Warkot silnika przy odpalaniu na zimnym
Według ETKI są. Dzwoniłem do serwisu i po VIN podali mi nr części. Na stronie ETKI online też są dwie sztuki w pod pokrywą odmy. Na schemacie nr 8
http://pl.realoem.me/Audi/RDW/A6/2007/4 ... 3/103015#9
http://pl.realoem.me/Audi/RDW/A6/2007/4 ... 3/103015#9
Miałem podobne objawy.
Terkotało sporadycznie raz rano raz w ciągu dnia nie było na to zasady. Raz 2 sekundy a raz 10 i przestawało.
Zapoznaj się z moim tematem może znajdziesz jakieś wspólne elementy.
-bdw-24-177-km-czy-objawy-wskazuja-na-r ... t89735.htm
Z autopsji obstawiam napinacz łańcucha rozrządu górny lewy lub prawy.
Terkotało sporadycznie raz rano raz w ciągu dnia nie było na to zasady. Raz 2 sekundy a raz 10 i przestawało.
Zapoznaj się z moim tematem może znajdziesz jakieś wspólne elementy.
-bdw-24-177-km-czy-objawy-wskazuja-na-r ... t89735.htm
Z autopsji obstawiam napinacz łańcucha rozrządu górny lewy lub prawy.
Dzięki. Zapoznałem się. Na razie zrobię te zaworki. Dziś kurier dostarczył. 245zł wyszło za 2 szt. Zaczynam w sobotę. Pstrykne kilka zdjęć. U siebie sam robiłeś wymianę napinaczy, czy ktoś Ci pomagał? Ile czasu to zajęło? Mam w domu garaż i trochę narzędzi. Zawsze sam dłubię w autach. Skoro Ty dałeś radę to i ja też sobie poradzę 

Cześć
Wczoraj wymieniłem zaworki olejowe. Zrobiłem kilka zdjęć.
![Obrazek]()
Po zdjęciu kolektora trzeba usunąć piach z zakamarków. Ja zrobiłem taki patent na rurę odkurzacza.
![Obrazek]()
Przed odkręceniem pokrywy odmy spuszczamy borygo, bo tam są kanały chłodzenia.
![Obrazek]()
Po wykręceniu zaworków i sprawdzeniu, jeden z nich miał wyraźne problemy z otwieraniem. Wciskając odczułem zacinanie się. Test szczelności też źle wypadł. Jeden przepuszczał olej. Po kilkunastu sekundach olej zniknął.
![Obrazek]()
Nawet przepłukanie benzyną nic nie dało. Nadal przepuszczał.
Zamontowałem nowe.
Przed złożeniem kolektora dolotowego, przepłukałem go benzyną. Dużo syfu wypłynęło. Rurki odmy też wypłukałem.
Po odpaleniu silnika na razie cisza, ale poczekam z pełną opinią tydzień. Czy będzie grzechotać, czy nie.
Podpiąłem kabel i sprawdziłem grupy 91 92 93
![Obrazek]()
![Obrazek]()
Proszę o opinię, czy góra kwalifikuje się do wymiany?
pozdrawiam Bono
Wczoraj wymieniłem zaworki olejowe. Zrobiłem kilka zdjęć.
Po zdjęciu kolektora trzeba usunąć piach z zakamarków. Ja zrobiłem taki patent na rurę odkurzacza.
Przed odkręceniem pokrywy odmy spuszczamy borygo, bo tam są kanały chłodzenia.
Po wykręceniu zaworków i sprawdzeniu, jeden z nich miał wyraźne problemy z otwieraniem. Wciskając odczułem zacinanie się. Test szczelności też źle wypadł. Jeden przepuszczał olej. Po kilkunastu sekundach olej zniknął.
Nawet przepłukanie benzyną nic nie dało. Nadal przepuszczał.
Zamontowałem nowe.
Przed złożeniem kolektora dolotowego, przepłukałem go benzyną. Dużo syfu wypłynęło. Rurki odmy też wypłukałem.
Po odpaleniu silnika na razie cisza, ale poczekam z pełną opinią tydzień. Czy będzie grzechotać, czy nie.
Podpiąłem kabel i sprawdziłem grupy 91 92 93
Proszę o opinię, czy góra kwalifikuje się do wymiany?
pozdrawiam Bono
Ostatnio zmieniony 30 wrz 2017, 18:05 przez bono2000, łącznie zmieniany 2 razy.
Witam.
Właśnie martwi mnie ta różnica w grupie 93. Da się to skorygować? Czy już łańcuchy wyciągnięte i tylko wymiana pomoże?
Dziś piąte odpalenie silnika z rana po wymianie zaworków i cisza
Startuje miękko, no i olej na bagnecie trzyma się na jednakowym poziomie. W końcu niemiaszki po coś te zawory wstawili...
Pozdrawiam
Bono
Właśnie martwi mnie ta różnica w grupie 93. Da się to skorygować? Czy już łańcuchy wyciągnięte i tylko wymiana pomoże?
Dziś piąte odpalenie silnika z rana po wymianie zaworków i cisza

Pozdrawiam
Bono