Kolejność cylindrów Audi A6 C6
-
- Forum Audi A6 / A7
Kolejność cylindrów Audi A6 C6
Witam. Proszę o pewną informację dotyczącą kolejności cylindrów w Audi A6 C6 2005 r.
2.4 v6 177 km. Na komputerze wyskoczył mi komunikat- wypadanie zapłonów cylinder 2. Wymieniłem cewkę i niestety nic nie pomogło. Schemat kolejności podał mi mechanik:
tył auta
3-6
2-5
1-4
przód auta
Według tego schematu wymieniłem cewkę. I teraz albo wymieniłem na złym cylindrze albo to coś innego. Auto posiada LPG. Usterka jest i na PB i na LPG.
Nierówna praca na wolnych obrotach, zarzucanie silnikiem(trzęsie autem), pod obciążeniem miga check i chyba odłącza jeden gar. Proszę o szybką pomoc.
2.4 v6 177 km. Na komputerze wyskoczył mi komunikat- wypadanie zapłonów cylinder 2. Wymieniłem cewkę i niestety nic nie pomogło. Schemat kolejności podał mi mechanik:
tył auta
3-6
2-5
1-4
przód auta
Według tego schematu wymieniłem cewkę. I teraz albo wymieniłem na złym cylindrze albo to coś innego. Auto posiada LPG. Usterka jest i na PB i na LPG.
Nierówna praca na wolnych obrotach, zarzucanie silnikiem(trzęsie autem), pod obciążeniem miga check i chyba odłącza jeden gar. Proszę o szybką pomoc.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- metyoo
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Metyoo
- Rocznik: 1993
- Moje auto: S4 C4
- Silnik: 2.0 130KM
- Paliwo: Benzyna
- Kontakt:
Jedynie V8 ma delikatnie inną numerację, boemilio1111 pisze:Tak, ale to jest silnik 3.2 a ja mam 2.4 V6 177 km
4 8
3 7
2 6
1 5
V6 jak wyżej koledzy podali.
To, że świece wymienione, nie znaczy że jest OK.
Podmień cewkę, sprawdź, jeśli to nie cewka, to przyjrzałbym się tej nowej świecy.
Jeśli to nie pomoże, do sprawdzenia jeszcze moduły zapłonowe, ale pewności nie mam,czy czasem nie ma wbudowanych w ECU...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Krzysztof
- Rocznik: 2005
- Moje auto: A6 C6
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
-
- Forum Audi A6 / A7
Kolejność faktycznie taka, sprawdziłem odłączając po kolei cewki, więc wykluczam cewki i świece. Pojawił się jeszcze jeden błąd:Uszkodzenie w obwodzie wtryskiwacza cylindra 1-cylinder 2 -stały. To chyba wtryski, ale to dwa? Znajomy mechanik mówił, że ten błąd mógł powstać po częstym wypadaniu zapłonu na 2 cylindrze i nie ma nic wspólnego z wtryskami. Sugerował mi winę gazu i żebym pojechał go przejrzeć, a w szczególności wtryski od gazu. Może coś w tym jest, co sądzicie? Nie napisałem wcześniej, że problem z wypadaniem zapłonu pojawił się najpierw na gazie i zaczęło szarpać przy przerzucaniu na gaz podczas jazdy. Wyłączyłem gaz i 2 tygodnie było spokoju, bo jeździłem na pb. Po 2 tygodniach pojawiły się objawy takie same jak na gazie. Teraz i na lpg i na pb jest problem, ale szybciej wyrzuca check na gazie.