Witam.
Mam takie pytanie odnośnie płukanki, chciałbym ją wykonać bo jednak już 260tys na budzie i trochę pewnie się tego uzbierało w silniku, zważywszy że było jeżdżone na Long Life.
Mój mechanik powiedział mi że nie ma sensu dolewać płukanki do wyjeżdżonego oleju tylko żeby spuścić stary, nalać najtańszego rzadkiego, dolać płukanki i przejeździć na tym jednym ciągiem z 50km i wtedy znowu spuścić całość i zalać normalnym olejem.
Co o tym sądzicie?
Z góry dziękuję za odpowiedź
[ BDW 2.4 177 KM] Płukanka silnika, jak zrobić
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Ryszard
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7TDI 163KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
Czy płukanka z Motula to dobra płukanka czy raczej szit?z.daniel pisze:kup płukankę - dobrą, odkręć korek - wlej płukankę. zakręć korek. uruchom silnik i zostaw na 10-15min na biegu jałowym, wyłącz silnik.
odkręć korek i zlej stary olej. wymień filtr. ... resztę już znasz
jeżeli przejeździsz z 50 km z płukanką możesz narobić sobie kłopotu.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ALG 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Ja użyłem płukanki LM. Masz niemały silnik wiec lepiej kupić większe opakowanie - ok 27 zł.
dokładna instrukcję użycia masz na opakowaniu, ale o ile dobrze pamiętam to silnik powinien chodzić ok 10 minut. U siebie nie wlewałem do głowicy tylko bezpośrednio do misy przez bagnet. Lałem do starego oleju. Po płukance i wymianie zaczął lepiej pracować. Oczywiście wymiana filtra oleju obowiązkowa.
dokładna instrukcję użycia masz na opakowaniu, ale o ile dobrze pamiętam to silnik powinien chodzić ok 10 minut. U siebie nie wlewałem do głowicy tylko bezpośrednio do misy przez bagnet. Lałem do starego oleju. Po płukance i wymianie zaczął lepiej pracować. Oczywiście wymiana filtra oleju obowiązkowa.
-
- Forum Audi A6 / A7
Dzięki za poradę. Filtr zawsze wymieniam przy każdej wymianie oleju więc to nie problem. Czy ktoś z was ma sprawdzonego sprzedawcę oleju Motul bo na taki chce teraz zmienić i nie wiem gdzie się zaopatrywać, InterCars ma trochę wysokie ceny.Pioter211 pisze:Ja użyłem płukanki LM. Masz niemały silnik wiec lepiej kupić większe opakowanie - ok 27 zł.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Piotr
- Rocznik: 1998
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.8 ALG 193KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna+LPG
- Kontakt:
Ja kupowałem w www.galonoleje.pl i nie było żadnych problemów.