[C6 2.4 BDW] wymiana oleju
[C6 2.4 BDW] wymiana oleju
Witam,
jestem nowy,więc wybaczcie wszelkie błędy z tematem itp.,
mam pytania związane z wymianą oleju w tym silniku:
motor serwisowo zalany jest oil 0W 40 i taki jest od startu,
poprzez wszystkie wymiany,
zapoznałem się z tematami na forum i zauważylem,że większość w V6,posiada olej
5W 30-czy mam zmienić parametry oleju?,proszę doradzcie.
iiii jeszcze jedno pytanko..,chciałbym zmienić olej w moim aucie,rozumiem,ze należy
wymienić wkład filtra z uszczelką,ale czy podczas wlewania tradycyjnie oleju,nie trzeba
dodatkowo zalać obudowy w której znajduje się wkład filtra?,pewnie po wymianie oleju i
starcie silnika jest on przez kilka sekund niedosmarowany..
proszę o wszelkie podpowiedzi,nie chciałbym spartolić tego silnika,auto ma zrobione
niecałe 80tyś(pełma dok.serwisowa) i jestem z niego bardzo zadowolony,,
chociaż na zimnym silniku przez parę sekund,leciutko słychać któreś z kółeczek na
wielorowku(pas zmieniłem),lecz to nie jest problem.
jestem nowy,więc wybaczcie wszelkie błędy z tematem itp.,
mam pytania związane z wymianą oleju w tym silniku:
motor serwisowo zalany jest oil 0W 40 i taki jest od startu,
poprzez wszystkie wymiany,
zapoznałem się z tematami na forum i zauważylem,że większość w V6,posiada olej
5W 30-czy mam zmienić parametry oleju?,proszę doradzcie.
iiii jeszcze jedno pytanko..,chciałbym zmienić olej w moim aucie,rozumiem,ze należy
wymienić wkład filtra z uszczelką,ale czy podczas wlewania tradycyjnie oleju,nie trzeba
dodatkowo zalać obudowy w której znajduje się wkład filtra?,pewnie po wymianie oleju i
starcie silnika jest on przez kilka sekund niedosmarowany..
proszę o wszelkie podpowiedzi,nie chciałbym spartolić tego silnika,auto ma zrobione
niecałe 80tyś(pełma dok.serwisowa) i jestem z niego bardzo zadowolony,,
chociaż na zimnym silniku przez parę sekund,leciutko słychać któreś z kółeczek na
wielorowku(pas zmieniłem),lecz to nie jest problem.
ja mam najechane 60 000 i leje Castrol Edge 5W-30
Generalnie powinien byc olej spelniajacyVolkswagen Oil Standard VW503.00
ktory zostal zastapiony jakis czas temu na VW504.00
Generalnie powinien byc olej spelniajacyVolkswagen Oil Standard VW503.00
ktory zostal zastapiony jakis czas temu na VW504.00
Mysle ze powinienes poprostu zalac nowy olej bez kombinacjipewnie po wymianie oleju i
starcie silnika jest on przez kilka sekund niedosmarowany
-
- Forum Audi A6 / A7
Ja na twoim miejscu zdecydowałbym sie na Valvoline.Jest naprawde super olejem.Zobacz sobie na stronce www.valvoline.pl jaki pasuje do Ciebie olej.
[ Dodano: 2010-09-26, 12:53 ]
Valvoline SynPower 5w30 to idealny olej do twojego autka.Pozdrawiam
[ Dodano: 2010-09-26, 12:53 ]
Valvoline SynPower 5w30 to idealny olej do twojego autka.Pozdrawiam
- progressowy
- Forum Audi A6 / A7
Moj, przez poprzedniego właściciela zalany został castrol edg sport 0w40. Po odpaleniu po nocy cichutko. 5tys km od wymiany nie zauważyłem na bagnecie ubytku.
I chyba taki będę zalewał dalej. Oczwiście kupiony z pewnego zrodła. Nie allegro i nadzwyczaj tanio!
Tak na marginesie ile kosztuje w ASO literek oleju ktory leją do C6 BDW?
I chyba taki będę zalewał dalej. Oczwiście kupiony z pewnego zrodła. Nie allegro i nadzwyczaj tanio!
Tak na marginesie ile kosztuje w ASO literek oleju ktory leją do C6 BDW?
Było c5 i c6 z motorami 2.4.
Jest O1 1,9tdi
Jest O1 1,9tdi
"elegancko"???gembas pisze:Ja tez zalewam zawsze 0W40 z tym ze Mobil 1 i silniczek chodzi elegancko.........
