[ AUK 3.2 256 KM] a6c6 3,2 falowanie na wolnych obrotach...
rozrzad
witam. oczytalem sie o tym 3.2 fsi przed zakupem. kupilem zrobilem 1 tys km i rozrzad przebieg 140 tys pierw zaczal mrygac czujnik polozenia walu i gasl pozniej zaswiecil i nie zgasl i musialem dojechac z trasy jakies 100km chodzil na 3 cylindrach ogolnie teraz nie chodzi na wolnych obrotach stoi u mechanika stwierdzil ze jedna strona padla (nie znam sie to nie wiem) teraz sprawdza co z zaworami ogolnie co o tym myslicie?
alch49, ten silnik to porazka! Znajomy mial podobnie, gdy mechanik rozebral silnik to za glowe sie zlapalismy. Ponizej wklejam zdjecie abyście sie przyjrzeli. Mechanik zaczal sprawe od zbadania cisnienia na cylindrach... czujnik polozenia wala tylko raz pokazal blad. po wykasowaniu blad nie powrocil.
![Obrazek]()
Podpinam sie pod temat. Zauważyłem u siebie, że na zimnym silniku podczas jazdy wskazówka obrotomierza troszke podnosi sie do góry i spowrotem opada. Jest to słabo widoczne ale jest. Mniej więcej do połowy odległości między jedną a drugą kreską na obrotomierzu. Występuje to podczas jazdy ze stałą prędkością na zimny silniku, niezależnie od obrotów. Na biegu jałowym nie ma tych objawów. Jak silnik sie rozgrzeje to wskazówka uspokaja się. Dodam, że jadąc samochodem nie czuć żadnego szarpania, nierównej pracy itp. Macie jakieś sugestie co to może być?
Czy udało się rozwiązać problem? Mam te same objawy...czekam na odpowiedzZIEMBA pisze:Podpinam sie pod temat. Zauważyłem u siebie, że na zimnym silniku podczas jazdy wskazówka obrotomierza troszke podnosi sie do góry i spowrotem opada. Jest to słabo widoczne ale jest. Mniej więcej do połowy odległości między jedną a drugą kreską na obrotomierzu. Występuje to podczas jazdy ze stałą prędkością na zimny silniku, niezależnie od obrotów. Na biegu jałowym nie ma tych objawów. Jak silnik sie rozgrzeje to wskazówka uspokaja się. Dodam, że jadąc samochodem nie czuć żadnego szarpania, nierównej pracy itp. Macie jakieś sugestie co to może być?