Hej, pacjent 2005 3.2 FSI Quattro, przebieg 362k. Auto po próbie odpalenia na chwile włącza się i za sekundę gaśnie. Wszystko na załączonych filmach. Czy ktoś wie jaki to może być problem. Błędy jakie pokazał komputer to P2004 oraz P2006, i błąd który był od zawsze P0430. Znalazłem w internecie, że mogą to być klapy kolektora dolotowego i sprawdziłem, że taki plastikowy wichajster zsunął się z bolca. Kiedy nałożyłem plastik na bolec silnik odpalił lepiej ale za chwilę zgasł. . Poniżej zamieszczam linki do filmów i zdjęć.
Zdjęcia
Film 1
Film 2
Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam.
A6 C6 3.2 FSI Q - Auto odpala i dusi się/gaśnie
-
- Forum Audi A6 / A7
-
- Forum Audi A6 / A7
- Imię: Szymon
- Rocznik: 2008
- Moje auto: S6 C6
- Nadwozie: Avant
- Silnik: 5.2 435KM
- Napęd: Quattro
- Skrzynia: Tiptronic
- Paliwo: Benzyna
Re: A6 C6 3.2 FSI Q - Auto odpala i dusi się/gaśnie
Rzęzi coś, zdejmij kolektor i sprawdź czy Ci się klapki nie urwały przypadkiem
-
- Forum Audi A6 / A7
Ok, mam nadzieję, że w weekend uda mi się to sprawdzić. Czy jest możliwe, że przez same zablokowane klapy samochód się tak zachowuje, że uruchamia się i gaśnie? Czy może być coś grubego, typu przeskoczył rozrząd?
-
- Forum Audi A6 / A7
Ustawiłem ramie sterujące klapami kolektora ssącego korzystając z tego filmiku. Film
Po włączeniu samochodu zanim zgasł dodałem gazu do 3-4 tysięcy obrotów. Auto się jakby "przepaliło" i wróciło do obrotów na ssaniu ~1200 i poźniej do jałowych 700. Działa idealnie
Dzięki za pomoc, pozdrawiam.
Po włączeniu samochodu zanim zgasł dodałem gazu do 3-4 tysięcy obrotów. Auto się jakby "przepaliło" i wróciło do obrotów na ssaniu ~1200 i poźniej do jałowych 700. Działa idealnie

Dzięki za pomoc, pozdrawiam.