Witam. Podczas przeglądu wyszedł zły skład spalin. Trochę mnie to zaniepokoiło i szukam przyczyny. Z autem ogólnie wszystko wydaje się Ok oprócz ciężkiego odpalania (nie zawsze) zwłaszcza po postoju np. godzinnym od zgaszenia rozgrzanego auta. Do tej pory wymieniłem: świece, filtr powietrza, filtr paliwa, alternator i akumulator. Auto mam od 1.5 miesiąca, przejechałem około 1000km i jak do tej pory nie zauważyłem ubytku oleju ani żadnych objawów jego spalania. Diagnosta zasugerował zużycie katalizatorów. Poniżej wklejam zdjęcie pomiarów i może jest ktoś kto może coś doradzić. Zawyżone wartości to HC (powinno mieć max 100) u mnie prawie 400, CO (max 0,2) u mnie 0,38 i 0,37. Wartości jakie powinny być były sprawdzane w katalogu na stacji kontroli pojazdów. Jeżeli to faktycznie katalizatory to co z nimi zrobić? Jest możliwa regeneracja czy wymiana na nowe? Jeżeli nowe to czy mogą być takie uniwersalne dobrane pod pojemność silnika i przekrój rury czy tylko oryginał?
[ Dodano: 2020-01-05, 17:56 ]
Czy jest ktoś wstanie pomoc? Jak wygląda sprawa z wymianą katalizatorow? Są jakieś zamienniki?
[AUK 3.2 FSI] Zły skład spalin, pomoc w diagnozie
[AUK 3.2 FSI] Zły skład spalin, pomoc w diagnozie
Ostatnio zmieniony 16 lut 2020, 13:38 przez SlaVkoEG, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wielebyt ustaw auto
- Rocznik: 2021
- Moje auto: Nie mam
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak