Sklep Ipart
Tarcze, hamulce
Sklep Bestdrive
Sklep

[ BAT 4.2 334 KM] Klekotanie silnika przy jeździe na gazie.

Silniki benzynowe
KonradV8
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

[ BAT 4.2 334 KM] Klekotanie silnika przy jeździe na gazie.

Post autor: KonradV8 » 30 cze 2019, 23:15

EDIT: Jeździłem już dzisiaj, dzisiaj problem zniknął dosłownie. Lampka się nie świeci , nie trzęsie budą ale nie ukrywam, że mnie to niepokoi.

Witam, kilka dni temu zaobserwowałem dziwny problem, zaczęło się od tego, że jechałem autostradą stałą prędkością na gazie i nagle zapaliła się kontrolka, że niski poziom oleju, okej zjechałem i dolałem (LIQUI MOLY 5W40 TOP TEC (samochód przebieg 270 000), żadnego klekotania wtedy nie było. Po wlaniu oleju przejechałem kilka kilometrów i zapaliła się kontrolka silnika. Podjechałem na kolejny dzień na diagnostykę, podłączyli komputer i okazało się, że coś z modulatorem, zła mieszanka. Skasowali błąd i wszystko grało dokładnie tydzień. Dzisiaj kilka godzin temu jak przed każdym poniedziałkiem pojechałem zalać gaz. Zapaliły się wszystkie lampki na przełączniku tak jak zawsze, przejechałem kilka kilometrów a tu nagle wydarzyło się to: (napisze w kolejności):
1. Kontrolka silnika zaczyna mrugać, na razie bez sygnału dźwiękowego.
2. Silnik zaczyna dziwnie klekotać. (Przy większych obrotach przestaje ale buja dziwnie całym przodem), aż takie dziwne uczucie mam w kierownicy jakby wspomaganie było 10 razy mocniejsze.
3. Lampka silnika przestaje mrugać i zapala się na stałe.
4. Przełącznik gazowy zaczyna pikać i mruga dziwnie cały czas.
5. Podczas jazdy po przełączeniu spowrotem na gaz dalej klekocze silnik.
6. Po wyłączeniu samochodu jak odpalam na benzynie gdy gaz jest wgl wyłączony żadnego klekotania nie ma.

Nie wiem czy ma to coś wspólnego z tym epizodem z olejem tydzień temu czy coś innego. Ja mam takie wrażenie jakby nie dostawał gazu i się jakoś tak dławi i próbuje cały czas się przełączyć na gaz jadąc na benzynie ale z kolei jak jade na gazie i jest ten klekot i podczas jazdy wyłącze gaz to i tak jest klekotanie.

Czy ktoś tak miał? Prosze o pomoc. Jestem nowy na tym forum, nie wiem czy taki temat gdzieś jest czy nie. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Ostatnio zmieniony 01 lip 2019, 12:40 przez KonradV8, łącznie zmieniany 1 raz.

vril
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7

Post autor: vril » 01 lip 2019, 10:38

mam podobny problem przy prędkości ok 180 km/h
czy to na gazie czy to na benzynie
miga check, silnik nierowno pracuje jak by wypadl zaplon, szarpie budą, traci moc. Przewaznie gdy zwolnie do 120 - wszystko wraca do normy, czasami musze jednak sie zatrzyzmac.
Komputer nie pokazuje blędów :/

zwonko
Forum Audi A6 / A7
Forum Audi A6 / A7
Imię: Janusz
Rocznik: 1999
Moje auto: A6 C5
Nadwozie: Avant
Silnik: 2.4 136KM
Napęd: Quattro
Skrzynia: Manual
Paliwo: Benzyna+LPG

Post autor: zwonko » 12 lip 2019, 20:48

Twój problem jest zupełnie inny a nei podobny. Przede wszystkim sprawdz czy jezdzac te 180 na Pb z zakreconym LPG tez jest problem.
Swoją drogą zalecam po prostu nie jeździć 180. Dopuszczalna predkosc na polskich autostradach to 140.
Możesz też zrobić logi.

ODPOWIEDZ

Wróć do „A6 C6 (2004-2011)”

opony samochodowe opony samochodowe hamulce
części samochodowe ucando.pl
części samochodowe iparts.pl części samochodowe motostacja