Ten olej ma specyfikacje ktora nie jest dokladnie do tego silnika a ze dziala to inna sprawa oto co jest na naklejce na MOBIL 1 - 0W40
Meets:
ACEA A3/B3, A3/B4; API SM/CF
Approved:
VW 502 00/505, Mercedes Benz 229.3/229.5, BMW Longlife 01, Opel GM LL-A-025/B-025, Porsche A40.
Jesli ma byc Mobil to :Mobil 1 ESP 5W/30
Zas filtr oleju polecam Mann HU 722 Z
- progressowy
- Forum Audi A6 / A7
Zatem z Twoich wypowiedzi wynika,że olej wymieniasz co roku a filtr co dwa lata lub 30tys km -dziwne. :shock:gembas pisze:Jezdze 4 lata n tym oleju(oczywiscie co roku wymieniam) i silnik nie bierze ani grama oleju..........
Ja nigdy nie dopuszcze do tego aby natrachac na jednym oleju 30tys km!!! Widziałem juz silniki ktore sypneły sie przez olej w longlife.
Jest O1 1,9tdi
Jest O1 1,9tdi
- progressowy
- Forum Audi A6 / A7
Banalne pytanie ale nie jestem pewien czy ten olej: http://www.castrol.com/castrol/productd ... Id=7028275 spełnia norme 503 i 504? Ma w opisie 502/505.
Jest O1 1,9tdi
Jest O1 1,9tdi
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
nie spełnia ale popatrz tu:
http://www.castrol.com/castrol/iframe.d ... Id=7060743
http://www.castrol.com/castrol/iframe.d ... Id=7060743
- progressowy
- Forum Audi A6 / A7
Nie spelnia wyzszej tylko dlatego ze numerek wiekszy. Tak jak podaja koledzy na linkach :
1. Zwykly serwis czyli Miesiące max. 12 lub Km max. 15000 wtedy
Zalecany Edge 5W-30
Dobry Edge Sport 0W-40
2. Long-life serwis (Flexible) czyli Miesiące max. 24 lub Km max. 30000 wtedy
Tylko Edge 5W-30
I podobnie mobil.
Dodatkowo kiedy kupuje olej na sieci (Kilka sklepow) wpisuje nr rej i odrazu wyskakuje jakie mam auto (pojemnosc rok produkcji itd.) wtedy podaja jakie filtry jaki olej i czy to castrol czy mobil zawsze 5w30 Long-life
1. Zwykly serwis czyli Miesiące max. 12 lub Km max. 15000 wtedy
Zalecany Edge 5W-30
Dobry Edge Sport 0W-40
2. Long-life serwis (Flexible) czyli Miesiące max. 24 lub Km max. 30000 wtedy
Tylko Edge 5W-30
I podobnie mobil.
To Bardzo dziwne pytalem w serwisie przed wymiana co leja do nowego odpowiedz 5w30 long-life.kociamba pisze:motor serwisowo zalany jest oil 0W 40 i taki jest od startu
Dodatkowo kiedy kupuje olej na sieci (Kilka sklepow) wpisuje nr rej i odrazu wyskakuje jakie mam auto (pojemnosc rok produkcji itd.) wtedy podaja jakie filtry jaki olej i czy to castrol czy mobil zawsze 5w30 Long-life
cześć,post kolegi mnie przekonał,wlałem castrola 5W30,tym bardziej,że rok temu zmieniałem w serwisie w moim mieście i serwisant bez ceregieli mówi,..lejemy 5W30,nie zgodziłem się ..zostało 0W40mobil,ale miny mieli dziwne.poprzedni właściciel był wyznawcą pt.serwis prawdę ci powie i nie zadawał pytań w stylu;a dlaczego taki olej.badi pisze:To Bardzo dziwne pytalem w serwisie przed wymiana co leja do nowego odpowiedz 5w30 long-life.
- progressowy
- Forum Audi A6 / A7
Skoro jesyesmy przy olejach. Czy ktos z Was kupwał u tego sprzedawcy? : http://moto.allegro.pl/castrol-slx-vw-a ... 31885.html
Na wiosne chce wymienic olej dlatego rozgladam sie nie tylko czymś tanszym ale i z pewnego zródła.
Na wiosne chce wymienic olej dlatego rozgladam sie nie tylko czymś tanszym ale i z pewnego zródła.
Jest O1 1,9tdi
Jest O1 1,9tdi
-
- Forum Audi A6 / A7