Witam,
Mam problem ze swoja A6 2.4 benzyna w automacie.
Do tej pory palił mi w mieście ok.15l i prowadził się świetnie ale od pewnego czasu pali ok.22l przy bardzo delikatnej jeździe. Oprócz tego przestała działać klimatyzacja i czasami silnik pracuje nierówno na wolnych obrotach( minimalne odchylenia ale odczuwalne w środku)
Co może być powodem???? ÂŻadne kontrolki ani komunikaty nie wyskoczyły.
[ BDW 2.4 177 KM] PROBLEM A6 2.4 BENZYNA AUTOMAT
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Skrzynia: Manual
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysiek
- Rocznik: 2014
- Moje auto: A7 4G
- Nadwozie: Liftback
- Silnik: 2.0.TDI 177KM
- Skrzynia: S-tronic
Po kolejnym odpaleniu pojawił się 'Check engine'. Wygląda chyba na coś poważniejszego
co wy na to? rozrząd?
[ Dodano: 2014-01-12, 09:23 ]
Po podłączeniu kompa najgorsze przypuszczenia niestety się sprawdziły - napinacz łańcucha rozrządu
Mój mechanik potwierdził, że to pierwsze oznaki wskazujące na potrzebę wymiany rozrządu. Po skasowaniu błędu i ponownym uruchomieniu silnika niepokojące drgania silnika ustały i błąd nie wrócił. Potencjalne koszty wymiany rozrządu i naprawy klimatyzacji (ostatnimi czasy tylko mocno grzała) wymusiły szybkie pozbycie się problemu - przyspieszyły decyzję o zmianie auta, które planowałem zakupić w przyszłym roku. Ciekawostka: usunięcie obu problemów to koszt 2/3 aktualnej wartości rynkowej auta w moim miejscu zamieszkania.
Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem A6 C6 Avant 2.0 TDI S-Line z końca 2010r
Szkoda że nie udało mi się pomóc użytkownikom forum - poszedłem na łatwiznę zrzucając problem na innych...

[ Dodano: 2014-01-12, 09:23 ]
Po podłączeniu kompa najgorsze przypuszczenia niestety się sprawdziły - napinacz łańcucha rozrządu

Od wczoraj jestem szczęśliwym posiadaczem A6 C6 Avant 2.0 TDI S-Line z końca 2010r