Witam. Czy orientuje się ktoś ile sond lambda znajduje się w układzie wydechowym w 2.0 FSI BPJ gdyż słyszałem że dwie. Podczas jazdy na trasie wywala mi błąd P0138 -Czujnik O2 (Bank 1 Czujnik 2) - powolna reakcja. Błąd ten mogę skasować ale przy następnej długiej jeździe potrafi powrócić. Myślę o wymianie jednak nie znam umiejscowienia i numerów części.
[ Dodano: 2019-07-13, 18:20 ]
mat1324 pisze:Podaj numer VIN lub podeślij go na PW, to wszystko sprawdzę .
mam problem z wysyłaniem wiadomości prywatnych pisze że wysłane a tak naprawdę w skrzynce nadawczej pusto. podaję vin WAUZZZ4F07N061987
Dopiero będzie w nadawczej jak odbiorę wiadomość. Do tego czasu będzie w 'Do wysłania'. Jest to forma potwierdzenie odbioru.
[ Dodano: 2019-07-13, 22:54 ]
Tak jak napisałeś, 2.0 TFSI ma dwie sondy lambda. Jedna jest przed katem, a druga za katem. Z racji tego, że wyrzuciło Ci błąd dotyczący lambdy Bank 1 Czujnik 2 (bardziej znane oznaczenie B1 S2, czyli Bank1 Sensor2), to uszkodzona jest sonda za katem. Numeracja zawsze jest od silnika wzdłuż wydechu. Czasami niektóre numery są pomijane, ale to głównie przy czujnikach temperatury spalin, np. B1 S1, a potem od razu B1 S3. Bank 1 to zawsze strona pasażera, ale w przypadku rzędowego silnika nie ma to znaczenia, bo banku 2 i tak nie ma.
Potrzebna sonda lambda do Twojego auta ma numer 06D906265 lub nowsze oznaczenie, które jest już zestawem naprawczym 1K0998262E (różni się przeważnie długością przewodu, ponieważ zastępuje kilka sond). Odpowiednikiem tych numerów jest BOSCH 0 258 006 986. Sonda lambda za katem ma wtyczkę w tym miejscu (numer 2):
Natomiast sama sonda znajduje się tutaj (numer 1):