[ BDW 2.4 177 KM] Dziwne zachowanie silnika rano
[ BDW 2.4 177 KM] Dziwne zachowanie silnika rano
Ostatnio zauważyłem, że mój silnik dziwnie się zachowuje rano. Gdy odpalę go po nocy (nie zawsze się to dzieje) silnik dziwnie faluje, ale obrotomierz pozostaje bez żadnego falowania, tz utrzymuje ok. 1000 obrotów (ssanie). Silnik faluje tak, jakby coś powodowało delikatne dodawanie gazu, i puszczanie go. Dzieje się tak przez kilka, kilkanaście sekund, a potem silnik chodzi idealnie. Żadnych błędów na komputerze. Żadnych niepokojących dźwięków z okolic rozrządu. Po prostu to falowanie. Pomyślałem sobie, że skoro to się dzieje rano na wolnych obrotach, to albo silniczek krokowy, albo może czujnik temperatury? Ale nie wiem, gdzie znajdę krokowca żeby go przeczyścić, oraz gdzie jest czujnik temperatury, podający ją do komputera. A może brudny przepływomierz? Auto nie kopci, nie muli, reaguje na wciśnięcie gazu poprawnie. Spalanie w normie.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Janusz
- Rocznik: 1999
- Moje auto: A6 C5
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 2.4 136KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Manual
- Paliwo: Benzyna+LPG
w VAGach nie ma krokowego. Przepustnica jest lekko otwarta na wolnych.netoperek pisze:gdzie znajdę krokowca żeby go przeczyścić,
Tu bardzo podejrzane jest właśnie SAI - pompa powietrza wtórnego. Odpala się na zimnym silniku, na niedługo, zaraz po ssaniu bodajże. Ma za zadanie tłoczyć dodatkowe powietrze które szybciej rozgrzewa katalizator (eko). Bodajże Na a4 klub jest pokaźny poradnik jak to zregenerować.
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: predki
- Rocznik: 2011
- Moje auto: A6 C7
- Nadwozie: Limuzyna
- Silnik: 3.0 CDYA 239KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: S-tronic
- Paliwo: Diesel
Witam sprawdź czy gdzieś dziury nie ma w układzie sai sprawdź wypadanie zapłonu tez w załączniku masz schemat sai
- Załączniki
-
- sai.pdf
- (49.97 KiB) Pobrany 534 razy
Było Audi80 b2 2.0 litra PB
Było Audi80 b3 1,8 litra PB
Było Audi80 b3 1,9 litra PB
Było Audi a4 b5 1,9 litra ON
Było Audi a4 b6 1,8T litra PB
było Audi a6 c6 2,4 pb
Było Audi80 b3 1,8 litra PB
Było Audi80 b3 1,9 litra PB