Przepływomierz wymiana A6 C6 4.2 BAT
Przepływomierz wymiana A6 C6 4.2 BAT
Jak wygląda wymiana przepływomierza A6 C6 4.2 BAT i jak sprawdzić czy stary jest uszkodzony ?
Przepraszam za arecheo, ale temat pasuje dobrze do mojego pytania.
Więc VCP pokazuje, że mam błędy w sterowniku silnika, ESP oraz skrzyni, wszystkie wskazujące na mass floow poniżej dolnego zakresu. To by wskazywało, że przepływka umiera. Chciałbym to potwierdzić, więc dynamicznie podejrzałem logi kanału 3 sterownika silnika, wskazania przepływki na wolnych to około 5g/s przy 4tyś to około 25g/s. Z tego co mi się wydaje to wiele za mało dla silnika 4,2 (do tego błędy o niskim wskazaniu).
Czy mam rację ?
Więc VCP pokazuje, że mam błędy w sterowniku silnika, ESP oraz skrzyni, wszystkie wskazujące na mass floow poniżej dolnego zakresu. To by wskazywało, że przepływka umiera. Chciałbym to potwierdzić, więc dynamicznie podejrzałem logi kanału 3 sterownika silnika, wskazania przepływki na wolnych to około 5g/s przy 4tyś to około 25g/s. Z tego co mi się wydaje to wiele za mało dla silnika 4,2 (do tego błędy o niskim wskazaniu).
Czy mam rację ?
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Sławek
- Rocznik: 2009
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0T CREH 340KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
Siema dziś robiłem logi, dynamiczne i przy ok 4000 tys mam ok 165g/s, ale pod obciążeniem oczywiście. Jeśli sprawdzałeś na postoju tylko wciskająć gaz to nie wiele to powie, ale taka wartość mogłaby być poprawna. Sam oczywiście nie jestem pewny czy mam sprawną przepływkę bo próbuję uporać się, z wyskakującym błędem ESP i CHECK
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
chyba zgubiłęś jakieś 0. Albo obejrzałeś wskazanie przy niewciśnietym pedale gazu, lub lekko wcisnetym itp.Lukasow pisze:4tyś to około 25g/s.
jw. sprawdza się odczyt przy 6000, dlatego log robi się do 6200-6300. Dodatkowo sprawdza się też wtedy odczyt grupy 033 i sprawdza czy wykres przepływki jest wmiare równy.obsession pisze:Siema dziś robiłem logi, dynamiczne i przy ok 4000 tys mam ok 165g/s, ale pod obciążeniem oczywiście. Jeśli sprawdzałeś na postoju tylko wciskająć gaz to nie wiele to powie, ale taka wartość mogłaby być poprawna. Sam oczywiście nie jestem pewny czy mam sprawną przepływkę bo próbuję uporać się, z wyskakującym błędem ESP i CHECK