego właściecela , przecież koszt wyprogramowania to okilice 1000 zł a naprawa grube tysiaki , bez gwarancjii że tobędzie długo chodzić bez problemowo.

maciekpkow
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Maciek
Rocznik: 2004
Moje auto: A6 C6
Nadwozie: Limuzyna
Silnik: 3.0 ASN 220KM

Post autor: maciekpkow » 20 mar 2025, 00:06

ollyon86 pisze:
19 mar 2025, 18:52
maciekpkow pisze:
Chłopie co ty pitolisz , wykodowanie adblue to tylko plus dla nastepnego właścicela a nie żadne druciarstwo . Chyba nie zdajesz sobie sprawy jakie są koszty naprawy adblue i jak często są tego awarje. Chyba nigdy nie miałes auta z adblue?
Mam w firmie 4 ciężarówki, koparkę i prywatnie jeden z moich samochodów jest z adblue. Nic nigdy się nie działo. Dolewam plynu i jeżdżę.
P.s. popraw te byki bo aż tażą w oczy...

Jarson86
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Andrzej
Rocznik: 2015
Silnik: 2.0TDI CNHA 190KM
Napęd: FWD

Post autor: Jarson86 » 20 mar 2025, 11:13

maciekpkow pisze:
Ale mnie stać na naprawę samochodu, tylko mój mechanik powiedział, że to jest gra nie warta świeczki, bo to i tak cały czas będzie się psuło. Mnóstwo razy to naprawiał w różnych autach i tak potem były z tym problemy, Więc ja to zrobiłem, dlatego, żeby się z tym nie babrać.

Natomiast jak się okaże, że nikt nie będzie chciał kupić auta z wykodowanym AdBlue, to dam je do naprawy.

Dodano po 1 minucie 25 sekundach:
ollyon86 pisze:
maciekpkow pisze:

Dodano po 1 minucie 24 sekundach:
Jarson86 pisze:
19 mar 2025, 16:26
Cześć wszystkim,

Z góry dzięki za pomoc!
Pisz normalnie w ogłoszeniu , to tylko plus dla nowego właściecela , przecież koszt wyprogramowania to okilice 1000 zł a naprawa grube tysiaki , bez gwarancjii że tobędzie długo chodzić bez problemowo.
Ja akurat zapłaciłem 2000 tys. zł za wyprogramowanie.

Dodano po 3 minutach 28 sekundach:
maciekpkow pisze:
20 mar 2025, 00:06
ollyon86 pisze:
maciekpkow pisze:
Mam w firmie 4 ciężarówki, koparkę i prywatnie jeden z moich samochodów jest z adblue. Nic nigdy się nie działo. Dolewam plynu i jeżdżę.
P.s. popraw te byki bo aż tażą w oczy...
Nie wiem ile masz przebiegu w tym aucie z adblue. Ja mam już nakulane 220 tys. 90% zrobione na trasach, po mieście mam benzyniaka. Też dolewałem na bieżąco adblue i wszystkie serwisy na czas, ale przy 195 tys. wyskoczył błąd adblue.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C7 (2011-2018)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl