Dzień dobry,
Od jakiegoś czasu walcze ze spalaniem oleju w A6C7 silnik CGLC. Generalnie mowimy tutaj o spalaniu 1l / 1000 - 1500km.
Auto działa poprawnie, nie wykazuje błędów. Robiłem plukanke, probowalem ceramizera, na turbo czysto. Wymieniony zostal tez dpf bo pewnie juz byl zapchany popiołem. Ostatnia deska przed remontem silnika to wlasnie odma.
W moim przypadku korek oleju odkrecony i pozostawiony na wlewie, po uruchomieniu silnika, tańczy... Czy mozecie powiedziec, jak byc powinno w tym silniku?
CGLC - spalanie oleju - odma?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Hubert
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.0TDI 140KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Re: CGLC - spalanie oleju - odma?
Nie wiem jak w cr ale w moim 2.0 pd korek tak podskakuje że prawie wypada, oleju na 10000km trzeba dolać od 0,5 do 1l. Wszystko zależy od tego jakie trasy robione, np po trasie 1500km na strzała z prędkościami 140-160km/h to może z 3 setki trzeba dolać, ale jak spokojnie bez pałowania to na 5000km może 1 setka. W moim przypadku więcej oleju wycieka z silnika niż spala :D Możesz wymienić odmę i zobaczyć czy coś to da, pozostaje że coś w silniku, tłoki, pierścienie, cylindry, głowica. Niestety bez rozebrania i remontu się nie obejdzie. Ewentualnie kamerką inspekcyjną obejrzeć jak wyglądają gładzie na cylindrach. bo to już dużo może powiedzieć.
Moje daily: Audi A6 C6 2006 2.0 TDI BRE "420k km na blacie"
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
Taty: 2017 SQ7 4M 4.0 V8 TDI CZAC
Nowy nabytek: Q5 8R 2.0 TDI CNHA
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Łukasz
- Rocznik: 2016
- Moje auto: A6 C7
- Silnik: 2.0 TDI 190KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
Często to wina odmy, warto się tym zająć by mieć pewność, jak coś to mam taką 100% sprawą, jak potrzeba pisz na priva.
LukaszRud
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Kamil
- Rocznik: 2012
- Silnik: 2.0TDI CGLC 177KM
- Napęd: Brak
Jak sprawdzic odmę w tym silniku cglc
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2014
- Silnik: 2.0 TDI 136KM
- Napęd: FWD
Podepnę się do tematu. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić zasadę działania tej membrany w odmie? Wszak sprężyna, która się tam znajduje właściwie odpycha membranę od króćca wylotowego z odmy więc powietrze tamtędy wydostaje się do dolotu i generalnie tak ma być. Chciałbym wiedzieć w jakiej sytuacji membrana przysysa się do króćca pokonując opór sprężyny i blokuje wylota gazów do dolotu. Turbina tworzy podciśnienie czy jak?