[ BPJ 2.0 170 KM] Grechotanie na zimnym silniku
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Adrian
- Rocznik: 2006
- Moje auto: A6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.7 TDI
- Napęd: FWD
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna
[ BPJ 2.0 170 KM] Grechotanie na zimnym silniku
Witam. Mam taki problem że po odpaleniu silnika przez kilka sekund coś grzechocze w silniku. Rozrząd z łańcuchem wymieniony. Co jeszcze musiałbym sprawdzić bo już nie mam pomysłów. Auto od 3 miesięcy jeździ po mechanikach i nic nie wiedzą. Możliwe że u mnie są klapy wirowe i one tak halasuje? 

-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Marcin
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 1.9TDI 131KM
- Paliwo: Diesel
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 2005
- Silnik: 2.0 170KM
Hej, proponuje sprawdzić pompę oleju i zrobić pomiar ciśnienia oleju na zimnym i ciepłym oleju...
To, że wymieniłeś łańcuch i napinacz nie znaczy, że jest on dobrze napięty. Poczytaj jakie spustoszenie robi w tym silniku uszkodzona pompa oleju lub jej napęd
To, że wymieniłeś łańcuch i napinacz nie znaczy, że jest on dobrze napięty. Poczytaj jakie spustoszenie robi w tym silniku uszkodzona pompa oleju lub jej napęd

Było A6 C5 1.8T:
stage1 189KM 280Nm :D
Jest A6 C6 2.0T:
stage1 215KM 320Nm
stage2 280KM 400Nm
Jest A6 C6 2.0T:
stage1 215KM 320Nm
stage2 280KM 400Nm
-
- Forum Audi A6 / A7
To też brałem pod uwagę ale mechanik twierdzi że pompa jest ok. Najlepsze jest to że nawet do niej pewnie nie zajrzał. Teraz mam u drugiego a w sumie trzeciego magika, może on coś zaradzi. Wspomniał o klapach wirowych, ale nie wiem czy trafił. W tym tygodniu mam nadzieję że się czegoś pozytywnego dowiem. Ma rozbierać górę i sprawdzać po kolei. Dam znać jak znajdzie przyczynę. Pozdrawiam
- Suja2
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Daniel
- Rocznik: 2008
Uwierz mi nie jest lepiej.. Przerabiałem wymianę silnika i to nie są łatwe i tanie sprawy.
Lepiej znaleźć tą przyczynę..
może warto jeszcze raz ten łańcuch sprawdzić?
Do pompy żeby zajrzeć to trzeba opuścić sanki żeby miska z taką plastikową grodzią w środku wyszła bez problemu.
Co mechanik to będzie kolejna teoria, więc lepiej poszukać kogoś z polecenia kto zajmuje sie Audi, wie co boli BPJta i posprawdza wszystko.
Lepiej znaleźć tą przyczynę..
może warto jeszcze raz ten łańcuch sprawdzić?
Do pompy żeby zajrzeć to trzeba opuścić sanki żeby miska z taką plastikową grodzią w środku wyszła bez problemu.
Co mechanik to będzie kolejna teoria, więc lepiej poszukać kogoś z polecenia kto zajmuje sie Audi, wie co boli BPJta i posprawdza wszystko.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Wielebyt ustaw auto
- Rocznik: 2021
- Moje auto: Nie mam
- Nadwozie: Inne
- Silnik: 4.2 360KM
- Napęd: Brak
- Skrzynia: Brak
- Paliwo: Brak
Nie zajrzał bo pewnie ciśnienie w normie, ale przecież mogłeś zlecić zrzucenie misy, obejrzałby wałki, stanposejdon pisze:Najlepsze jest to że nawet do niej pewnie nie zajrzał.
łańcucha, a przy okazji wymył i wtedy miałbyś przynajmniej jeden ważny punkt sprawdzony.Mechanik sam z siebie nie będzie tego robił bo jest to trochę pracy i nie chce później usłyszeć :300zł i nienaprawione.
Ale decyzja należy do Ciebie.
-
- Forum Audi A6 / A7
Miałem u jednego z polecenia co tylko audi robi.i poległ. Stwierdził że to wariator, że niby schodzi z niego olej i rano na zimnym zanim napompuje ciśnienie to rzezi. Jest to realne? Mało tego, dolal mi czegoś do silnika i kazał tak jeździć. Jutro zadzwonię do mechanika niech zwala miskę. Dzięki za zainteresowanie moim problemem
[ Dodano: 2020-03-25, 20:59 ]
A co do łańcucha to ma wszystko rozebrać, cała górę i wszystko sprawdzić. Bo ponoć hałas wydobywa się z góry silnika. Mi zaś wydałem się że z dołu. Ale tak jak pisałem zlecę zrzucenie miski. Pozdrawiam
[ Dodano: 2020-03-25, 20:59 ]
A co do łańcucha to ma wszystko rozebrać, cała górę i wszystko sprawdzić. Bo ponoć hałas wydobywa się z góry silnika. Mi zaś wydałem się że z dołu. Ale tak jak pisałem zlecę zrzucenie miski. Pozdrawiam
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Dawid
- Rocznik: 2005
Hej, zwalaj miskę bez gadania, to tak naprawdę powinien być pakiet startowy w tym silniku i mimo, że tam będzie wszystko ok to będziesz miał święty spokój i pewność, że silnika nie zajeździsz...
Tak jak kolega wyżej piszę, dodatkowo będziesz miał wszystko wyczyszczone co też jest bardzo ważne
Wyobraź sobię, że u mnie w silniku było wszystko ok, jeździłem rok czasu autem a po rozebraniu dołu silnika okazało się, że pompa wygląda tak:
Pozdro
Tak jak kolega wyżej piszę, dodatkowo będziesz miał wszystko wyczyszczone co też jest bardzo ważne

Wyobraź sobię, że u mnie w silniku było wszystko ok, jeździłem rok czasu autem a po rozebraniu dołu silnika okazało się, że pompa wygląda tak:
Pozdro
Było A6 C5 1.8T:
Jest A6 C6 2.0T:
stage1 215KM 320Nm
stage2 280KM 400Nm
Jest A6 C6 2.0T:
stage1 215KM 320Nm
stage2 280KM 400Nm
-
- Forum Audi A6 / A7