[A6C7]- olej, poziom,
[A6C7]- olej, poziom,
Mam pytanie do kolegów co posiadają modele z elektronicznym czujnikiem który pokazuje stan oleju.
1. Czy ten licznik w mmi jest wiarygodny?
2. Ile oleju wchodzi na przedzialke miedzy min a Max? 300 ml? Wiecej mniej??
3. Ile auto moze spalić oleju?
Kiedyś w C6 patrząc na bagnet miałem wrażenie ze stan oleju od zmiany do zmiany nie ulegał wahaniom.
W C7. Miałem olej na pewnym poziomie(3mm poniżej Max)
Zrobiłem jakieś 3tys km z czego miałem 3 trasy Warszawa-września i września Warszawa - i tam cały czas jechałem 200-220. Czyli jakues1800 km z ta prędkością, reszta trasy z prędkościami 140-180. I poziom oleju spadł mi o jakieś 2 mm od tego co wcześniej był.
4. Czy to normalne?
5. Czy kolegom mającym elektroniczny czujnik pokazuje ten sam stan oleju od zmiany do zmiany? Czy tez ulega on zmianie?
1. Czy ten licznik w mmi jest wiarygodny?
2. Ile oleju wchodzi na przedzialke miedzy min a Max? 300 ml? Wiecej mniej??
3. Ile auto moze spalić oleju?
Kiedyś w C6 patrząc na bagnet miałem wrażenie ze stan oleju od zmiany do zmiany nie ulegał wahaniom.
W C7. Miałem olej na pewnym poziomie(3mm poniżej Max)
Zrobiłem jakieś 3tys km z czego miałem 3 trasy Warszawa-września i września Warszawa - i tam cały czas jechałem 200-220. Czyli jakues1800 km z ta prędkością, reszta trasy z prędkościami 140-180. I poziom oleju spadł mi o jakieś 2 mm od tego co wcześniej był.
4. Czy to normalne?
5. Czy kolegom mającym elektroniczny czujnik pokazuje ten sam stan oleju od zmiany do zmiany? Czy tez ulega on zmianie?
1. Według Audi wskazania poziomu oleju w MMI są wystarczające dla użytkownika.
2. Pomiędzy MIN a MAX powinno być 1l oleju.
3. Zgodnie z Audi każdy silnik ma określone dopuszczalne zużycie oleju (sprawdz w instrukcji) np. 2,0 TFSI 211KM = 0,5 l / 1000km (maksymalne dopuszczalne zużycie oleju)
4. Każdy silnik zużywa olej w zależności od warunków i techniki jazdy ( ważne aby trzymał się w normach podanych przez Audi)
5.Oczywiście że się zmienia .
2. Pomiędzy MIN a MAX powinno być 1l oleju.
3. Zgodnie z Audi każdy silnik ma określone dopuszczalne zużycie oleju (sprawdz w instrukcji) np. 2,0 TFSI 211KM = 0,5 l / 1000km (maksymalne dopuszczalne zużycie oleju)
4. Każdy silnik zużywa olej w zależności od warunków i techniki jazdy ( ważne aby trzymał się w normach podanych przez Audi)
5.Oczywiście że się zmienia .
AUDI - Przewaga dzięki technice
do BMW lałem MOTUL i do AUDI również nalałem MOTUL. od wymiany przejecjałem 6 tys KM i niezauważalna różnica na elektroniczmym wyświetlaczu. z tych 6 tys km przjechałem jakieś 1 tys z dużymi prędkościami ok 160-200 km/h. wymieniałem olej przed wycieczką do Włoch i wziąłem 1L na ewentualną dolewkę, ale nic nie wziął podczas wyjazdufenomenalny pisze:W instrukcji znalazłem właśnie to co powiedziałeś czyli ze 0,5l na 1000km. Ale nic więcej:-)
Teraz też sie zastanawiam czy jak bedę robic wymiane to czy lać CASTROLA EDGE czy tez Liquit Molly, bo do tego drugiego namawia mnie kuzyn

Kolego pamiętaj, że staruszki takie jak mój w profilu mają brać do 1l na 1000km i to zgodnie z instrukcją z IngolstadtDeniro pisze:Heh ładna tolerancja , 10,000km = 5L oliwyfenomenalny pisze:W instrukcji znalazłem właśnie to co powiedziałeś czyli ze 0,5l na 1000km. Ale nic więcej:-)i po co olej zmieniac hehe

PS To nie spam, lecz dygresja
pozdrawiam