Witam,
od kilku dni mam pewną zagwozdkę, a mianowicie gdy odpalę samochód na zimnym po przestanej nocy przez dłuższą chwilę dopóki choć trochę się nie zagrzeje słychać dziwne strzelanie z okolic alternatora, pompy CR ewentualnie napinacza paska, może głębiej, trudno określić. Po chwili jak silnik złapie choć trochę temperatury dźwięk ten ustaje i wszystko jest w normie. Miał może ktoś juz taką przypadłość ? Poniżej podaje link do YT aby zobrazować i usłyszeć jak to wygląda.
https://youtube.com/shorts/X7erIKIK0sk
Dźwięk silnika na zimnym 2.0 CGLC
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Hubert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: Dźwięk silnika na zimnym 2.0 CGLC
Miałem podobne jak nie takie same dźwięki, uszkodzone łożysko w alternatorze wybiło gniazdo od tylnego łożyska tak że miało duży luz i latało na boki i stukało. Z rana jak zimny samochód to altek mocno ładuje i są duże obciążenia na nim. Druga opcja to kółko/sprzęgło na alternatorze. Zdejmij pasek i spróbuj pogibać na boki/góra/dół za kółko jak będzie luz i będzie stukało to musisz szukać alternatora.
Moje daily: Audi A6 C6 2006 2.0 TDI BRE "420k km na blacie"
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
NorthWesterN pisze: ↑01 gru 2024, 12:05Miałem podobne jak nie takie same dźwięki, uszkodzone łożysko w alternatorze wybiło gniazdo od tylnego łożyska tak że miało duży luz i latało na boki i stukało. Z rana jak zimny samochód to altek mocno ładuje i są duże obciążenia na nim. Druga opcja to kółko/sprzęgło na alternatorze. Zdejmij pasek i spróbuj pogibać na boki/góra/dół za kółko jak będzie luz i będzie stukało to musisz szukać alternatora.
Jasne, dziękuje za odpowiedź, zatem na dniach sprawdzę alternator.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
bitar pisze: ↑01 gru 2024, 21:04NorthWesterN pisze: ↑01 gru 2024, 12:05Miałem podobne jak nie takie same dźwięki, uszkodzone łożysko w alternatorze wybiło gniazdo od tylnego łożyska tak że miało duży luz i latało na boki i stukało. Z rana jak zimny samochód to altek mocno ładuje i są duże obciążenia na nim. Druga opcja to kółko/sprzęgło na alternatorze. Zdejmij pasek i spróbuj pogibać na boki/góra/dół za kółko jak będzie luz i będzie stukało to musisz szukać alternatora.
Jasne, dziękuje za odpowiedź, zatem na dniach sprawdzę alternator.
Tak, problem leżał w tylnym łożysku w alternatorze, dzięki za pomoc.