Witam
Jak w temacie, świeca wygląda ładnie, na VCDS pokazuje wypadanie zapłonów, czy to może by uszkodzony cylinder czy raczej zawory ciśnienie to w okolicach 8 bar na pozostałych około 12, na zimnym jak przegazuje to mam wrażenie jak by zawory zagrały czasami, macie jakieś pomysły jakie są objawy uszkodzonego nikasilu w cylindrze ?
Bede wdzieczny za każdą sugestie.
Pozdrawiam
zrób próbe cisnieniowa na rozgrzanym silniku, wlej troszke oleju silnikowego do cylindra tam gdzie jest 8 bar i jak cisnienie wzrosnie to masz cos z pierscieniami, jak zostanie na tym samym poziomie to zawory.
Witam po przerwie
wykonałem ten test i wyszło w okolicach 20 bar :O moim zdaniem jest to nie miarodajne ponieważ jeżeli zawory są trochę rozszczelnione to olej też je uszczelni, a poza tym gdyby były pierścienie to chyba by palił olej na tym cylindrze przynajmniej mi tak się wydaje, a świeca jest ładnie wypalona nie ma śladu olej z tłumika również ani śladu dymu, moje pytanie brzmi czy możliwe że przez syf na zaworach one się trochę rozszczelniły ? no i jak objawia się zużyty nikasil na gładzi cylindrowej ? dzisiaj biore sie za czyszczenie dolotu i zobaczymy czy da to jakieś pozytywne efekty
Pozdrawiam
[ Dodano: 2013-08-15, 16:47 ]
Witam
Jestem juz po czyszczeniu zaworów, a wyglądały one tak-
bardzo przydatny okazał się płyn do mycia felg kwaśny, zalewałem po kolei na pozamykane zawory, i po około 1 godz. wszystko puszczało zawory jak nowe... resztę odsysałem
Niestety niewiele to pomogło w kwestii wypadania zapłonów na 4 cyl, pozostaje zdjąć głowice ale to dopiero jak auto wróci od lakiernika.