[CDUC 3.0 245 KM] Dziwny zgrzyt silnika
- Łukasz_1
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2010
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
[CDUC 3.0 245 KM] Dziwny zgrzyt silnika
Witam, jak w temacie po wymianie oleju (zdejmowałem i uszczelniałem dolną miskę bo ciekła) i wszystkich filtrów silnik zaczął dziwnie hałasować. Wcześniej tego nie było- silnik chodził płynnie i gładko. Sprawdzałem na każdym położeniu lewarka bo myślałem,że może skrzynia. Specyficzny zgrzyt słychać po przygazowaniu kiedy obroty spadają poniżej 1000 obrotów. Postaram się wrzucić filmik.
siema, może mój temat nie zawiera żadnego pytania ale jestem bardzo ciekawy Waszego sdania na ten temat, skąd może wydobywać się ten dzwięk?
siema, może mój temat nie zawiera żadnego pytania ale jestem bardzo ciekawy Waszego sdania na ten temat, skąd może wydobywać się ten dzwięk?
Re: [CDUC 3.0 245 KM] Dziwny zgrzyt silnika
To norma u mnie przed wymiana dwumasy było dużo głośniej, po wymianie podobnie do ciebie
- Łukasz_1
- Forum Audi A6 / A7
Mechanik po wymianie dwumasy powiedział że już tam ma być? dziwne bo u mnie ten zgrzyt pojawił się po wymianie oleju jak odpaliłem auto z podniesionym przodem, ja myślałem że po chwili ustanie jak dobije ciśnienie oleju... silnik chodzi jakby miał piasek zamiast oleju:/
Ustaliłeś co to za dzwięk bo u mnie jest obecnie to samo.
- Łukasz_1
- Forum Audi A6 / A7
Nie, nie ustaliłem. Może jak już rozrząd bede robił to generalnie sprawdze ten silnik. Puki co nie zawracam sobie tym już głowy. Słabo jak na taką furę, ale takie czasy...
a powiedz mi czy u Ciebie ten dzwięk pojawił się sam z siebie czy np po wymianie oleju czy zrobieniu rozrządu??
a powiedz mi czy u Ciebie ten dzwięk pojawił się sam z siebie czy np po wymianie oleju czy zrobieniu rozrządu??
Po wymianie oleju mechanik zwrócił uwagę na ten dźwięk ale uważa że to koło dwumasowe. Szykuje się do jego wymiany. Zastanawiam się, może ktoś wie, czy ściągając skrzynie i dwumasowe można dojść do wadliwego napinacza łańcucha rozrządu? Żeby wymienić łańcuch wiem że trzeba zwalić silnik ale może sam napinacz da się wymienić przy okazji dwumasy ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Grzegorz
- Rocznik: 2012
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDUC 245KM
Dojdzie do napinacza i całego rozrządu.
- Łukasz_1
- Forum Audi A6 / A7
na moje oko do dwumasy czy rozrządu trzeba wyjąć silnik bądź skrzynie. tak czy siak kupa roboty. Ale dobrze wiedzieć co mogą oznaczać te dziwne dzwięki. Ja gdzieś czytałem czy oglądałem że objawy zużytej dwumasy najbardziej słychać podczas gaszenia auta (takie metaliczne stuki).
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja miałem wyjmowaną skrzynie do remontu i przy okazji wyjętej skrzyni był wymieniany napinacz.
Od dwóch dni dźwięk na zimnym silniku zdecydowanie się wzmocnił i doszedł drugi -metaliczny dźwięk. Po zagrzaniu dźwięki są słabo słyszalny. Dwumasa jest na 100% bo słychać charakterystyczne stukniecie przy gaszeniu. Obstawiam rozrząd i dwumas.Dziwny zbieg okoliczności dwie rzeczy na raz . No ale bywa. Mam 161 tyś KM w głowie mi się tonie mieści – co za jakość . Nie ma na co czekać musze wymienić dwumas i rozrząd .
MCGregor76- jesteś pewien że da się wymienić kompletny rozrząd po ściągnięciu skrzyni, bez wyciągania silnika ? Zdecydowanie zmniejszyło by to koszty . Dwie pieczenie na jednym ogniu
Mam ten sam silnik co Ty. 3.0 CDUD 245 KM, quarto, s-tronik, diesel.
MCGregor76- jesteś pewien że da się wymienić kompletny rozrząd po ściągnięciu skrzyni, bez wyciągania silnika ? Zdecydowanie zmniejszyło by to koszty . Dwie pieczenie na jednym ogniu

- tobi71
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Bogdan
Mam ten sam silnik co Ty. A6 3.0 245 KM CDUC. Fachowcy zmienili mi rozrząd od strony skrzyni biegów. Silnika nikt nie ruszał.
A2 1.4 74 PS
A6 C6 2.7 TDI 190 PS
A6 C7 3.0 TDI 245 PS + Stage 1 269PS/589Nm
A6 C6 2.7 TDI 190 PS
A6 C7 3.0 TDI 245 PS + Stage 1 269PS/589Nm
-
- Forum Audi A6 / A7
Po wyjęciu skrzyni masz dostęp do całego rozrządu. Ja maiłem pozdejmowane wszystkie obudowy od rozrządu i wymienili mi tylko napinacz. Robota była w ASO Tam jest taka procedura , że wymieniają tylko wadliwy napinacz, pozostałe elementy rozrządu są tylko do przeglądu, taką informację dostałem z serwisu. Nie polecam nikomu takiej roboty bo po 40 tyś powoli znowu zaczyna odzywać się rozrząd.
W innym poście pytasz o rozrząd Febi. Śmiało możesz go zakładać, montowany jest on na pierwszy montaż do Audi.
W innym poście pytasz o rozrząd Febi. Śmiało możesz go zakładać, montowany jest on na pierwszy montaż do Audi.