[ BDW 2.4 177 KM] Jaka tepmeratura ?
[ BDW 2.4 177 KM] Jaka tepmeratura ?
Witam,dosyc niedawno stalem sie posiadaczem autka z w/w silnikiem,mam pytanie,moze jest ono banalne ale zauwazylem ze temperatura rzadko osiaga u mnie 90 stopni a np w trasie ciagle stoi delikatnie ponad 70.Jak duzo pojezdze w miescie to podskoczy chwle na 90 ale potem spada.Jak jest u was cy to normalne czy mam gdzies szukac przyczyny np czujnik,termostat...
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Damian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.6 ABC 150KM
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Diesel
- Kontakt:
nie zawsze wyskakuje błąd czujnika
czasami wyjdzie, że jest usterka ale wskazania temp już są podstawą żeby stwierdzić, że coś nie jest prawidłowo - czujnik lub termostat
przeważnie jest to czujnik
żeby sprawdzić dokładnie termostat musiałbyś go wykręcić a to już jest trochę roboty bo trzeba odkręcić górny kolektor i go unieść
w ASO twierdzą, że uszczelki pod kolektorem są jednorazowe i po każdym jego odkręceniu wymienić na nowe
poza tym trzeba uważać żeby dokładnie ustawić kolektor z powrotem równo ponieważ delikatne przesunięcie może powodować blokadę dźwigienek od klapek w dolnych kolektorach dolotowych
dlatego zacznij od czujnika - ja na allegro kupiłem swój za 25 zł z przesyłką pół roku temu
czasami wyjdzie, że jest usterka ale wskazania temp już są podstawą żeby stwierdzić, że coś nie jest prawidłowo - czujnik lub termostat
przeważnie jest to czujnik
żeby sprawdzić dokładnie termostat musiałbyś go wykręcić a to już jest trochę roboty bo trzeba odkręcić górny kolektor i go unieść
w ASO twierdzą, że uszczelki pod kolektorem są jednorazowe i po każdym jego odkręceniu wymienić na nowe
poza tym trzeba uważać żeby dokładnie ustawić kolektor z powrotem równo ponieważ delikatne przesunięcie może powodować blokadę dźwigienek od klapek w dolnych kolektorach dolotowych
dlatego zacznij od czujnika - ja na allegro kupiłem swój za 25 zł z przesyłką pół roku temu
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Tomek
- Rocznik: 2005
- Silnik: 3.0 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
Re: Jaka tepmeratura ?
U mnie bylo tak samo zkonczylo sie wymiana termostatu koszt ok.270zl w ASO plus robota kolektor do uniesiienia wiecej w tym temacieprostacz pisze:Witam,dosyc niedawno stalem sie posiadaczem autka z w/w silnikiem,mam pytanie,moze jest ono banalne ale zauwazylem ze temperatura rzadko osiaga u mnie 90 stopni a np w trasie ciagle stoi delikatnie ponad 70.Jak duzo pojezdze w miescie to podskoczy chwle na 90 ale potem spada.Jak jest u was cy to normalne czy mam gdzies szukac przyczyny np czujnik,termostat...
a6-c6-problem-z-temperatura-vt6993,15.htm
- Adxs
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adam
- Rocznik: 2009
- Silnik: 2.8 FSI 220KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Kontakt:
Kolego nie masz raczej co patrzeć... Powiedz mi czy na postoju masz te 85st chociaz ?
Nie dam sobie ręki uciąć ale moim zdaniem termostat - miałem to samo...
Nie dam sobie ręki uciąć ale moim zdaniem termostat - miałem to samo...
kontakt administratora:
Polecam!
Polecam!
Dokładnie jest tak jak opisałeś ,podczas jazdy jest ok 70-80st.na postoju jak się zagrzeje 90st. następnie podczas jazdy spada do 70-80.Myślę że to jednak termostat0x4B25A pisze:mario-975, opisz w jaki sposób zachowuje się temperatura... przykładowo, jak jedziesz to spada, a jak stajesz to rośnie... itd...

Mody za przyzwoleniem mojej żonki :
0x4B25A, też mam takie obawy,poczekam jeszcze trochę i zabiorę się za niego
wracając do mojego poprzedniego pytania-czy jest możliwość sprawdzenia samego czujnika?Podłączę jeszcze dla pewności VCDS-a jeżeli temperatura będzie taka jak na zegarach to na bank termostat siada
No chyba że jest układ zapowietrzony(wymieniałem latem nagrzewnicę) jest jakiś sposób na 100% odpowietrzenie-z tego co się orientuje to powinien się odpowietrzyć samoczynnie.

Mody za przyzwoleniem mojej żonki :